Cum pot staționa legal cisternele încărcate cu GPL. Declarațiile și pozele care îl înfundă și mai tare pe Doldurea

Cum pot staționa legal cisternele încărcate cu GPL. Declarațiile și pozele care îl înfundă și mai tare pe Doldurea

Locul în care a avut loc explozia de la Crevedia funcționa ca un punct de staționare pentru TIR-urile cisternă ale firmei Flagas. Un inspector al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) a explicat pentru „Adevărul” ce prevede acordul de transport rutier a substanțelor periculoase (ADR) referitor la staționarea camioanelor care transportă astfel de substanțe.

Imagini surprinse de Google încă din 2018 arată garajul Flagas de la Crevedia

Stația GPL din Crevedia a fost transformată, după închiderea de către autorități, într-un garaj pentru cisternele pe roți ale firmei Flagas, în care acționar majoritar este Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal. Faptul că fosta stație GPL din Caracal a fost transformată în garaj pentru cisterne o dovedesc atât imaginile surprinse de Google la fața locului, cât și declarațiile primarului din Crevedia, declarațiile lui Ionuț Doldurea și imaginile surprinse din momentul exploziilor.

Cisterne lăsate și pe marginea drumului

Informațiile din momentul primei explozii de la Crevedia arătau că acolo se află șase cisterne cu GPL, cu o capacitate de 10.000 de litri fiecare. Imaginile surprinse la fața locului în timpul intervenției pompierilor arată că cel puțin o cisternă era parcată pe marginea drumului și altele în curtea sediului firmei Flagas. De altfel, imagini surprinse de Google, la Crevedia, în 2018, 2021, 2022 și 2023 arată că în curtea societății este un adevărat garaj pentru camioane-cisternă.

Garajul Flagas de la Crevedia în 2021 FOTO Google Maps

Garajul Flagas de la Crevedia în 2021 FOTO Google Maps

Garajul Flagas de la Crevedia în 2022 FOTO Google Maps

Garajul Flagas de la Crevedia în 2022 FOTO Google Maps

Garajul Flagas de la Crevedia în 2023 FOTO Google Maps

Garajul Flagas de la Crevedia în 2023 FOTO Google Maps

„Șoferii își făceau pauzele și dormeau”

Încercând să se apere și să spună că la locul exploziei nu funcționa nicio stație GPL, primarul din Crevedia, Florin Petre, a declarat că „de fiecare dată când trecea prin zonă, a văzut mașini staționate în incinta societății” și „nu a observat vreo altă activitate”.

Însuși Ionuț Doldurea, acționar majoritar al firmei Flagas, a declarat pentru Știrile Pro TV că punctul de lucru la care a avut loc explozia din Crevedia era folosit ca o „parcare”. „Acolo era o parcare și o clădire unde șoferii își făceau pauzele și dormeau și aveau bucătărie și baie. (...) Erau parcate cisternele. Din păcate, s-a întâmplat într-o sâmbătă, când era mai puțin de muncă și erau mai multe cisterne acolo, parcate”, a declarat Ionuț Doldurea.

Unde pot staționa cisternele cu GPL

Din punct de vedere legal, cisternele firmei Flagas staționau în locul în care a avut loc explozia. Inspectorul ISCTR, Doru Țogorean, a explicat, la solicitarea „Adevărul”, ce prevede acordul de transport al substanțelor periculoase (ADR) în privința staționării.

Potrivit expertului, în ADR e reglementată foarte clar staționarea camioanelor care transportă substanțe periculoase. Astfel, ADR prevede că cisternele care transportă mai mult de 3.000 de litri de GPL (n.r red. - cazul de față), „trebuie să fie supravegheate sau vor putea staționa, fără supraveghere, într-un garaj sau dependință a unei fabrici care oferă toate garanțiile de siguranță”.

Dacă nu există aceste posibilități de staționare, vehiculul, după ce au fost luate măsurile corespunzătoare de siguranță, poate staționa într-un loc retras care să îndeplinească anumite condiții.

Tot ADR prevede și care sunt condițiile de staționare. Astfel, dacă nu există posibilitatea staționării într-un garaj care să ofere toate garanțiile de siguranță, o cisternă cu GPL poate staționa, după ce au fost luate măsurile corespunzătoare de siguranță, într-un loc retras.

„Departe de drumurile publice și zonele locuite”

Prima opțiune, conform ADR, este „un parc de staționare supravegheat de o persoană însărcinată în acest sens, care a fost informată asupra naturii încărcăturii și a locului în care se află conducătorul auto”.

Dacă nu există nici această posibilitate, o cisternă cu substanțe periculoase trebuie să staționeze „într-un parc de staționare public sau privat, în care vehiculul nu va risca, probabil, să fie avariat de alte vehicule”.

Ultima opțiune este staționarea pe „un spațiu liber, adecvat, situat departe de drumurile publice importante și de zonele locuite și care nu servește, în mod normal, drept loc de trecere sau de reuniune pentru public”. ADR prevede că opțiunile pentru staționare trebuie avute în vedere în ordinea amintită.

Potrivit procurorului general al României, Alex Florența, în momentul producerii primei explozii de la Crevedia doi șoferi încercau să mute GPL dintr-o cisternă plină într-una goală.

Trei morți și 58 de răniți

Un rănit în urma exploziilor de la Crevedia a murit joi 31 august 2023 la Spitalul Floreasca din Capitală. Este vorba despre un civil, cu arsuri peste 90% din suprafața corpului. În urma acestui deces, numărul morților din cauza dezastrului de la stația GPL din Dâmbovița a ajuns la trei. Primele două victime ale exploziei sunt doi soți, care locuiau lânga stația GPL: femeia a fost cuprinsă de flăcări și a murit din cauza rănilor, în timp ce soțul a făcut infarct când a văzut-o. Bilanțul ajunge la trei morți și 58 de răniți.

Jandarmi trimiși pe câmp să culeagă probe de la explozii

Peste o sută de jandarmi au fost trimiși pe câmpurile din Crevedia, județul Dâmbovița, pentru a căuta bucăți din cisternele care au sărit în aer în timpul exploziilor devastatoare de sâmbătă 26 august 2023, soldate cu trei morți și peste 50 de răniți.

Anchetatorii vor să afle cât de departe au fost aruncate bucățile din cisternă, în condițiile în care primele informații de la locul deflagrațiilor indicau faptul că bucățile mari au fost aruncate la distanțe considerabile. Una dintre acestea a ajuns direct pe o casă aflată la 300 de metri, iar o alta a fost aruncată la peste un kilometru de epicentru, pe un câmp din apropiere.

Inspectorul șef al IJJ Dâmbovița, colonelul Mihai Matei, a declarat, pentru „Adevărul”, că la fața locului sunt peste o sută de jandarmi din Dâmbovița și de la Gruparea Mobilă Ploiești care caută orice bucată de metal care ar putea proveni din cisternă, pe un diametru de câteva sute de metri de locul exploziei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?