
Cum se alege succesorul lui Dalai Lama. China avertizează că trebuie să aprobe reîncarnarea
Alegerea succesorului Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, este o chestiune de mare interes nu numai pentru milioane de adepţi ai religiei sale, ci şi pentru China, India şi SUA. Actualul lider împlinește duminică, 6 iulie, vârsta de 90 de ani.
Lhamo Dhondup, actualul Dalai Lama, s-a născut la 6 iulie 1935, într-o familie de fermieri din provincia Qinghai, în nord-vestul îndepărtat al Chinei. Cel de-al 14-lea Dalai Lama a fost identificat ca fiind o reîncarnare la vârsta de doar doi ani de către o echipă de căutare trimisă de guvernul tibetan, scrie Reuters.
Decizia a fost luată pe baza mai multor semne, cum ar fi o viziune revelată unui călugăr în vârstă, potrivit site-ului web al Dalai Lama.
Căutătorii au fost convinşi când copilul a identificat obiectele personale ale celui de-al 13-lea Dalai Lama cu fraza „Este al meu, este al meu”.
În februarie 1940, Lhamo Thondup a fost instalat oficial ca lider spiritual al tibetanilor într-o ceremonie la Palatul Potala din Lhasa, actuala capitală a Regiunii Autonome Tibet.
Dalai Lama a anunțat că va dezvălui detalii despre succesiunea sa în jurul datei la care va împlini 90 de ani. Miercuri, el a pus capăt anilor de aşteptare pe această temă, afirmând că instituţia seculară a Dalai Lama va continua să existe şi că Gaden Phodrang Trust are autoritatea exclusivă de a recunoaşte reîncarnarea sa.
Gaden Phodrang Trust este o organizaţie non-profit înfiinţată de Dalai Lama. Aceasta sprijină activitatea spirituală şi umanitară a Dalai Lama.
La începutul acestei săptămâni, în timpul unui discurs ţinut în oraşul Dharamshala, din nordul Indiei, el a declarat: „Va exista un fel de cadru în care vom putea discuta despre continuarea instituţiei Dalai Lama”.
Parlamentul tibetan în exil, cu sediul în Dharamshala, la fel ca Dalai Lama, a declarat că a fost instituit un sistem pentru ca guvernul în exil să-şi continue activitatea în timp ce oficialii Gaden Phodrang Trust îl caută şi îl identifică pe succesorul celui de-al 14-lea Dalai Lama.
Actualul Dalai Lama a înfiinţat Trustul în 2011. Organizaţia non-profit a fost înregistrată în Dharamshala, iar printre membrii săi se numără Dalai Lama, călugărul Samdhong Rinpoche şi colaboratori apropiaţi care lucrează la biroul lui Dalai Lama.
China consideră că trebuie să aprobe reîncarnarea
China precizează că liderii săi au dreptul de a aproba succesorul lui Dalai Lama şi că ritualul de selecţie, în cadrul căruia numele posibilelor reîncarnări sunt extrase dintr-o urnă de aur, a avut loc încă din 1793, în timpul dinastiei Qing.
Miercuri, după anunțul făcut de Dalai lama, ministrul chinez de Externe a reiterat că China trebuie să aprobe reîncarnarea. Succesiunea lui Dalai Lama trebuie să respecte legile şi reglementările chineze.
China susţine că reîncarnarea Dalai Lama trebuie decisă în conformitate cu legile naţionale care decretează utilizarea urnei de aur şi naşterea reîncarnărilor în interiorul graniţelor Chinei.
Cu toate acestea, mulți tibetani sunt sceptici în legătură cu rolul Chinei în selecție, iar liderul budist consideră inadecvat ca regimul comuniștilor chinezi, care resping religia, „să se amestece în sistemul reîncarnării liderilor spirituali, cu atât mai puţin în cel al lui Dalai Lama”.
În martie 2025, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că Dalai Lama este un exilat politic care „nu are niciun drept să reprezinte poporul tibetan”.
SUA se angajează în promovarea drepturilor omului pentru tibetani
În afară de Dalai Lama, se estimează că India găzduieşte peste 100.000 de budişti tibetani care sunt liberi să studieze şi să lucreze acolo.
Mulţi indieni îl venerează, iar experţii în relaţii internaţionale spun că prezenţa sa în India oferă New Delhi o anumită influenţă asupra rivalei sale, China.
Statele Unite, care se confruntă cu o concurenţă tot mai mare din partea Chinei pentru dominaţia globală, au afirmat în repetate rânduri că sunt angajate în promovarea drepturilor omului pentru tibetani.
Congresmenii americani au declarat anterior că nu vor permite Chinei să influenţeze alegerea succesorului Dalai Lama.
În 2024, preşedintele american Joe Biden a semnat o lege care presează Beijingul să rezolve disputa legată de cererile Tibetului pentru o mai mare autonomie.
Sursa: adevarul.ro