Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard

Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard

Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.

Dacă ceri un sfat interlocutorului îi lași o impresie mai bună decât dacă te lauzi FOTO Shutterstock

Dacă ceri un sfat interlocutorului îi lași o impresie mai bună decât dacă te lauzi FOTO Shutterstock

Să faci conversație cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o poate părea terifiant pentru mulți dintre noi. Așa că, instinctual, simțim nevoia să-l convingem pe interlocutor că suntem deștepți . Și nimic nu este mai la îndemână decât să enumerăm realizările personale, fie că este vorba de studii sau de locul de muncă.

Dar se dovedește că este o abordare greșită pentru a-i convinge pe ceilalți că au în față o persoană inteligentă, iar răspunsul este mult mai simplu decât credem: trebuie doar să cerem un sfat.

Într-o serie de studii efectuate de cercetătorii de la Harvard și Wharton , aceștia le-au cerut studenților să rezolve „puzzle-uri“ de inteligență cu un partener.

Unora li s-a spus că vor fi evaluați numai pe baza corectitudinii răspunsurilor lor. Altora li s-a spus că vor fi evaluați în funcție de cât de bună este impresia pe care au făcut-o partenerului lor.

Studenților li s-au oferit trei opțiuni pentru a comunica cu partenerul lor:

1. „Poți să-mi dai un sfat?“

2. „Sper că te-ai descurcat bine“

3. Să nu spună nimic

Deloc surprinzător, studenții evaluați pe baza corectitudinii răspunsurilor date au cerut sfaturi. Dintre cei evaluați pe baza impresiei lăsate partenerului, mai puțin de jumătate au cerut ajutor, de teamă că vor părea incompetenți.

De asemenea, când au fost asociați cu un partener care fie a fost neutru, fie le-a cerut, la rândul său, sfaturi, studenții au avut o părere mai bună despre interlocutorul care le-a solicitat ajutorul. Ei au gândit că persoana care le-a cerut sfatul trebuie să fie destul de inteligentă, parțial pentru că este măgulitor să ți se ceară ajutorul. Cu alte cuvinte, avem tendința să gândim: au fost deștepți să-mi ceară un sfat, pentru că eu sunt deștept.

Cum să ceri cele mai bune sfaturi

Pune o mulțime de întrebări. Într-un alt studiu efectuat la Harvard, cercetătorii au analizat persoane implicate în conversații prin care încercau să se cunoască mai bine, precum și persoane implicate în conversații rapide.

În ambele cazuri, oamenii s-au simțit mai apropiați de cei care au pus multe întrebări. Cei care întrebau păreau mai grijulii și mai înțelegători. Cheia este să pui întrebări ce se nasc din răspunsurile interlocutorului tău, ceea ce demonstrează că ești cu adevărat interesat de ceea ce spune. Acest lucru nu te face doar mai plăcut, te face și mai de dezirabil, ca partener.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Atenție la omul care poate îngropa economic Rusia!

2 Surprinzătorul raport ING Bank despre PIB-ul României / Alții mint cu nesimțire că suntem pe marginea prăpastiei

3 Cine este Adrian Marţian, tatăl copiilor dispăruți

4 Copiii dispăruți ai milionarului Adrian Marțian nu au fost găsiți. Detalii tulburătoare ies la suprafață

5 Imagini de film SF / Americanii implementează sistemul Matrix iar elicopterele militare zboară deja singure