Cum se împart ministerele în noul USL

Cum se împart ministerele în noul USL

Potrivit unor surse politice din interiorul conducerii PNL, liberalii au mandat informal de la Cotroceni să obţină Justiţia, Externele şi Educaţia. Aşadar, din start sunt indicate trei din cele opt portofolii la care ar avea PNL dreptul. Externele, de obicei, trebuie aibă o agendă coordonată cu a preşedintelui, în timp ce Educaţia este dorită pentru că şeful statului are proiectul „România Educată” în curs de implementare. În schimb, Florin Cîţu şi Dan Vîlceanu mai degrabă ar vrea ca PNL să aibă celălalt minister avizator, adică Finanţele, nu Justiţia. De asemenea, în interiorul partidului discuţiile merg în direcţia unor negocieri la sânge pentru portofolii ca Internele (cele responsabile de numirile prefecţilor), Transporturile şi Energia. De altfel, Florin Cîţu a declarat că Internele şi Apărarea vor fi împărţite frăţeşte cu PSD.

La rândul lor, social-democraţii au şi ei pretenţii mari privind Transporturile, Internele şi Energia. După ce, în perioada 2017-2019, PSD a cedat Energia celor din ALDE, acum PSD nu ar mai vrea să scape acest portofoliu. De asemenea, PSD vrea ca pe lista formaţiunii să ajungă Ministerul Muncii şi Ministerul Fondurilor Europene. Primul este dorit pentru că este responsabil de politicile care se mulează pe electoratul social-democrat. Al doilea, pentru a exista un control privind PNRR, în cazul în care premierul este al liberalilor.

UDMR vrea în continuare Dezvoltarea

UDMR nu renunţă la Dezvoltare. La negocieri, celor din PSD şi PNL li s-a transmis din partea reprezentanţilor UDMR că preferă să părăsească alianţa dacă sunt lăsaţi fără Dezvoltare, susţin surse politice. UDMR a argumentat că partidul garantează un echilibru în relaţia cu aleşii locali, dezvăluie Adevărul .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”