Cum poate fi depășită teama de a spune „Nu“. Psihologii arată ce avem de făcut pentru a ne ușura viața

Cum poate fi depășită teama de a spune „Nu“. Psihologii arată ce avem de făcut pentru a ne ușura viața

Pe lângă temerile pe care o persoană le are în viața de zi cu zi, psihologii au remarcat și o frică mai puțin obișnuită, dar care este tot mai răspândită. Este vorba despre teama de a refuza, de a spune „Nu“.

Teama de a spune nu SURSĂ Arhiva Adevărul

Din această cauză, mulți oameni ajung în situații pe care nu și le doresc cu adevărat, acceptând propuneri sau idei ce nu sunt, de cele mai multe ori, pe placul lor, îngreunându-și astfel viața.

De ce spunem „Da“ când ar trebui să refuzăm?

Cu siguranță, orice persoană s-a aflat, la un moment dat, în situația de a spune „Da“ în momentul în care trebuia să refuze o propunere. Conform specialiștilor, acest lucru pornește din frica oamenilor de a nu fi judecați greșit sau din dorința de a fi acceptați, cu ușurință, în anumite grupuri.

De multe ori, chiar și adulții se confruntă cu această problemă, care este tot mai răspândită. Există situații în care știm cu exactitate că trebuie să refuzăm o propunere sau o idee, dar ceva din interiorul nostru nu ne lasă să facem acest lucru. Acel ceva este teama, frica de a nu fi judecați sau percepuți greșit. Să luăm următorul exemplu: suntem la serviciu, iar superiorul nostru ne întreabă dacă putem să ne ocupăm de un anumit lucru, în plus, deși avem deja un program încărcat. De foarte multe ori, oamenii acceptă acest lucru pentru a nu fi judecați sau considerați incompetenți. Cu toate că, în aceste situații, un refuz ar fi mult mai sănătos, mai ales pentru liniștea noastră. De foarte multe ori, aceste acceptări nu reprezintă decât factori de stres în plus", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Cum putem învăța să spunem nu?

Conform specialiștilor, există mai mulți pași pe care o persoană trebuie să îi urmeze până învață să refuze categoric. Etapele prin care trebuie să treacă cei care se confruntă cu această problemă sunt multiple și de multe ori poate fi nevoie și de ajutorul unui specialist.

,,Este destul de dificil să ajungi în punctul în care să refuzi ceea ce nu îți place, fără să ai remușcări, fără să te gândești la ceea ce se poate întâmpla. Astfel, o persoană care vrea să ajungă în acest punct trebuie să parcurgă mai mulți pași și poate fi ajutată chiar și de psihologi", arată psihologul clinician.

În primul rând, trebuie să facem un inventar al acestor momente. Trebuie să punem pe foaie momentele în care am acceptat anumite lucruri, acele momente care ne-au cauzat neplăceri - ne învață specialistul.

„Atunci vom vedea în ce parte înclină balanța și va fi primul pas spre convingere. Este vorba, în primul rând, despre învingerea temerilor. Trebuie să începem să lucrăm cu noi, chiar cu situațiile minore, să exersăm. Nu trebuie să spunem <Nu> la orice, dar trebuie să analizăm cu atenție situațiile. Totodată, familia poate juca un rol important în luarea unor decizii. Este bine să ne consultăm cu persoane de încredere, apropiate, în momentul în care vrem să acceptăm sau să refuzăm o propunere“, recomandă terapeuta Andreea Coman.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat