Cum poate fi deslușit următorul pariu al lui Putin în Ucraina din retragerea militară din Herson

Cum poate fi deslușit următorul pariu al lui Putin în Ucraina din retragerea militară din Herson

Vladimir Putin pariază pe o contraofensivă paralizantă în Ucraina, scrie istoricul specializat în strategie militară Edward Luttwak într-o analiză publicată pe unherd.com pe tema a cum ar putea acționa liderul de la Kremlin pentru a depăși impasul militar.

Putin ar putea plănui o contraofensivă decisivă pentru a ieși din impas FOTO SHUTTERSTOCK

„Cu excepția cazului în care Putin se retrage din război - or rechemarea unui număr mai mare de rezerviști indică contrariul - forțele rusești de pe teren trebuie să facă mai mult decât să reziste pentru a suferi pierderi sau să se retragă din nou, doar pentru a suferi pierderi. Va exista o contraofensivă ?”, își rezumă Luttwak pe Twitter analiza cu privire la opțiunile militare ale Moscovei.

Retragerea forțelor rusești din orașul Herson înapoi peste râul Nipru nu a fost inevitabilă, ci cu totul voluntară. În pofida performanțelor slabe sub tirul artileriei ucrainene Moscova putea foarte bine să dea ordinul ca armata să reziste – a decis însă să retragă trupele. Totuși, nu în vederea altor lupte în Herson, ci pentru a se putea alătura altor forțe rusești retrase de pe frontul de sud ale căror puteri de luptă cresc pe măsură ce sosesc rezerviștii nou mobilizați care și-au terminat instrucția.

La început s-a anunțat că 300.000 de foști soldați au primit înștiințări de chemare în armată – de fapt, numărul lor real ar fi de 492.000. După anunțul mobilizării mulți ruși au fugit în timp ce alții s-au grăbit să se înarmeze cu scutiri medicale. Dintre cei care s-au prezentat la datorie puțini au fost refuzați ca inapți – cert este să restul tot este un număr mai mare decât trupele disponibile la începutul războiului.

Au trecut mai bine de opt luni de când Putin a invadat cea mai mare țară din Europa – a întreprins această invazie cu un număr foarte modest de soldați pesemne încrezându-se în faptul că războiul hibrid înalt tehnologizat poate face minuni – doar că acest război predominant cibernetic funcționează perfect doar în teorie. Acum se știe că atât FSB-ul lui Putin, cât și CIA au estimat că Kievul va fi cucerit în 24 de ore și rușii vor avea nevoie de numai câteva zile pentru a captura toată țara.

De atunci Putin a suferit multiple dezamăgiri – pentru unele dintre ele nu poate da vina decît pe el însuși. Serghei Șoigu, un civil fără pic de experiență militară, ministrul rus al apărării din 2012, a aprobat plan de un optimism frenetic – să trimită un lung convoi militar să mărșăluiască pe drumul principal spre Kiev ca apoi să-l lase împotmolit.

Situația industriei militare a Rusiei a ieșit repede la iveală – una măcinată de corupție, în timp ce prototipurile nou-nouțe prezentate cu mare pompă lumii în ultimii ani nu au ajuns să intre în producție: în mare măsură tancurile, piesele de artilerie, avioanele de luptă, rachetele și munițiile folosite în luptă până în prezent datează din epoca sovietică, adică au o vechime de 30 de ani. Astfel nu sunt mai performante decât ce a primit Ucraina din vechiul arsenal al Republicii Cehe, Estoniei, Poloniei și Slovaciei și net inferioare rachetelor și artileriei moderne furnizate de Marea Britanie și SUA. La acestea din urmă s-a adăugat o mică cantitate de arme noi oferite de Franța, Germania și alți aliați din NATO.

Între timp încăpățânarea lui Putin de a nu declara război și de a mobiliza noi forțe pentru armată l-au obligat să se bazeze pe „soldați pe bază de contract” – mulți dintre ei din regiuni îndepărtate și sărace ale Rusiei, fără experiență în forțele armate – și pe mercenari Wagner, soldați familiarizați cu zonele de conflict din Siria și Libia care au dat peste o rezistență dârză în Ucraina.

O singură cale pentru Putin

După ce s-a aruncat cu capul înainte și s-a trezit într-o încurcătură pe care și-a făcut-o cu mâna lui, Putin are o singură cale de a se reabilita pe el și reputația Rusiei ca o țară ce câștigă războaie. Rusia nu-și mai poate permite să repete isprava cu șirurile de tancuri la vedere împotriva unor forțe ucrainene care și-au rafinat abilitățile de luptă după ce s-au apărat eroic și ulterior au lansat incursiuni ofensive de succes – mai întâi la Harkov și în prezent la Herson.

Doar o contraofensivă de succes la scara întregului teatrului de război i-ar mai permite lui Putin să iasă din situația dificilă în care se află. Orice rus își amintește de Operațiunea Uranus (Al Doilea Război Mondial) – contraofensiva năvalnică de patru zile prin care rușii au încercuit armata a șasea germană în contextul Bătăliei de la Stalingrad, ceea ce le-a permis să pornească asediul care a reprezentat începutul sfârșitului pentru Germania nazistă.

„Ucraina nu este Germania nazistă, iar Kievul nu este Stalingrad, dar o nouă ofensivă de tip Uranus ar putea fi paralizantă. Aceasta ar porni din Belarus suficient de adânc în sud pentru a tăia legăturile rutiere și feroviare dinspre Occident către Kiev, lăsând orașul și forțele armate ucrainene dacă nu complet asediate în imposibilitatea de a primi armele, munițiile și vehiculele de luptă care îi sunt trimise din Occident. Asta ar putea fi suficient pentru a pregăti terenul pentru singurul sfârșit negociat al războiului care a fost vreodată posibil: plebiscitele complet supravegheate - cu un control complet din partea puterilor neutre și verificarea alegătorilor eligibili - în regiunile Donețk și Lugansk.

Desigur, dacă ucrainenii înșiși se redesfășoară dinspre sud în timp util, interceptează cu succes coloana rusă și apoi încep să o spargă cu focul lor precis de artilerie, Putin va trebui să se recunoască în cele din urmă învins și apoi să părăsească Kremlinul într-un fel sau altul. Întrebarea dacă așa se vor petrece lucrurile va avea un răspuns clar mai devreme decât ne-am putea închipui. Cele mai recente rapoarte sugerează că mulți alți rezerviști sunt rechemați în armată. Este ceea ce se întâmplă atunci când o mare putere atacă o putere mai mică și eșuează: încearcă din nou, și din nou”, conchide istoricul specializat în strategie militară Edward Luttwak, într-un articol publicat de unherd.com

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...