Cum știi dacă ai nevoie de multivitamine

Cum știi dacă ai nevoie de multivitamine

„Jumătate dintre toți adulții - inclusiv 70% dintre cei cu vârsta de 65 de ani și peste - iau în mod regulat o multivitamină sau un alt supliment de vitamine sau minerale”, potrivit Johns Hopkins University, relatează deseret.com.

Este dificil să ne asigurăm că primim toate vitaminele și mineralele esențiale de care avem nevoie.

În 2022, veniturile totale ale industriei de vitamine și suplimente au fost de 38,9 miliarde de dolari, potrivit rapoartelor IBIS World. „Bani despre care experții în nutriție de la Johns Hopkins spun că ar putea fi mai bine cheltuiți pe alimente pline de nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi”, a subliniat universitatea.

Ce sunt multivitaminele

O multivitamină este un supliment alimentar care conține o combinație de vitamine, minerale și, uneori, alte ingrediente, cum ar fi ierburile. Acestea au devenit disponibile la începutul anilor 1940, fiind concepute pentru a furniza nutrienți care ar putea să nu fie consumați în cantități suficiente doar prin alimentație, potrivit Institutului Național de Sănătate.

Multivitaminele pot veni sub mai multe forme (pastile, lichide, pulberi). Atunci când alegeți o multivitamină, Școala de Sănătate Publică de la Harvard a precizat: „Căutați una care să conțină cantitățile zilnice recomandate”

Cine are nevoie de multivitamine?

Chiar și atunci când suntem în cea mai bună stare de sănătate, este dificil să ne asigurăm că primim toate vitaminele și mineralele esențiale de care are nevoie organismul nostru.

Stilul de viață modern și ritmul rapid al societății actuale duc adesea la lacune nutriționale. De asemenea, diferite etape ale vieții și afecțiuni pot crește nevoia de un sprijin dietetic suplimentar.

Potrivit Primal Harvest, anumite grupuri pot avea mai multă nevoie de includerea unei multivitamine în dieta lor:

Vegetarienii și veganii: Deși a avea o dietă bazată pe plante are beneficiile sale pentru sănătate, „Vitamina B12, calciul, vitamina D, fierul și zincul sunt doar câteva exemple de vitamine care pot lipsi cu ușurință în unele diete vegetariene și vegane”, a declarat Primal Harvest.

Adulții mai în vârstă: Pe măsură ce îmbătrânim, probabilitatea de a ne confrunta cu deficiențe de vitamine crește, deoarece capacitatea organismului nostru de a absorbi și procesa aceste vitamine scade cu timpul.

Femeile însărcinate: Vitaminele prenatale sunt o modalitate excelentă pentru ca bebelușul și mama să primească suficiente substanțe nutritive. „În timpul sarcinii, femeile au nevoie de niveluri mai ridicate de anumite vitamine și minerale pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a fătului”, a adăugat Primal Harvest.

Persoanele cu boli cronice: Anumite boli pot secătui organismul de vitamine și pot împiedica absorbția nutrienților.

Există riscuri în cazul multivitaminelor?

Experții în domeniul sănătății avertizează că cel mai vizibil dezavantaj al consumului de multivitamine este potențialul dezechilibru în primirea anumitor nutrienți, s-ar putea să ajungeți să aveți un exces al unora sau o deficiență a altora.

„Deoarece multivitaminele au mai mulți nutrienți ambalați într-un pachet mic, de multe ori cantitatea din fiecare vitamină este mică sau limitată”, a declarat endocrinologul Brittany Henderson pentru Allure. „Este important, prin urmare, să vă uitați la dozajul fiecărei vitamine de pe spatele sticlei (și) să o analizați cu medicul pentru a vă asigura că vă oferă o acoperire suficientă în fiecare zonă”.

De asemenea, este important de reținut că multivitaminele nu ar trebui să înlocuiască niciodată alimentele pline de nutrienți. „Dacă simțiți că ați putea beneficia de o multivitamină, nu este rău să luați una”, a declarat pentru Harvard Health Dr. Pieter Cohen, profesor asociat la Harvard Medical School.

„Dar fiți atenți la limitările sale”, a adăugat Cohen. „Multivitaminele oferă unele vitamine și minerale suplimentare care ocazional vă pot lipsi din dieta obișnuită, dar nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă. Iar administrarea lor nu oferă beneficii speciale pentru sănătate sau protecție împotriva bolilor.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?