Cum s-a crăpat pământul în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,7. Imagini fără precedent surprinse de o cameră de supraveghere

Cum s-a crăpat pământul în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,7. Imagini fără precedent surprinse de o cameră de supraveghere

Risc Seismic

Un cutremur colosal de magnitudine 7,7 a zguduit centrul Myanmarului în martie 2025, marcând cel mai puternic cutremur din ultimele sute de ani. Ceea ce face ca acest eveniment să fie revoluționar nu este doar puterea seismică, ci și imaginile fără precedent surprinse de o cameră de supraveghere situată în apropierea liniei de falia.

Cercetătorii de la Universitatea Kyoto au folosit acest videoclip rar pentru a măsura mișcarea faliilor în detalii uimitoare, confirmând o ruptură rapidă, asemănătoare unui puls, și o curbură subtilă în traseul alunecării, potrivit sciencedaily.

Pe 28 martie 2025, un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a lovit centrul Myanmarului, de-a lungul faliei Sagaing. Cu epicentrul aproape de Mandalay, al doilea oraș ca mărime al țării, acesta a fost cel mai puternic cutremur care a lovit Myanmarul în mai bine de un secol și al doilea cel mai mortal din istoria sa modernă.

Alunecare de falie de la cutremurul din Myanmar FOTO: X

Alunecare de falie de la cutremurul din Myanmar FOTO: X

Cauza a fost o falie de alunecare, în care două mase de pământ „alunecă” una pe lângă cealaltă pe orizontală, de-a lungul unui plan de falie vertical. Pentru un observator, ar părea că pământul s-a despicat în două de-a lungul unei linii definite, ambele părți fiind smulse una de cealaltă în direcții opuse.

O cameră de supraveghere a surprins această alunecare în acțiune, oferind echipei de cercetători de la Universitatea din Kyoto o ocazie unică de a studia mișcarea faliei în timp real.

Echipa a aplicat o tehnică cunoscută sub numele de corelație a pixelilor pentru a analiza mișcarea faultului cadru cu cadru în înregistrările CCTV. Analiza lor relevă că faultul s-a deplasat lateral cu 2,5 metri în doar 1,3 secunde, cu o viteză maximă de 3,2 metri pe secundă.

Mișcarea totală laterală înregistrată în timpul acestui cutremur este tipică rupturilor cu deplasare laterală, dar durata scurtă a alunecării faultului este o descoperire majoră.

„Durata scurtă a mișcării confirmă o rupere de tip puls, caracterizată printr-un impuls concentrat de alunecare care se propagă de-a lungul faultului, asemănător cu un val care călătorește pe un covor atunci când este smuls dintr-un capăt. Nu am anticipat că această înregistrare video va oferi o varietate atât de bogată de observații detaliate. Astfel de date cinematice sunt esențiale pentru avansarea înțelegerii noastre asupra fizicii surselor de cutremure”, spune un cercetător de la Universitatea din Kyoto.

Peste 1.000 de oameni au fost ucişi, 2.376 au fost răniţi şi 30 dispăruţi în urma cutremurului de 7,7 care a lovit vineri, 28 martie 2025, centrul Myanmarului, au anunțat autoritățile.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO BREAKING „Am fost patru băieți la un șpriț” / Piedone recunoaște că înregistrarea asta e autentică!

2 STENOGRAME Nevasta lui Piedone / „Mă râsul lumii, mă! Cât ne mai chinui mă, nenorocitule? Dar-ar Dumnezeu să mori în secunda asta! Să petreci tu cu cur…

3 Interesante amănunte... / Cam ăsta este simbolul rahatului care a sufocat România...

4 BREAKING Piedone, pus sub control judiciar 60 de zile

5 Hopa! / Cine este „prospătura” reținută la Atena alături de oligarhul Vladimir Plahotniuc