Cum poate ajunge apărarea antiaeriană a României greu de învins. Ce spun experții

Cum poate ajunge apărarea antiaeriană a României greu de învins. Ce spun experții

Pe lângă celebrele Patriot, pentru a ajunge impenetrabil, sistemul antiaerian al României mai are nevoie de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, dar și de interceptori portabili de tip MANPAD, care au ajuns celebri în Ucraina.

Sistem de apărare antiaeriană SHORAD - VSHORAD al armatei olandeze Foto EPA EFE

Războiul din Ucraina a demonstrat ce sisteme de armament sunt acum cele mai eficace în situații reale de luptă. Dronele, rachetele antitanc moderne precum Javeline, bateriile HIMARS, dar și sistemele antiaeriene cu capabilități de contracarare a dronelor, rachetelor sau mortierelor sunt acum indispensabile. Dacă la primele sisteme de armament, România stă relativ bine, contractând livrări pentru perioada următoare (drone și rachete antitanc) sau având deja astfel de sisteme (HIMARS), la capitolul apărare anitaeriană lucrurile sunt puțin mai complicate.

Astfel, România are deja performantele sisteme Patriot, dar specialiștii spun că acestea nu sunt de ajuns. Un sistem antiaerian greu de penetrat trebuie sa fie unul stratificat cu raze de acțiune diferite, iar sistemul Patriot este unul performant cu rază lungă de acțiune și cu capabilitați antibalistice, dar care nu poate fi folosit împotriva unor ținte ca dronele sinucigașe. Și asta pentru că este total nerentabil să folosești o rachetă Patriot de 2 sau chiar 4 milioane de dolari pentru a distruge o drona kamikaze precum cea de producție iraniană Shahed-136, de exemplu, care costă numai 20.000 de dolari, spun experții.

Apărare multistratificată

Un expert consultat de „Adevărul” susține că arhitectura de apărare antiaeriană a României va beneficia enorm în urma achiziționării unor sisteme integrate care răspund nevoilor de apărare cu bătaie scurtă (SHORAD) și foarte scurtă (VSHORAD) ale țării. Acestea ar aduce capabilități de apărare antiaeriană multistratificată complementare celor oferite de Patriot.

„În plus, România își poate valorifica mult mai eficient inventarul curent de interceptoare AMRAAM și AIM-9X prin folosirea acestora împreună cu NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), iar sistemul îndeplinește toate cerințele NATO pentru interoperabilitate. Mai mult, Raytheon plănuiește să introducă în infrastructura sistemului și alte capabilități care să susțină interoperabilitatea misiunilor, precum C-UAS (Counter-Unmanned Aerial Systems – sisteme de contracarare a dronelor) și C-RAM (Counter Rocket, Artillery and Mortar – sisteme de contracarare a rachetelor, artileriei și mortierelor)”, a declarat Tom Laliberty, președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon.

Trebuie spus că sistemele integrate care răspund nevoilor de apărare cu bătaie scurtă și foarte scurtă donate de Statele Unite către Ucraina au ajuns celebre în război după ce puține drone sau rachete lansate de ruși au scăpat de interceptorii acestora, în raza lor de acțiune, evident.

De altfel, MApN a deschis procedura de achiziție pentru 16 sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a 9 sisteme de arme sisteme de apărare SHORAD şi 16 sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre. În total, acest program are un cost estimativ de peste 4 miliarde de euro.

O licitație anulată

Analistul militar Aurel Cazacu susține că, pentru o eficacitate maximă a apărării antiaeriene, pe lângă Patriot și sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD, militarii români mai au nevoie și de sisteme portabile MANPAD care, de altfel, au făcut multe victime și printre piloții ruși în războiul din Ucraina.

„Numai cu aceste sisteme portabile și extrem de facil de utilizat se întregește sistemul antiaerian al României. MApN a și vrut să cumpere până la 231 de astfel de sisteme de armament (valoare estimată 680 milioane euro-n.red.), dar am înțeles că licitația a fost anulată pentru că «au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme». Păi aici eu am o serie de semne de întrebare. Se știu foarte bine competitorii de pe această piață pentru că nu este una foarte mare. Se știu în general și performanțele acestor sisteme de armament, pentru sunt câțiva producători care livrează astfel de sisteme Aliaților. Așadar, dacă specificațiile tehnice din caietul de sarcini nu s-au potrivit cât de cât cu cele din oferte, ce pot eu să spun despre cei care au lansat licitația și au întocmit caietul de sarcini? Eu cred că ar trebui alese cele mai bune astfel de sisteme aflate pe piață și achiziționate în regim de urgență printr-un contract de tip Guvern-Guvern”, a precizat Aurel Cazacu.

De precizat că sistemele MANPAD sunt foarte eficiente atunci când sunt utilizate împotriva elicopterelor, dar și asupra avioanelor sau dronelor care zboară la altitudini mici. Dacă luam ca exemplu Stiger, racheta în sine are o greutate de 10 kilograme, în timp ce tot sistemul, cu tubul de lansare, vizor integral și antenă de identificare prieten sau inamic, cântărește puțin peste 15 kilograme. Vectorul are o rază de țintire de până la 4.800 de metri și poate ataca ținte la joasă altitudine de până la 3.800 metri. O singură rachetă Stinger (fără sistemul de lansare care poate fi reutilizat) costă în prezent în jur de 50.000 de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?