Cum îți dai seama dacă ai gripă sau răceală. La ce simptome să fim atenți

Cum îți dai seama dacă ai gripă sau răceală. La ce simptome să fim atenți

Există zeci, posibil sute de cuvinte pentru a descrie simptomele fizice pe care le experimentăm atunci când ne îmbolnăvim. Și, deși nu este întotdeauna plăcut să vorbim despre ele, aceste detalii supărătoare pot fi semne importante în identificarea diferenței dintre o răceală obișnuită și gripă, relatează Health Partners .

Diferența dintre răceală și gripă. Foto: Arhivă

Iată cum puteți face diferența dintre simptomele gripei și cele ale răcelii:

Simptomele gripei apar rapid

Gripa vă va surprinde adesea prin rapiditatea cu care apar simptomele și prin cât de gravă poate deveni boala. În mod clasic, gripa debutează cu febră, frisoane, dureri musculare, dureri ușoare de cap și oboseală. Este posibil să vă confruntați și cu alte simptome, precum congestia nazală și tusea.

Cât timp durează gripa?

Debutul gripei are loc, de obicei, la aproximativ patru zile de la infectare, iar simptomele durează de obicei între cinci și șapte zile.

Cât durează o răceală?

O răceală apare treptat și, de obicei, va dura mai mult decât gripa. Germenii răcelii sunt contagioși în primele trei zile. Dacă aveți simptome de lungă durată, nu le ignorați. Discutați cu un medic.

Răcelile nu vin de obicei cu o febră mare

Răcelile rareori vin însoțite de o febră semnificativă. Și, deși puteți avea gripă și fără febră, gripa vine de obicei cu câteva zile de febră de peste 37.78 °C.

În gripă febra va apărea probabil rapid. Acesta este un simptom al gripei deosebit de comun la copii. Este recomandat consumul de lichide și odihna.

Tusea uscată

În timp ce tusea este atât un simptom de răceală, cât și unul de gripă, tipul de tuse pe care îl experimentați este foarte diferit. Gripa va provoca o tuse uscată care nu produce mucus, însă în cazul răcelii tusea va produce mucus.

Durerea în gât, strănutul sau nasul înfundat sunt simptome mai frecvente ale răcelii.

Dacă aveți aceste simptome, cel mai probabil vă confruntați cu o răceală. În timp ce strănutul sau nasul înfundat ar putea însoți gripa, acestea sunt mai frecvente în timpul unei răceli.

Gripa vine însoțită de dureri musculare

Durerile musculare sunt foarte frecvente în cazul gripei, dar rare în cazul unei răceli.

Oboseala este un semn al gripei

Dacă vă simțiți epuizați este probabil din cauza gripei. Vă puteți confrunta cu senzația de epuizare și după câteva zile după ce alte simptome ale gripei au încetat.

Covid-19

La fel ca răceala și gripa, COVID-19 este o boală cauzată de un virus. Așadar, toate cele trei boli pot avea simptome asemănătoare.

Pe măsură ce SARS-CoV-2 s-a modificat și a produs diferite variante, devine din ce în ce mai dificil să se realizeze diferența dintre simptomele COVID-19 și gripă sau răceală.

În cazul infectării cu varianta Delta vă puteți confrunta probabil cu febră mare și tuse uscată. Însă cu alte variante, cum ar fi Omicron , este posibil să vă confruntați cu nas înfundat, dureri de cap și dureri în gât.

Singura modalitate de a exclude coronavirusul este de a vă testa pentru COVID-19.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?