Cum se calculează greutatea ideală în funcție de înălțime și vârstă

Cum se calculează greutatea ideală în funcție de înălțime și vârstă

Înălțimea, vârsta și sexul sunt cei trei factori care influențează greutatea noastră corporală. De asemenea, este de menționat însă că un număr optim de kilograme poate reduce riscul dezvoltării unei serii de afecțiuni, inclusiv: diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare.

Surplusul de greutate poate reduce forța musculară și rezistența punând presiune pe sistemul osos și pe articulații și ducând la modificări ale funcției motorii și ale controlului postural, notează hotnews.ro.

Pentru un calcul cât mai exact al greutății corporale ideale se folosesc indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei și procentul de grăsime.

Indicele de masă corporală IMC este un instrument care măsoară greutatea unei persoane în raport cu înălțimea acesteia și se calculează împărțind greutatea (exprimată în kilograme) la înălțime (exprimată în metri) la pătrat.

Rezultatul obținut se încadrează în următoarele categorii:

•IMC mai mic de 18,5 indică subponderabilitate;

•IMC între 18,5 și 24,9 indică o greutate ideală;

•IMC între 25 și 29,9 indică supraponderabilitate;

•IMC peste 30 indică obezitate.

Vârsta nu este un factor luat în considerare în calcularea IMC la adulți, însă este importantă în cazul copiilor. Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, la calculul indicelui de masă corporală se adaugă și vârsta și sexul.

Deși este luată în considerare înălțimea, calculul IMC nu include măsurători pentru talie sau șold, proporția sau distribuția grăsimii și proporția masei musculare.

Acești factori pot influența starea de sănătate. De exemplu, sportivii de performanță tind să aibă puțină grăsime corporală. Pot avea un IMC mare pentru că au mai multă masă musculară, dar asta nu înseamnă că au o greutatea prea mare pentru înălțimea lor.

Raportul talie/șold

Circumferința taliei este comparată cu cea a șoldurilor – raportul talie/șold. O valoare crescută a acestui raport indică o cantitate mai mare de grăsime viscerală (grăsimea din cavitatea abdominală care înconjoară mai multe organe majore).

Cercetările au arătat că persoanele cu un raport talie/șold crescut sunt mai predispuse să dezvolte boli cardiovasculare și diabet.

Pentru a calcula raportul talie/șold, tot ce trebuie să faci este să măsori circumferința taliei în partea cea mai îngustă, de obicei deasupra buricului, apoi pe cea a șoldurilor și să împarți primul număr la cel de-al doilea.

Valoarea optimă a raportului talie/șold diferă în funcție de sex, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Iată care sunt valorile medii ale raportului talie/șold la bărbați și femei și ce riscuri implică:

Risc de boli cardiovasculare și diabet - Bărbați/Femei

  • Risc scăzut - Sub 0,9/Sub 0,8
  • Risc moderat - 0.9–0.990 / 8 – 0,89
  • Risc crescut - Peste 1.0/Peste 0,9

Raportul talie/înălțime

Raportul talie/înălțime este un alt instrument care ar putea prezice riscul de boli de inimă, diabet și mortalitate generală mai eficient decât IMC.

Pentru a calcula raportul talie/înălțime, se împarte circumferința taliei la înălțime. Dacă rezultatul este de 0,5 sau mai scăzut, indică o greutate moderată.

Potrivit unui studiu din 2014, un raport talie/înălțime de 0,52 sau mai mare crește semnificativ riscul de a dezvolta complicații cardiace. În general, măsurătorile care iau în considerare dimensiunea taliei pot fi utile pentru stabilirea riscului de boli cardiace și nu numai deoarece grăsimea viscerală ajunge să sufoce inima, rinichii și ficatul.

Procentul de grăsime corporală

Procentul de grăsime corporală se calculează împărțind greutatea grăsimii corporale la greutatea totală. Această măsurătoare include atât grăsimea esențială, cât și grăsimea stocată.

Grăsime esențială este necesară pentru a supraviețui, având rol în dezvoltarea creierului, a măduvei osoase, a nervilor și a membranelor.

Grăsimea stocată se referă țesutul gras care protejează organele interne de la nivelul pieptului și abdomenului, iar organismul o poate folosi, drept sursă de energie, dacă este necesar.

În afară de recomandările aproximative, în funcție de sex, procentul ideal de grăsime totală poate depinde de tipul corpului sau de nivelul de activitate fizică.

Nivel de activitate - Femei/Bărbați

  • În formă fizică bună 21–24%/14–17%
  • Acceptabilă 25–31%/18–24%

Un procent mai mare de grăsime corporală poate indica o predispoziție de a dezvolta boli precum diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat