
Cum ți se poate fura vocea prin telefon. Un expert avertizează să nu răspundeți la aceste trei întrebări
Un expert în inteligență artificială (AI) explică ce trebuie să facem dacă suntem sunați de escroci, având în vedere că vocile noastre pot fi folosite ulterior în alte înșelătorii.
Escrocii își perfecționează constant metodele prin care păcălesc victime, în încercarea de a obține date personale sau bani, iar avansul tehnologic nu face decât să le ofere noi instrumente de înșelătorie.
Hector Chavez, expert în AI, a declarat că nu ar trebui niciodată să răspundem întrebărilor puse de escroci, scrie Express .
„Ei încep convorbirile telefonice cu întrebări simple, cum ar fi: «Mă auziți?» «Dumneavoastră sunteți proprietarul?» «Aveți câteva momente să putem vorbi?».
Aceste trei întrebări sunt concepute pentru a surprinde apelatul, pur și simplu prin înregistrarea răspunsului său vocal «Da»”, a explicat Hector.
Acesta a explicat că înregistrarea poate fi folosită pentru a autoriza tranzacții sau „pentru a păcăli sistemele vocale să creadă că ești tu – iar cu îmbunătățirea rapidă a inteligenței artificiale, situația s-ar putea agrava”.
Hector a continuat să sublinieze că, dacă cel care a apelat „evită întrebarea” sau există o „pauză ciudată” sau ceva pare în neregulă, atunci ar trebui pur și simplu să închizi telefonul.
Răspunzând la acest comentariu, un utilizator TikTok a spus: „Pur și simplu nu răspunde la telefon. Eu fac asta tot timpul. Nu cunosc numărul, las un mesaj.”
Hector a fost de acord cu eficacitatea acestei abordări, răspunzând: „Da, de cele mai multe ori, „Dacă este important, vor lăsa un mesaj” funcționează.”
O a doua persoană a sfătuit: „Răspunde doar cu aceste cuvinte: «Cu ce te pot ajuta?» – AI-ul nu înțelege și va închide. Funcționează de fiecare dată”.
O a treia persoană a adăugat: „Am primit un apel telefonic în această dimineață și l-am ignorat, dar numărul a apărut și spunea că este suspect de fraudă, așa că l-am blocat și l-am șters”.
În România, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat că, începând de pe 7 iulie, operatorii de comunicații electronice vor bloca apelurile inițiate din afara României, care afișează în mod fals numere naționale de telefonie fixă sau mobilă. Sunt vizate și apelurile care utilizează numere incorecte sau incomplet configurate, pentru a părea că provin din țară.
Măsura a fost luată în urma unei analize tehnice și juridice realizate în colaborare cu furnizorii de servicii telecom și cu reprezentanții Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR.
Se urmărește reducerea semnificativă a apelurilor frauduloase, inclusiv în cazurile în care datele de contact ale utilizatorilor au fost obținute prin metode moderne, cum ar fi deepfake-uri generate cu inteligență artificială.
Sursa: adevarul.ro