Cum încearcă Paul de România să scape de extrădare. Avocat: În timpul arestării, a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”

Cum încearcă Paul de România să scape de extrădare. Avocat: În timpul arestării, a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”

Paul Lambrino, cunoscut sub numele de Paul de România, participa la un eveniment organizat de Cavalerii de la Malta atunci când a fost reținut de polițiști. Avocatul său subliniază că acesta a fost „umilit în fața unor demnitari din toată Europa”.

Printul Paul a fost capturat duminică, în Malta - Foto Arhivă

Duminică, Paul al României, în vârstă de aproape 76 de ani, a fost arestat în Malta , în baza unui mandat european. Luni, i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune din cauza gravității acuzațiilor care i se aduc.

În fața instanței, însoțit de soția sa Lia, acesta a declarat că face parte din "familia regală" și a menționat că locuiește în Paris, relatează Times of Malta.

Prințul umilit

Paul Lambrino a contestat extrădarea. Avocatul său, Jason Azzopardi, a afirmat în fața instanței că acesta participa la un eveniment organizat de Cavalerii de Malta, pe insulă, și că a fost "umilit în prezența unor demnitari din toată Europa" în timpul arestării sale, duminică seara.

Inspectorul Roderick Spiteri a prezentat documente, inclusiv un mandat european de arestare, copii digitale ale hotărârilor judecătorești și a certificatului procurorului general care a autorizat cererea.

Procurorul a prezentat amprentele digitale trimise de autoritățile române, împreună cu o fotografie a bărbatului căutat, pentru a confirma identitatea celui arestat ca fiind prințul Paul. Inspectorul a afirmat că inculpatul este căutat pentru corupție și pentru executarea unei pedepse de trei ani și patru luni de închisoare.

Paul al României, arestat preventiv în Malta - Captură video

Paul al României, arestat preventiv în Malta - Captură video

Paul Philippe a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare, fiind găsit vinovat de trafic de influență, spălare de bani și dare de mită. Procurorii au estimat prejudiciul adus statului la aproximativ 145 de milioane de euro. Acesta a fugit din țară în 2020, înainte de a afla sentința.

Un act de răzbunare

Avocatul apărării, Jason Azzopardi, a explicat că, deși la prima vedere documentele probează acuzațiile, "aceste documente au fost motivate politic". El a prezentat o decizie a Curții de Apel din Paris de anul trecut, care a criticat sistemul judiciar din România pentru eșecul său sistematic.

În iunie 2022, prințul a fost capturat la Paris, iar Curtea de Apel din Paris a respins cererea de extrădare către România. Azzopardi a caracterizat mandatul european de arestare drept un act de "răzbunare" din partea inamicilor prințului din țara sa natală.

Apărarea a prezentat și alte decizii ale instanțelor din Paris care au respins mandatul de arestare, considerându-l "un nonsens".

"Acest lucru arată modul în care o țară europeană serioasă, și anume Franța, a tratat cererea ilegală de arestare a acestui domn", a mai spus avocatul.

Decizia Curții de Apel a fost confirmată de Curtea de Casație, ceea ce a fost "cu totul excepțional", completează Azzopardi.

Avocații prințului au oferit o adresă stabilă în Valletta, care aparținea unui marchiz, și au arătat disponibilitatea prințului de a semna carnetul de cauțiune de mai multe ori pe zi, dacă era necesar.

Instanța a refuzat cauțiunea

Cu toate acestea, instanța condusă de magistratul Caroline Farrugia Frendo a respins cererea, deoarece procurorii au adus obiecții legate de gravitatea acuzațiilor și de faptul că se dorește ca acuzatul să execute pedeapsa. Instanța a subliniat că mandatele europene de arestare sunt proceduri "sui generis" (particulare).

Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim din Rodos și din Malta a ținut să precizeze că prințul nu are nicio legătură cu ei.

"Prințul Paul nu este membru al ordinului nostru și nu a fost niciodată invitat la niciunul dintre evenimentele noastre", a declarat ambasadorul Ordinului Suveran, Augusto Ruffo di Calabria, potrivit Times of Malta.

Ordinul Suveran Militar de Malta susține că are o continuitate cu Cavalerii Ospitalieri originali.

Prințul Paul a fost condamnat pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu, după ce a fost implicat într-o schemă de restituire și vânzare ilegală a unui teren de lux. Pretențiile sale la tron sunt disputate, iar el nu a fost recunoscut niciodată de ultimul rege al României, Mihai I. Prințul este nepotul regelui Carol al II-lea, fiind rezultatul unei căsătorii care a durat doar un an, înainte de a fi anulată în 1919.

În prezent, el este în custodia autorităților din Malta, în arest preventiv, iar cazul său va fi audiat pe 9 mai.

Ministerul Justiției va continua demersurile pentru extrădarea lui în România și va furniza toate documentele necesare instanței din Malta, a transmis ieri Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Așa o fi, cum zice omul ăsta?

5 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?