Cum ne preparăm singuri delicioasa boia de ardei iute sau dulce: „ Fără coloranți și fără chimicale”

Cum ne preparăm singuri delicioasa boia de ardei iute sau dulce: „ Fără coloranți și fără chimicale”

Într-o perioadă în care se pune la îndoială calitatea legumelor consumate, dar mai ales a semințelor, „a pune ceva sănătos pe masă” devine primordial. Legumicultorii se plâng tot mai des de calitatea semințelor și nu de puține ori sunt nevoiți să arunce la gunoi toată recolta.

Cum se prepară boiaua. FOTO Magda Cristian

Semnalul de alarmă este tras de agricultorii din Băleni, județul Dâmbovița. Anul acesta, de exemplu, ardeii grași nu s-au dezvoltat, deși au avut condiții prielnice, mai ales în solar.

Tot ei ne arată cum trebuie să recoltăm semințele pentru a avea, de exemplu, un ardei iute din care să facem boia de calitate.

După ce curățăm ardeiul de semite, pulpa de ardei o punem la uscat câteva zile, apoi o facem boia de ardei dulce sau iute. Fără coloranți și fără chimicale”, ne explică Magda Cristian, legumicultoare din Băleni, jud. Dâmbovița .

Semințele sau răsadurile dau legumele proaspete și suculente pe care le mâncăm în câteva luni de la plantare, numai că pe lângă intemperii, legumicultorii se luptă și cu bolile aduse de semințele proaste, așa că atunci când prindeți legume sănătoase și gustoase, nu ar strica să recoltați semințele și să le plantați.

„Bolile la răsaduri se trag din semițele mânate și bolnave care ne sunt vândute și ambalate frumos în plicuri. Pe cine să tragem la răspundere pentru toate acestea? Avem o problemă cu sămânța și la roșii și la ardei capia. Nu mai crește. Crește planta până la un metru și apoi nu mai are putere să crescă. Am fost nevoiți să scoatem toată cultura”, mai spune femeia.

În funcţie de soiul utilizat, putem obţine un condiment pe bază de ardei al cărui gust variază de la dulce până la foarte iute . Unele soiuri nu sunt deloc iuţi, altele sunt extrem de iuţi.

Boiaua de ardei dulce conţine vitaminele B, caroten, vitamina E, acid folic, zinc, potasiu, fosfor, sodiu, calciu, iod, fier şi cupru.

Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi are o mulţime de beneficii pentru sănătatea noastră. Ardeiul cu cât este mai iute cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?