Cum sunt rușii prinși în universul paralel al lui Putin. „Totul e sub control și decurge conform planului”

Cum sunt rușii prinși în universul paralel al lui Putin. „Totul e sub control și decurge conform planului”

În urmă cu un an, când Rusia a lansat invazia totală a Ucrainei și a început cel mai mare război terestru din Europa din 1945 încoace, a purtat o altă bătălie acasă - intensificându-și blocada informațională într-un efort de a controla inimile și mințile propriilor cetățeni.

FOTO: Shutterstock

Noile legi draconice de cenzură au vizat orice mijloc de informare în masă care mai funcționa în afara controlului Kremlinului, iar majoritatea jurnaliștilor independenți au părăsit țara. A fost consolidată o cortină de fier digitală, care i-a izolat pe ruși de știrile occidentale și de site-urile de socializare, notează CNN.

În timp ce autoritățile au arestat mii de persoane în cadrul unei acțiuni de reprimare a protestelor împotriva războiului, în orașele și localitățile rusești s-a instaurat o cultură a fricii care îi împiedică pe mulți oameni să își împărtășească în public adevăratele gânduri despre război.

Unii ruși nu mai ascultă informațiile difuzate de Kremlin. Utilizatorii de internet pricepuți la tehnologie ocolesc restricțiile impuse de stat pentru a avea acces la reportaje și imagini de pe linia frontului. Și, în timp ce Rusia se orientează spre mobilizare pentru a-și impulsiona campania eșuată, se luptă să limiteze impactul personal pe care un an de război îl are asupra cetățenilor săi.

„La început am susținut-o”, a declarat Natalya, o locuitoare a Moscovei în vârstă de 53 de ani, pentru CNN, despre ceea ce Kremlinul și majoritatea rușilor numesc, în mod eufemistic, „operațiune militară specială”. „Dar acum sunt complet împotriva ei”.

„Ce m-a făcut să-mi schimb opinia?”, a contemplat ea cu voce tare. „În primul rând, fiul meu are vârsta de mobilizare și mă tem pentru el. Și în al doilea rând, am foarte mulți prieteni acolo, în Ucraina, și vorbesc cu ei. De aceea sunt împotrivă”.

CNN nu folosește numele complete ale persoanelor care au fost critice la adresa Kremlinului. Critica publică a războiului din Ucraina sau declarațiile care discreditează armata rusă pot însemna o amendă sau o pedeapsă cu închisoarea.

Pentru Natalya și mulți dintre compatrioții ei, chinul nesfârșit și personal al războiului pune propaganda rusă într-o altă lumină.

„Nu am încredere în televiziunea noastră”, a spus ea. „Nu pot fi sigură dacă spun adevărul, pur și simplu nu știu. Am îndoielile mele. Cred că, probabil, nu spun deloc adevărul”.

Măsurarea opiniei publice este în mod notoriu dificilă într-o țară în care sondajele independente sunt vizate de guvern, iar mulți dintre cei 146 de milioane de cetățeni sunt reticenți în a-l condamna public pe președintele Vladimir Putin. Dar, potrivit Centrului Levada, o organizație neguvernamentală de sondaje, sprijinul a scăzut cu doar 6% în rândul rușilor din martie până în noiembrie anul trecut, ajungând la 74%.

În multe privințe, acest lucru nu este surprinzător. Există puțin loc pentru vocile disidente, propaganda transmisă de posturile de televiziune controlate de stat de la începutul războiului a atras uneori batjocura în întreaga lume, atât de exagerate sunt cele mai fanatice voci ale prezentatorilor și experților lor.

„O singură formulă de pace: lichidarea Ucrainei”

În zilele care au precedat aniversarea de vinerea trecută a unui an de la invazia rusă - potrivit lui Francis Scarr de la BBC Monitoring, care analizează zilnic mass-media rusească - un deputat rus a declarat publicului de la postul de televiziune de stat Russia-1 că „dacă Kievul trebuie să zacă în ruine pentru ca steagul nostru să fluture deasupra lui, atunci așa să fie!”. Prezentatorul radio Serghei Mardan a proclamat: „Există o singură formulă de pace pentru Ucraina: lichidarea Ucrainei ca stat”.

Și, într-o declarație trasă de păr care înglobează realitatea alternativă în care trăiesc canalele de televiziune de stat, un alt fost deputat pro-rus a afirmat despre progresul războiului Moscovei: „Nu este o declarație de război: «Totul decurge conform planului și totul este sub control»”.

Astfel de programe se adresează în mod obișnuit unui grup select de ruși mai în vârstă și mai conservatori care tânjesc după zilele Uniunii Sovietice - deși raza de acțiune se întinde pe mai multe generații și a avut câțiva convertiți.

„Opinia mea despre Ucraina s-a schimbat”, a declarat Ekaterina, în vârstă de 37 de ani, care se uită la popularul program de știri rusesc „60 de minute” după ce se întoarce de la serviciu. „La început, sentimentele mele erau: care este rostul acestui război? De ce au luat decizia de a-l începe? Face viața oamenilor de aici, din Rusia, mult mai rea!”.

Conflictul a avut un impact personal asupra ei. „Viața mea s-a deteriorat foarte mult în acest an. Din fericire, niciun apropiat al meu nu a fost mobilizat. Dar mi-am pierdut locul de muncă. Și văd schimbări radicale în jurul meu peste tot”, a spus ea.

Și totuși, opoziția inițială a Ekaterinei față de invazie a dispărut. „Am ajuns să înțeleg că această operațiune militară specială era inevitabilă”, a spus ea. „S-ar fi ajuns la asta indiferent de situație. Și dacă nu am fi acționat noi primii, războiul s-ar fi dezlănțuit împotriva noastră", a adăugat ea, oglindind falsele declarații de victimizare în mâinile Occidentului pe care mass-media de stat le comunică fără încetare.

„Am încredere totală în știrile de acolo. Da, toate aparțin statului, (dar) de ce nu aș avea încredere în ele?”, a declarat Yuliya, o directoare de resurse umane în vârstă de 40 de ani la o firmă de marketing, pentru CNN.

„Cred că (războiul) reușește. Poate că durează mai mult decât ne-am putea dori. Dar cred că are succes”, a spus Yuliya, care a precizat că principala sa sursă de știri este Channel One, deținut de stat.

Aproximativ două treimi dintre ruși se bazează în principal pe știrile de la televizor, potrivit Centrului Levada, o proporție mai mare decât în majoritatea țărilor occidentale.

Dar sentimentul Iuliei și al Ekaterinei este departe de a fi universal. Chiar și în rândul celor care susțin în general războiul, televiziunea controlată de Kremlin rămâne departe de realitatea în care trăiesc mulți ruși.

Mai multe persoane cu care CNN a vorbit la Moscova în această lună au transmis că tratează cu scepticism tot ce aud la televizor. De asemenea, mulți ajung la opinii diferite despre Ucraina.

„Cred că poți avea încredere în toți doar într-o anumită măsură. Canalele de stat reflectă uneori adevărul, dar în alte ocazii spun lucruri doar pentru a calma oamenii”, a declarat Daniil, în vârstă de 20 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante