Cum înmatriculezi o mașină cu număr de România în Marea Britanie

Cum înmatriculezi o mașină cu număr de România în Marea Britanie

Dacă devii rezident al Marii Britanii sau dacă aduci un autoturism în această țară pentru mai mult de 6 luni dintr-un total de 12 luni, trebuie să îl înmatriculezi în UK și să plătești taxele aferente.

Trafic în Londra FOTO: Getty Images

Dacă vrei să circuli în UK cu un autoturism personal cu număr de înmatriculare românesc, după o anumită perioadă de timp va trebui să îl înmatriculezi în Marea Britanie, scrie Diaspora .

Când nu e nevoie să-ți înmatriculezi automobilul în UK

Nu este obligatorie înmatricularea unui automobil în UK (și implicit achitarea taxelor corespunzătoare) dacă îndeplinești simultan următoarele condiții: ești doar în vizită în UK și nu plănuiești să te stabilești aici; vehiculul este înmatriculat și asigurat în țara ta, unde plătești impozit anual pentru el; perioada de timp în care folosești vehiculul în Marea Britanie este mai mică de 6 luni, indiferent dacă vizitezi UK o singură dată sau de mai multe ori, pe parcursul a 12 luni.

Dacă devii rezident al Marii Britanii sau dacă aduci un autoturism în această țară pentru mai mult de 6 luni dintr-un total de 12 luni, trebuie să îl înmatriculezi în UK și să plătești taxele aferente.

Conform site-ului oficial al Guvernului Marii Britanii, atunci când aduci un vehicul în UK trebuie să urmezi mai mulți pași:

1. Anunță HMRC prin NOVA

NOVA – Notification of Vehicle Arrivals – este un sistem online, prin care persoanele fizice și juridice plătitoare sau neplătitoare de TVA notifică HMRC în ceea ce privește vehiculele pe care le aduc în UK din străinătate. HM Revenue and Customs este autoritatea din UK responsabilă, printre altele, de colectarea și administratrea taxelor, impozitelor și asigurărilor sociale de stat.

Sistemul NOVA a fost lansat în 15 aprilie 2013. Concret, e vorba de un formular care înlocuiește o serie de documente cu privire la TVA și taxele vamale.

Este de preferat să folosești sistemul online pentru trimiterea acestui document la HMRC. Te poți înregistra utilizând un user și o parolă („Government Gateway user ID and password”) pe care le vei crea începând cu introducerea adresei tale de email. În cazul depunerii documentului prin metoda clasică, timpul de procesare ar putea fi mai mare.

În cazul în care nu poți utiliza metoda online, contactează HMRC la numărul de telefon 0845 010 9000, sau la numărul +44 208 929 0152 dacă suni din afara Marii Britanii și solicită formularul VAT NOVA1, în varianta tipărită. Dacă trimiți formularul în acest format, personalul HMRC va prelua informațiile tale și le va introduce în sistemul lor digital.

Există situații, cum ar fi schimbarea intenției de ședere în UK (la care ne vom referi mai jos), când notificarea NOVA trebuie făcută folosind formularul VAT NOVA1.

NOVA a fost introdus pentru a evita neachitarea TVA-ului aferent vehiculelor. Prin acest sistem sunt procesate toate notificările cu privire la importurile de autovehicule în UK.

HMRC folosește sistemul NOVA (și implicit formularul completat de tine) pentru a evalua dacă trebuie să plătești TVA pentru vehiculul tău. În cazul în care trebuie să achiți TVA, HMRC înregistrează această plată în mod corespunzător.

Odată ce notificarea NOVA a fost procesată cu succes de HMRC, vei fi informat că poți aplica pentru a-ți înregistra și înmatricula vehiculul la DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency) sau la DVA (Driver and Vehicle Agency) – în cazul Irlandei de Nord.

DVLA sau DVA nu va accepta solicitarea de înregistrare și înmatriculare a unui vehicul pentru care în prealabil nu a fost notificat HMRC prin sistemul NOVA.

Notificarea NOVA trebuie trimisă la HMRC în termen de 14 zile, începând cu momentul în care autoturismul a ajuns în UK.

Mașina nu poate fi înmatriculată în UK decât după ce faci acest lucru.

Vehiculele mici (scutere, mopede etc.), a căror capacitate cilindrică este mai mică de 49 cmc sau au o putere mai mică de 7,2 kW în cazul celor electrice, pot fi înmatriculate și fără a anunța în prealabil HMRC.

Citește cu atenție informațiile din formularul NOVA, pentru a ști ce secțiuni trebuie completate în cazul tău. Acesta este un document standard, destinat mai multor tipuri de vehicule și de proprietari, nu doar persoanelor fizice. Dacă informațiile furnizate de tine sunt incorecte și/ sau incomplete, procesarea formularului de către HMRC va dura mai mult.

Dacă aduci în UK un autoturism nou, cumpărat de pe teritoriul UE, va trebui să plătești TVA-ul aferent vehiculului înainte de a-l putea înregistra la DVLA/ DVA. După ce notificarea NOVA va fi procesată, HMRC îți va trimite o înștiințare scrisă. Aceasta va curpinde informații despre valoarea TVA-ului datorat și despre modalitatea de plată.

Dacă vehiculul adus în UK nu este unul nou, HMRC îți va trimite o înștiințare în scris, prin care te va informa că formularul NOVA a fost procesat cu succes și că poți aplica la DVLA/ DVA pentru a-ți înregistra autoturismul.

Dacă aduci un vehicul în UK cu intenția inițială de a rămâne în această țară mai puțin de 6 luni dintr-o perioadă totală de 12 luni, însă pe parcurs te răzgândești și decizi să stai mai mult timp în Marea Britanie, va trebui să-l înregistrezi la DVLA. În această situație, ziua în care te-ai răzgândit este considerată data aducerii în țară a vehiculului. Începând cu această dată, ai 14 zile pentru a trimite formularul NOVA către HMRC.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru completarea formularului NOVA, contactează HMRC la numerele de telefon menționate.

Trebuie să știi că poți primi amendă în cazul în care depășești termenul-limită de 14 zile.

2. Plata TVA-ului

Dacă autoturismul pe care îl aduci în UK nu este unul nou, nu va trebui să plătești TVA. Asta presupune ca următoarele condiții să fie îndeplinite simultan:

TVA-ul a fost deja plătit în orice țară UE (în cazul tău, în România) sau în UK

vehiculul a fost folosit mai mult de 6 luni

vehiculul are mai mult de 6000 de km efectuați (echivalentul a 3728,23 de mile)

Conform site-ului oficial al Guvernului Marii Britanii, HMRC îți va comunica valoarea TVA-ului după ce îți va procesa notificarea NOVA. TVA-ul se aplică la costul total al mașinii, inclusiv accesoriile aferente și depinde de: tipul de vehicul și țara din care l-ai adus în UK.

Persoanele fizice care aduc un autoturism din UE achită TVA-ul direct la HMRC. Aici poți găsi mai multe detalii despre cum trebuie efectuată plata TVA-ului în contul HMRC.

Atunci când faci plata, nu uita să incluzi numărul de referință compus din 13 caractere, pe care ți-l va trimite HRMC prin email, dacă ai folosit serviciul NOVA. Acest număr de referință poate fi găsit de asemenea pe înștiințarea de plată a TVA-ului, pe care o vei primi de la HMRC dacă va fi cazul. Nu utiliza spații între cele 13 caractere.

3. Omologarea vehiculului

E necesar să faci omologarea autoturismului adus în UK înainte să-l înscrii la DVLA. De ce? Ca să demonstrezi că vehiculul îndeplinește condițiile de siguranță și regulile legate de emisiile în mediul înconjurător.

În plus, Marea Britanie este una din puținele țări din lume unde se circulă pe partea stângă a drumurilor, autoturismele având volanul pe dreapta.

De aceea, verificarea unui vehicul cu volanul pe stânga, conceput să circule partea dreaptă, poate fi un proces relativ complicat. De la înlocuirea farurilor, până la instalarea unui vitezometru care indică viteza în mile pe oră sau în kilometri pe oră și în mile pe oră (lucru obligatoriu în UK), acesta poate fi și unul costisitor. Prețurile aferente efectuării modificărilor corespunzătoare depind de mai mulți factori: mașina pe care o ai, dotările acesteia, tarifele aplicate de service-ul autorizat care le va realiza etc.

Pentru mașinile care au volan pe partea stângă, trebuie de asemenea să obții și certificatul Mutual Recognition. Pentru asta trebuie să completezi formularul pe care îl poți descărca aici. Acesta trebuie trimis la sediul VCA – Vehicle Certification Agency – menționat în formular, preferabil cu confirmare de primire.

Citește cu atenție informațiile din acest formular, inclusiv pe cele care țin de plata taxei pentru certificatul Mutual Recognition. Pentru obținerea acestui certificat trebuie să achiți un fee de £100.

Ar fi indicat să trimiți formularul prin poștă, cu serviciul Special Delivery. Solicită de asemenea ca VCA să-ți trimită certificatul tot cu Special Delivery. În acest caz, nu uita ca atunci când aplici să incluzi și un plic special pentru asta, ale cărui taxe de expediere sunt deja plătite.

În cazul mașinilor aduse din UE, trebuie să ai și Certificatul European de Conformitate de la producător, care arată că vehiculul corespunde normelor UE.

La Vehicle Certification Agency trebuie să trimiți: un document eliberat de service-ul autorizat, care atestă toate modificările aduse vehiculului și formularul VCA corect completat; Certificatul de Conformitate al mașinii (Certificate of Conformity), eliberat de producător.

4. Înregistrarea și înmatricularea vehiculului la DVLA

DVLA este organizația guvernamentală care ține evidența șoferilor și vehiculelor din Marea Britanie. După ce ai urmat toți pașii de mai sus, va trebui să trimiți la DVLA:

înștiințarea scrisă de la HMRC care te informează că îți poți înscrie autovehiculul la DVLA

formularul DVLA corespunzător. Poți solicita acest formular la ghișeele poștale din UK, sau chiar la DVLA. Pe acest site găsești un ghid al tuturor tipurilor de formulare DVLA. Indiferent dacă îl descarci online sau dacă îl ai sub formă tipărită, va trebui să-l completezi și să-l trimiți la DVLA prin poștă, deci în format fizic

în cazul unei mașini care nu este nouă, folosește formularul V55/5. Ghidul care te ajută să completezi formularul V55/5 se numește V355/5 și poate fi descărcat aici

dacă mașina e nouă, foloșește fromularul V55/4, al cărui ghid de completare este V355/4

plata taxei de primă înregistrare la DVLA, în valoare de £55

plata taxei de drum (VED – Vehicle Excise Duty sau VED, sau Road Tax), pentru 6 sau 12 luni. Costul taxei de drum depinde în principal de emisiile de CO2 și de tipul de carburant. Detalii despre această taxa și costurile aferente ei pot fi văzute aici

pentru mașinile mai vechi de 3 ani (respectiv 4 ani, în Irlanda de Nord), dovada verificării tehnice a mașinii de către un service autorizat (MOT test). Autoritățile din UK (în acest caz, Vehicle and Operator Services Agency) setează limite în ceea ce privește taxa maximă pe care unitățile de service le pot percepe pentru testul MOT. În UK, prețul maxim al acestuia este de £54,85, pentru mașini. Pe site-ul oficial al Guvernului UK sunt oferite informații detaliate despre MOT și prețurile practicate, în funcție de tipul vehiculului.

cartea de identitate a mașinii

certificatul de înmatriculare al mașinii

dovada omologării mașinii, emisă de VCA. Aceasta atestă folosirea ei în siguranță pe drumurile din UK și include informații despre modificările aplicate vehiculului (dacă este cazul)

dovada asigurării mașinii

copia unui act care dovedește numele și adresa, ca de pildă permisul de conducere. Aceasta poate fi înlocuită de copia unui document care îți atestă identitatea (pașaport, certificat de naștere etc.) plus copia unui document din care să reiasă adresa (de exemplu o factură de utilități, nu mai veche de 3 luni).

În afara actelor care atestă numele și adresa ta, documentele menționate trebuie trimise în original, urmând să îți fie înapoiate. Le poți trimite prin poștă, sau le poți preda personal la DVLA.

După ce DVLA îți procesează cu succes aplicația, vei primi acasă:

actele originale pe care le-ai depus

V5C sau logbook – un document emis de DVLA care conține informații importante despre vehicul și care confirmă dreptul de proprietate asupra acestuia. Orice modificare adusă automobilului trebuie anunțată la DVLA și inclusă în logbook

documente care confirmă că ai dreptul de a-ți înmatricula automobilul în UK.

5. Cum obții plăcuța de înmatriculare britanică

Conform site-ului Guvernului UK, noile plăcuțe de înmatriculare trebuie realizate de un producător autorizat, căruia va trebui să îi prezinți, în original:

documente doveditoare ale numelui și adresei

unul din documentele care atestă că ai dreptul să-ți înmatriculezi mașina în UK.

În această secțiune a site-ului oficial al Guvernului sunt enumerate toate tipurile de documente care pot fi prezentate producătorului de numere de înmatriculare, după caz.

Documentele care confirmă identitatea și adresa ta pot fi:

carnetul de conducere

cartea de identitate

o factură de utilități sau de impozit pe locuință, nu mai veche de 6 luni

extras de cont bancar, nu mai vechi de 6 luni

Oricare din documentele de mai jos poate fi folosit pentru a demonstra faptul că ai dreptul la un număr de înmatriculare în UK (aici sunt menționate doar cele mai importante):

documentul V5C (logbook-ul), primit de la DVLA

V948 – certificatul de autorizare („number plate authorisation certificate”), cu ștampila DVLA

V5C/2(NI) – partea verde, secțiunea „New keeper’s details” a documentului V5C

V750 sau V750NI – „Certificate of Entitlement”, care confirmă dreptul la numere de înmatriculare în UK

Prețul plăcuțelor de înmatriculare basic este obicei mai mic de £20.

Dacă vrei să afli povești ale românilor pe șoselele din UK și „vânătoarea” mașinilor neînmatriculate din Marea Britanie, citește articolul nostru de aici.

De asemenea, dacă vrei să găsești asigurare auto ieftină în UK, te invităm să parcurgi ghidul nostru de aici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?