Cum pot fi gestionate corect emoțiile. Sfaturi utile de la psihologi pentru cei care au această problemă

Cum pot fi gestionate corect emoțiile. Sfaturi utile de la psihologi pentru cei care au această problemă

De multe ori, emoțiile ne împiedică să ne atingem anumite obiective sau să facem pași înainte în carieră. Conform psihologilor, există persoane foarte capabile care, împiedicate de trăirile intense, nu au curajul să iasă în față. Pentru aceste probleme există și rezolvări, mai spun specialiștii.

Emoții SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, emoțiile care nu sunt constructive pot conduce la adevărate dezamăgiri și regrete, mai susțin psihologii.

,,Doar emoțiile constructive trebuie acceptate"

De foarte multe ori, evoluția unei persoane este împiedicată de emoții. Frecvent, acestea se manifestă prin frica de a exprima un punct de vedere sau de a lua cuvântul. Psihologii susțin că aceste lucruri pot conduce la adevărate regrete pe termen lung.

,,Este foarte important să știm să ne gestionăm emoțiile, să găsim o cale prin care să le controlăm. În viețile noastre, doar emoțiile constructive trebuie să fie acceptate. Celelalte, precum frica, trebuie să fie învinse. O persoană extrem de emotivă va avea mereu probleme în viață, chiar și pe plan profesional. Emoțiile pot conduce la regrete și la întrebarea <cum ar fi fost dacă?>", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Există metode prin care putem depăși emoțiile?

Conform specialiștilor, există câteva sfaturi pe care cei extrem de emotivi trebuie să le urmeze pentru a reuși să își învingă trăirile intense. Cu toate acestea, mai susțin psihologii, este nevoie de foarte multă muncă și perseverență pentru a obține rezultatul dorit.

,,Orice om se confruntă, la un moment dar, cum emoții ieșite din comun, iar de cele mai multe ori este vorba despre frică. Este normal să avem frici, dar există și unele care ne sunt dăunătoare. Se spune că frica păzește bostănăria, dar nu în orice situația este valabilă această zicală. De exemplu, există persoane care au emoții mari în momentul în care trebuie să susțină un discurs în fața unui public. Acest lucru poate fi eliminat doar prin exercițiu. Ar trebui să începem cu o audiență mică, precum membrii familiei. Apoi, ar trebui să începem să avem luări de cuvânt în discuțiile cu prietenii, cu persoanele apropiate. Totodată, frica poate fi învinsă și prin activități plăcute, cum ar fi o seară de karaoke. Acest lucru ne va elibera și ne va învăța că nu se întâmplă absolut nimic, chiar dacă discursul nostru nu este cel mai reușit", adaugă psihologul ieșean.

Emoțiile intense, tot mai prezente în rândul tinerilor

Psihologii susțin că, de cele mai multe ori, afectați de emoții sunt tinerii. Acestea se manifestă mai ales când este vorba despre examene importante, precum bacalaureatul sau capacitatea.

,,În acest caz vorbim despre frica de eșec, frica de necunoscut. Tinerii sunt emoționați și se gândesc în permanență la ce se va întâmpla dacă nu vor reuși la examenul respectiv. Acest lucru este extrem de nociv, deoarece scade capacitatea de concentrare. Trebuie să gândim pozitiv dar și realist, în funcție de cât de bine suntem pregătiți pentru un astfel de moment. Este bine ca, înaintea unui astfel de examen, tinerii să ia în calcul, în primul rând, o reușită, nu un eșec", încheie Andreea Coman, psiholog clinician.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”