Cum se ține Săptămâna Patimilor. Patriarhul Daniel explică sensul ultimelor zile ale Postului Paștelui

Cum se ține Săptămâna Patimilor. Patriarhul Daniel explică sensul ultimelor zile ale Postului Paștelui

Creștin-ortodocșii au intrat în Săptămâna Mare, o perioadă în care postul este mai aspru , pentru că Săptămâna Patimilor, cum mai este numită, este una tainică.

Patriarhul Daniel. FOTO arhivă Biserica Ortodoxă Română

Patriarhul Daniel a explicat, de Florii, sensul Săptămânii Patimilor.

„Până acum, perioada de patruzeci de zile a fost una ascetică, a nevoințelor, a postului”, a spus Patriarhul României, potrivit Agenției de știri a Patriarhiei Române, basilica.ro.

„Nu doar ne plângem păcatele și cerem iertare, ci participăm tainic„

Patriarhul a amintit că „asceza” s-a tradus în limba română prin „nevoință” și înseamnă „a nu face voia proprie, ci împlini voia lui Dumnezeu”, după cum spunea Părintele Petroniu Tănase de la Athos.

„Săptămâna care urmează însă, a Sfintelor Pătimiri, este o săptămână mistagogică. Postul continuă, dar în această perioadă nu doar ne plângem păcatele și cerem iertare , ci participăm tainic – de aceea se numește mistagogică sau tainică – la suferințele lui Hristos, ne răstignim împreună cu Hristos pentru ca să înviem împreună cu El”, a mai spus capul Bisericii Ortodoxe Române.

„Ne descoperă că rostul vieții noastre”

Potrivit patriarhului, Săptămâna Pătimirilor este o săptămâna în care intrăm în taina suferinței lui Hristos și apoi în taina biruinței lui Hristos asupra păcatului, asupra iadului, asupra diavolului și asupra morții, de aceea este considerată „o trăire adâncă a sensului vieții creștine”.

„Această săptămână mistagogică ne descoperă că rostul vieții noastre este să trăim viața lui Hristos, pentru că Hristos dorește să ne dăruiască viața Sa cea fără de păcat, viața sa sfântă De aceea, El ne cheamă să luăm crucea noastră personală și să o unim cu Sfânta Cruce a suferințelor Lui, ca apoi să înțelegem că taina Crucii este scară către înviere, către cer, către viața veșnică”, mai spune PF Daniel.

Despre darurile scumpe aduse la biserică

În predica de Florii, patriarhul a amintit de ungerea picioarelor Mântuitorului cu mir scump, eveniment relatat de textul evanghelic al zilei:

„Această atitudine a Mariei este profetică în mai multe sensuri. Ea reprezintă peste timp toate darurile pe care credincioșii le aduc în biserică lui Iisus, toate veșmintele frumoase, icoanele și picturile, toate podoabele sunt aduse ca ofrandă de mulțumire Mântuitorului și sfinților Lui. Dar în mod deosebit, acest mir de mare preț reprezintă sufletul creștinului curățit de păcate prin pocăință și sfințit prin rugăciune și fapte bune”.

Preafericitul părinte a avut și un îndemn pentru credincioși.

„Înainte de a aduce daruri materiale scumpe, frumoase la biserică, trebuie să oferim lui Hristos sufletul curățit de păcate prin pocăință și sfințit prin rugăciune, fapte bune și prin împărtășirea cu Sfintele Taine”, a spus patriarhul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu