Cum îți dai seama că ai deficit de magneziu. Ce semnale dă organismul

Cum îți dai seama că ai deficit de magneziu. Ce semnale dă organismul

Magneziul joacă un rol esențial în organism, fiind important pentru inimă, mușchi și rinichi. În cazul în care ai niveluri scăzute de magneziu pe o perioadă lungă de timp, acest lucru te poate expune riscului de a suferi de diverse afecțiuni. De aceea, este important să știi care sunt simptomele carenței de magneziu, astfel încât să o poți identifica din timp, relatează Health .

Magneziul se găsește în diverse alimente. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Acest mineral echilibrează nivelul de zahăr din sânge , ajută la funcționarea sistemului nervos, susține sistemul cardiovascular și stimulează sistemul imunitar. Lipsa prelungită a magneziului poate duce la hipertensiune arterială, diabet de tip 2, osteoporoză și migrene.

Magneziul se găsește în diverse alimente, precum legume cu frunze verzi, semințe, cereale integrale, lapte și iaurt. Totuși, nivelul de magneziu poate fi scăzut din cauza diferitelor afecțiuni, a consumului excesiv de alcool sau din pricina anumitor medicamente.

Doza zilnică recomandată de magneziu variază în funcție de vârstă, sex, dacă sunteți însărcinată sau dacă alăptați. Un adult are nevoie, în medie, de 320-420 miligrame de magneziu pe zi.

Simptomele timpurii ale deficitului de magneziu

În cazul în care te afli în faza incipientă a deficitului de magneziu, este posibil ca simptomele să fie ușoare, precum greață, vărsături, oboseală și slăbiciune, sau chiar să nu prezinți niciun simptom.

De asemenea, puteți include în alimentație mai multe alimente bogate în acest mineral sau puteți apela la suplimente.

Alte simptome

Nivelurile scăzute de magneziu pot provoca amorțeală și furnicături, în special la nivelul picioarelor și al mâinilor. Amorțeala și furnicăturile pot fi simptome ale unor afecțiuni mai grave sau cronice.

Întrucât magneziul este esențial pentru contracția și relaxarea mușchilor, un nivel scăzut al acestui nutrient poate duce la contracții involuntare ale mușchilor și la crampe. Uneori, persoanele cu deficit de magneziu pot prezenta și convulsii.

Având în vedere că magneziul ajută la menținerea unui ritm cardiac normal, lipsa acestuia poate duce la un ritm cardiac anormal (aritmie).

Dacă nivelul de magneziu este foarte scăzut, este posibil ca și nivelul de potasiu să fie scăzut. Nivelurile scăzute de potasiu pot duce la simptome precum: constipație, oboseală, palpitații și amorțeală.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?