Cum sar în aer două blindate rusești, în timp ce avansau și trăgeau spre pozițiile ucrainenilor VIDEO

Cum sar în aer două blindate rusești, în timp ce avansau și trăgeau spre pozițiile ucrainenilor VIDEO

Ucrainenii au surprins cum două blindate rusești au sărit în aer chiar în timp ce avansau rapid și trăgeau spre pozițiile armatei ucrainene, imagine fiind făcute cu o dronă.

Cele două blindate care au sărit în aer FOTO Captură

Cele două blindate de tipul BMP-3 sunt filmate cum traversează în viteză un câmp, în timp ce trag spre o lizieră unde s-ar fi aflat militari ucraineni. Schimbul de focuri s-ar fi produs lângă localitatea Vuhledar, aproape de Donețk.

La un moment dat se vede cum unul dintre blindate sare în aer după un contact cu o mină. După explozie blindatul e învăluit în fum, dar își continuă încet deplasarea în timp ce din el sar soldații ruși și o iau la fugă.

La scurt timp după, și cel de-al doilea blindat care și-a continuat drumul și executa trageri cu tunul sare și el în aer. Explozia e puternică, oprește în loc blindatul, iar la câteva secunde apar din vehicul soldați ruși care și ei o iau la fugă spre copacii din apropiere.

Cum a învins Zelenski Moscova cu propriile arme

La împlinirea a șase luni de război, Politico enumeră tacticile războiului informațional cu ajutorul cărora Ucraina a reușit să întreacă Moscova.

Cetățeni hackeri, troli care țintesc diplomați ai inamicului pe rețele sociale, un șef de stat care își promovează agenda în fața audienței globale: este manualul rusesc standard al războiului informațional doar că el funcționează acum pentru Ucraina. Kremlinul a fost lăsat practic fără armele sale cele mai redutabile, relatează Politico.

La împlinirea a șase luni de război, Politico enumeră tacticile războiului informațional cu ajutorul cărora Ucraina a reușit să întreacă Moscova.

Controlul narațiunii

De la invazia rusă în Ucraina, Volodimir Zelenski, un comediant devenit președinte, a dus o campanie neobosită pe rețele sociale: fie că a vorbit dintr-un buncăr sau direct de pe front, a pledat cauza Ucrainei gâtuit de emoție, făcând războiul viu pentru întreaga lume.

Discursul său – pe jumătate propagandă, pe jumătate campanie de conștientizare- a fost preluat și dat mai departe de miniștrii din guvernul său, de instituțiile statului și de simpli soldați, care au împânzit rețelele sociale cu imagini ale luptelor și dovezi ale crimelor comise de trupele ruse asupra civililor.

Aceste tactici au combătut cu succes mașinăria propagandei ruse ce a căzut în principal în sarcina mediei de stat: aceasta a întreținut constant justificările invaziei ca eliberare a țării de naziști, arătând cu degetul propriile atrocități ale ucrainenilor împotriva civililor din estul Ucrainei.

Deși narațiunile Moscovei câștigă încă aderenți în America Latină și Africa, campania digitală în materie de relații publice a lui Zelenski s-a dovedit extrem de eficientă în modelarea viziunii aliaților occidentali asupra invaziei ruse.

Deconectarea de la internetul global

Ucraina a dat o mână de ajutor planurilor ambițioase ale Rusiei de a avea propriul internet și ecosistem digital, scrie Politico.

Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al digitalizării și mâna dreaptă a lui Zelenski în materie de tehnologie, a condus ostilitățile unei așa-numite „blocade digitale”, convingând una după alta marile companii de tehnologie să iasă de pe piața din Rusia. De la Apple la Netflix, companii importante care ofereau servicii și produse digitale au ascultat îndemnul antreprenorului din domeniul tech devenit ministrul digitalizării. Chiar și acolo unde nu a avut succes – de pildă Meta nu s-a aliniat invocând faptul că cetățenii ruși au nevoie de surse independente de informație privind războiul- Moscova a fost cea care a făcut pasul final, interzicând Facebook și Instagram în baza noii legislații privind „extremismul”.

Pledoaria lui Fedorov privind tăierea accesului Rusiei la serviciile de internet globale s-a lovit însă de scepticismul grupurilor pentru drepturi civile, care au argumentat că rușii anti-război nu pot fi lipsiți mijloacele necesare de protest.

Totuși, reușita lui Fedorov este remarcabilă în măsura în care a schimbat politicile sectorului tech în privința accesului la servicii digitale într-un context politic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...