Cum să identifici un spion rus. Letonia publică un ghid pentru cetățeni

Cum să identifici un spion rus. Letonia publică un ghid pentru cetățeni

Serviciul de informații militare din Letonia a publicat un ghid inedit pentru populație, oferind sfaturi despre cum pot fi identificați potențialii spioni și sabotori ruși care s-ar putea ascunde printre turiști sau localnici.

Cum pot fi identificați potențialii spioni și sabotori ruși FOTO: Pixabay

Cum pot fi identificați potențialii spioni și sabotori ruși FOTO: Pixabay

Serviciul de Informații și Securitate al Apărării din Letonia (MIDD) avertizează că cetățenii ar putea interacționa cu agenți ruși deghizați, care au misiuni de spionaj, sabotaj sau instigare la tulburări. În raportul său anual, MIDD oferă populației câteva indicii prin care pot recunoaște astfel de persoane.

Printre semnele care ar trebui să ridice suspiciuni se numără o înfățișare neîngrijită, igiena precară, conversațiile prea curioase cu localnicii și tunsoarea scurtă, de tip militar. De asemenea, „turiști” care nu cunosc zona, dar sunt echipați cu echipamente de supraviețuire în aer liber, kituri medicale specializate, hărți detaliate sau stații radio, ar putea fi mai mult decât par.

„Experiența din Ucraina arată că serviciile speciale rusești pot să se adapteze mediului și circumstanțelor în care sunt utilizate grupurile de recunoaștere și sabotaj. Membrii lor pot să nu corespundă vizual cu profilul clasic al unui astfel de agent”, a transmis MIDD, potrivit The Guardian.

Deghizări elaborate și interes pentru infrastructura militară

Agenția letonă avertizează că spionii pot părea lucrători umanitari sau pot campa în zone izolate, fără a arăta vreun interes real pentru natură. Aceștia ar putea supraveghea infrastructura critică sau obiectivele militare, în pregătirea unor eventuale acțiuni de sabotaj sau chiar asasinate țintite.

Astfel de comportamente pot indica prezența unor agenți care pregătesc atacuri asupra infrastructurii sau a unor persoane, ori care încearcă să creeze tensiuni sociale”, se arată în raport.

Totuși, MIDD le cere cetățenilor să nu ia inițiativa și să nu acționeze pe cont propriu împotriva suspecților. Autoritățile, adică poliția și armata, sunt cele mai în măsură să intervină dacă apar suspiciuni.

Context de tensiune în Europa

Aceasta nu este prima avertizare de acest fel. Televiziunea publică din Letonia amintește că, în urmă cu doi ani, după invazia rusă în Ucraina, autoritățile au emis recomandări similare, deși mai puțin detaliate.

În ultimele luni, mai multe țări membre UE și NATO s-au confruntat cu un val de incidente suspectate a fi parte dintr-o campanie de sabotaj coordonată de Rusia – de la atacuri cibernetice, la incendieri sau distrugerea cablurilor submarine. Kremlinul a negat orice implicare.

Miercuri, procurorii federali din Germania au anunțat arestarea a trei cetățeni ucraineni, suspectați că plănuiau atacuri cu bombe în colete, în numele statului rus. Unul dintre aceștia a fost prins în landul Baden-Württemberg.

Trebuie să ne adaptăm la noi situații de risc. Nu suntem în război, dar nici nu mai trăim cu adevărat în pace”, a declarat Thomas Strobl, ministrul de interne al landului, care a descris descoperirea complotului drept un „cutremur tectonic”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Sondajul ăsta IRSOP arată mai degrabă disperare...

2 ALERTĂ Paul Stănescu forțează demisia lui Marcel Ciolacu / Culisele luptei pentru putere în PSD

3 VIDEO La unul dintre suspecți, procurorii DNA au găsit la percheziții 173.000 de euro și 20.000 de dolari

4 Uite o anchetă despre șeful DNA...

5 Imagini care dau de gândit... Tot strategie de marketing o fi fost?