Cum riscă Putin să intre în război cu NATO în Marea Neagră? Expert turc, despre tăcerea lui Erdogan: „Este ciudată”

Cum riscă Putin să intre în război cu NATO în Marea Neagră? Expert turc, despre tăcerea lui Erdogan: „Este ciudată”

Vladimir Putin se dedă unui joc periculos prin escaladarea tensiunilor în Marea Neagră cu atacuri aeriene până la granița NATO și inspecții ilegale în apele internaționale.

FOTO Shutterstock

Rusia provoacă un „risc real” de a intra în război cu NATO prin interceptarea unor nave comerciale în apele internaționale ale Mării Negre și prin tentativa sa de a impune o blocadă economică Ucrainei, avertizează amiralul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al Forțelor Aliate în Europa.

Potrivit lui Stavridis, NATO ar putea lua măsuri la un moment dat împotriva provocărilor create de ruși în Marea Neagră. Alianța „nu va furniza Ucrainei toate armele și banii de care are nevoie doar pentru a vedea cum Rusia îi sugrumă economia cu o blocadă ilegală”, spune amiralul american în rezervă într-un interviu acordat pentru POLITICO.

Marți, Ministerul rus al Apărării a difuzat un clip video cu focurile de avertisment trase duminică împotriva cargoului turcesc „Șükrü Okan”, care navighează sub pavilionul Insulelor Palau, și inspecția ce a urmat după oprirea navei în sud-vestul Mării Negre. Stavridis critică tactica aleasă de ruși și o compară cu un act de „piraterie”.

În opinia sa, NATO ar putea răspunde prin „sprijinirea unui coridor umanitar pentru transportul maritim” dacă „Rusia începe să confiște nave sau caută să le sperie” subminând astfel comerțul în apele internaționale.

O măsură ar fi ca NATO să asigure protecție cu escorte formate din „avioane de luptă” și „eventual, nave de război” pentru vasele comerciale implicate în exporturile Ucrainei, precizează el.

Stavridis susține totodată că „flota rusă din Marea Neagră ar fi depășită din punct de vedere militar” cu sprijinul membrilor NATO riverani la Marea Neagră, și anume România, Bulgaria și Turcia.

Tensiunile au escaladat dramatic în Marea Neagră odată cu retragerea Rusiei, la 17 ulie, din acordul care i-a permis timp de aproape un an Ucrainei să exporte cereale. În urma acestei decizii unilaterale, armata rusă a încercat să instituie o blocadă declarând navele comerciale cu destinația Ucraina drept ținte militare. Mai mult, s-a dedat unor atacuri cu rachete împotriva infrastructurii portuare a țării vecine, distrugând depozite de cereale, inclusiv la Dunăre.

De cealaltă parte, Ucraina a început să ia la țintă transporturile energetice rusești și a avertizat cu transformarea porturilor rusești de la Marea Neagră într-o „zonă de război” începând cu 23 august. În plus, pentru a sparge blocada, Ucraina a instituit un „coridor maritim temporar”, prima navă de marfă plecând miercuri din portul Odesa.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a denunțat „acțiunile periculoase” ale Rusiei în Marea Neagră și a anunțat intensificarea misiunilor de supraveghere și recunoaștere în regiune. Consiliul pentru Securitatea Națională a Turciei a avertizat de asemenea că escaladarea din Marea Neagră „nu este în beneficiul nimănui”, notează POLITICO.

Putin pune la încercare răbdarea lui Erdogan

Oprirea și inspectarea cargoului „Șükrü Okan”, acțiuni care au avut loc în apropierea apelor teritoriale ale Turciei, pun la încercare răbdarea liderului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, care încă încearcă să-l convingă pe Vladimir Putin să-și readucă țara în acordul cerealelor, comentează Reuters.

Turcia încă nu a comentat public incidentul de duminică. Contactat de Reuters, un oficial din cadrul Ministerului turc al Apărării a declarat, sub rezerva anonimatului, că Ankara analizează situația, dar nu a dorit să ofere alte detalii.

„Acest formă de agresiune exercitată atât de aproape de Istanbul (...) nu respectă drepturile generale ale Turciei”, remarcă analistul geopolitic Yoruk Isik.

Potrivit lui Isik, tăcerea lui Erdogan „este ciudată”, dar probabil președintele turc „încă se bazează pe Putin să vină în vizită și să se întoarcă la respectarea acordului privind cerealele”.

Fostul diplomat turc Aydin Sezer este de părere că formularea unei condamnări publice în legătură cu șicanarea cargoului „Șükrü Okan” este „o provocare foarte mare” pentru Ankara în condițiile în care a vândut echipamente militare Ucrainei în timp ce pretindea neutralitatea pentru a avea totodată un canal de acces la Kremlin. Inspectarea navei a avut loc din punct de vedere tehnic într-o zonă din război, având în vedere avertismentele lansate atât de Moscova, cât și la Kiev, la adresa navelor inamice, susține el într-o încercare de a domoli presiunea asupra autorităților turce.

Însă nu se știe dacă Erdogan va rămâne la fel de tăcut în cazul altor incidente implicând nave turcești. Deocamdată, președintele turc îl așteaptă pe Putin la Ankara în speranța reluării acordului cerealelor, mediat de Turcia și ONU. Erdogan își dorește ca cele două părți beligerante să renunțe la unele pretenții, dar atacurile efectuate de ruși asupra porturilor ucrainene îngreunează discuțiile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat