Cum operează FSB din Muntenegru: legătura cu sinuciderile unor directori ai Gazprom. Investigație Novaia Gazeta

Cum operează FSB din Muntenegru: legătura cu sinuciderile unor directori ai Gazprom. Investigație Novaia Gazeta

Un hotel de lux din Muntenegru ar putea avea legătură cu moartea unui director executiv al Gazprom, a concluzionat o investigație comună Novaia Gazeta Europa - Transparency International Russia, potrivit Geopost și Daily Mail.

Hotelul Lazure din Muntenegru și portul lui FOTO Daniil Afrin/ Novaya Gazeta Europe

Autoritățile din Muntenegru au dat peste o presupusă schemă de spălare de bani atunci când au investigat o plată de 30 de milioane de euro legată de o companie care deține un hotel de cinci stele de la Marea Adriatică.

Jurnaliștii au identificat conexiuni între Gazprom, FSB și complexul Lazure Hotel & Marina din orașul Meljina, Herceg Novi (Muntenegru).

„Acești manageri de top au lucrat în structuri pe care le suspectăm că au fost legate de fraude financiare în contracte de mai multe miliarde de dolari cu Gazprom”, se arată în investigație. De acestea „beneficiau familia unui director al monopolului rusesc al gazelor și apropiații săi din serviciile de securitate și din armată”.

Morți suspecte

În 2022, doi directori ai companiei energetice ruse Gazprom au murit unul după altul în circumstanțe suspecte. Aleksandar Tiuliakov, director general adjunct pentru securitate corporativă, s-ar fi sinucis la sfârșitul lunii februarie 2022. Cadavrul său a fost găsit în garajul unui complex securizat al companiei, lângă Sankt Petersburg cu un bilet de adio lângă el.

După moartea lui Novaia Gazeta, citând Fontanka.ru, a relatat că acesta a fost văzut "bătut rău" în ajunul morții sale. "În ce circumstanțe un director de top al Gazprom ar fi putut fi bătut rămâne un mister", au notat jurnaliștii.

Două luni mai târziu, cadavrul lui Vladislav Avaiev (51 de ani), vicepreședinte al Gazprom Bank, a fost găsit alături de cele ale soției și fiicei lor minore în apartamentul lor din Moscova.

La un an de la incident, circumstanțele morții lor rămân neclare.

O solicitare a Interpolului adresată Rusiei nu a fost documentată.

„Motivul ar putea fi faptul că toți proprietarii companiei muntenegrene sunt uniți de apartenența lor la patrimoniul național [rusesc] - compania de stat Gazprom'„

Novaya Gazeta Europe și Transparency International Russia susțin că „sursele lor leagă moartea lui Tiuliakov de problemele cu compania muntenegreană”.

Proprietarii complexului hotelier Lazure

Muntenegru, țară membră NATO, a fost inclusă de Rusia pe lista țărilor neprietenoase după ce președintele țării a condamnat invazia rusă în Ucraina.

În ultimii ani, Muntenegru a devenit una dintre cele mai atractive destinații pentru turiștii ruși, pentru că permite intrarea fără viză. Hotelul de lux Lazure este situat în orașul Meljina, municipiul Herceg Novi, pe coasta Adriaticii și are propriul port pentru iahturi.

Compania care deține complexul a fost înființată de Imperio Holdings Ltd. (IHL). Lucrările au început în 2015 și au fost finalizate în numai trei ani. Complexul este găzduit parțial în clădirile istorice ale fortăreței Lazaret (secolul al XVIII-lea), după ce au fost obținute autorizații din partea autorităților responsabile din Muntenegru.

Acționarii

Printre investitori se numără Valeri Pustarnakov, care în 2015 a adus acolo o colecție de tablouri ale unor pictori realiști din Sankt Petersburg.

În certificatul de înregistrare al Imperio Holdings sunt trecuți drept acționari patru cetățeni ruși: Valeri Pustarnakov, Igor Kalaida, Serghei Martinov și Fiodor Homiakov.

Ei nu mai figurează în actele hotelului - în schimb în unele documente sunt menționați printre alții fiica unuia dintre eli Anna Martinov, care apare ca manager.

Surse ale publicațiilor citate susțin că Fiodor Homiakov și Valeri Pustarnakov nu au putut explica autorităților financiare din Muntenegru proveniența a cel puțin 30 de milioane de euro pe care le-au transferat în conturile IHL.

Rusia nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor care au realizat investigația. Aceștia au identificat fire care îi leagă pe proprietarii hotelului din Muntenegru de Gazprom.

Factorul Homiakov

Serghei Martinov lucrează la Gazprom din 2007 și în prezent este vicepreședintele Comitetului de conducere și șeful Securității corporative. Născut în Karelia, este considerat a fi un reprezentant al clanului Leningrad-Karelia din cadrul Gazprom din care fac parte mai mulți foști și actuali angajați ai FSB-ului local, precum Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Homiakov, un fost ofițer KGB, este responsabil de securitatea generală a Gazprom și a companiilor surori, inclusiv pentru certificate si semnătira electronică, din 2003. Un număr de companii furnizează software pentru Gazprom, dar numai una dintre ele este inclusă în așa-numita rețea a Autorității de certificare "Gazprom" (CCA).

Centrul de certificare "Gazinformservice" este acreditat oficial de către Ministerul rus al Tehnologiilor Digitale și funcționează în baza unei licențe de la FSB. Această licență îi permite să dezvolte, să producă și să distribuie instrumente criptografice, să cripteze informații și să întrețină sisteme de informații și telecomunicații.

"Gazinformservice" a fost înființat în 2011, iar 90 % din capitalul său îi aparține în prezent lui Valeri Pustarnakov, cel care deține o parte din compania Lazure Montenegro.

Directorul financiar al Gazinformservice este fiul lui Homiakov.

A doua conexiune

Gazprom colaborează cu Institutul de Cercetare pentru Sisteme Complexe de Securitate, care deține produsul SafePhone, o platformă care securizează ecosistemul rețelelor mobile. Un alt produs este "SafeOperator", care automatizează controalele medicale înainte și după schimburi și monitorizează starea de sănătate a angajaților. Compania este, de asemenea, autorizată de FSB să lucreze cu date confidențiale. Totodată, este autorizată să fabrice și să vândă „hardware și software tehnic specializat pentru colectarea secretă de informații”.

Președintele Institutului este Igor Kalaida, născut în Harkov, Ucraina, fost angajat al unui institut de cercetare al Ministerului rus al Apărării. El figurează printre proprietarii companiei "Lazure Montenegro". Potrivit site-ului Institutului de Cercetare pentru Sisteme Complexe de Securitate, Gazprom pare să fie cel mai important și probabil singurul lor client. Compania a câștigat peste 2 miliarde de ruble (aproximativ 25 de milioane de euro) în perioada 2014-2017 din contractele cu Gazprom.

Institutul este înregistrat și își desfășoară activitatea la Moscova. În același centru de afaceri se află "Alyans Real Estate", o altă companie fondată de Kalaida împreună cu Serghei Martinov. Domeniul principal de activitate: închirierea de bunuri imobiliare, cel secundar: operarea de calculatoare și echipamente.

Schema Gazprom

La 25 februarie 2022, directorul executiv al Gazprom, Alexander Tiuliakov, a fost găsit mort. El era șeful adjunct al departamentului financiar, considerat trezoreria Gazprom.

Leonid Șulman, director de transporturi la Gazprom Invest a murit în același cartier în care a fost găsit Tiuliakov.

Parcursul profesional al lui Tiuliakov este similar cu cel al lui Serghei Homiakov. La fel ca mulți alții, Tiuliakov provenea din comunitatea de informații: a absolvit academia FSB și a lucrat peste 20 de ani în agenții de securitate. Cariera lui la Gazprom a început în 1999, unde a fost promovat în funcții de conducere iar din 2015 lucrează la Trezoreria Gazprom.

Departamentului de achiziții al Gazprom este condus de ginerele lui Serghei Homiakov, Denis Boldirev. Achizițiile sunt confidențiale de câțiva ani.

Novaya Gazeta Evropa și Transparency International au reușit să dezvăluie numele câștigătorului unuia dintre contracte: Gazinformservice.

Se știe că acest departament, condus de Denis Boldirev, încheie contracte cu un organism de certificare care funcționează în cadrul Gazinformservice și care este deținut de apropiați ai familiei Homiakov. Este imposibil să se stabilească valoarea totală a contractelor, deoarece centrul nu își dezvăluie întotdeauna furnizorii. În același timp, din visteria Gazprom se cheltuie cel puțin un miliard de ruble (12,5 milioane de euro) pe an.

La un calcul sumele încasate prin contracte de stat între "Gazprom" și companii legate de Serghei Homiakov ajung la peste 6 miliarde de ruble (74,75 milioane de euro).

Vânzarea

Fiodor Homiakov, coproprietar al "Imperio Holdings Limited" și al hotelului "Lazure", a spus autorităților din Muntenegru că banii din conturile sale provin de la compania farmaceutică „Nauka-Servis-Medicina” și tranzacții la bursă din Rusia. Totuși, în numai câțiva ani, Homiakov junior a transferat în total 15 milioane de euro în conturile de peste hotare ale "Imperio Holdings Limited".

Astfel că Muntenegru a blocat conturile companiei.

La sfârșitul anului 2021, „Lazure Montenegro" a început să vândă apartamentele pe care le deține, a anunțat chiar Ana Martinova, fost manager al hotelului și fiica lui Serghei Martinov.

Apartamentele valorează în jur de 600.000 de euro, iar compania le vinde mobilate.

"Nauka-Servis-Medicina a fost înființată în 1993, când Homiakov Jr. avea doar 16 ani. În 2002, era deținută de patru persoane: actualul vicepreședinte al Gazprom, Serghei Khomyakov, Alexey Vlasov, Andrey Pimenov și Igor Polikarpov. Acești oameni sunt destul de apropiați ca vârstă - au între 60 și 70 de ani, și toți sunt rezidenți ai orașului Sankt Petersburg. În 2009, după ce Serghei Khomyakov a devenit șef al serviciului de securitate al Gazprom, acesta a cedat participația sa de 25% din companie fiului său, Fedor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”