Cum transportă Iranul dronele sale ucigașe în Rusia

Cum transportă Iranul dronele sale ucigașe în Rusia

Forțele speciale ucrainene arată într-un raport publicat recent care este traseul folosit de Iran pentru a livra dronele către Rusia, scrie The Jerusalem Post.

Dronă iraniană FOTO Profimedia

În ultimele săptămâni, Ucraina și Occidentul au acuzat Iranul că furnizează Moscovei drone. Un raport publicat joi de Sprotyv, un site afiliat al Forțelor speciale ucrainene, susține că arată traseul prin care sunt livrate dronele.

Potrivit documentului, Iranul folosește patru companii aeriene, dintre care trei sunt deținute de stat - una fiind afiliată regimului iranian - precum și transporturi navale care folosesc nave ale unor companii afiliate la IRGC.

Companiile aeriene deținute de stat sunt Iran Air, care este controlată de Ministerul iranian al Infrastructurii, Pouya Air, care face parte din IRGC, și Saha Airlines, care face parte din Forțele Aeriene iraniene. Cealaltă companie aeriană care ar fi implicată este Mahan Air, o companie iraniană care în trecut s-a confruntat cu sancțiuni din partea Trezoreriei Statelor Unite.

Raportul mai arată că rutele maritime trec prin Marea Caspică și alte mări. Cel puțin 200 de drone dezasamblate vor ajunge în Rusia pe mare în cursul lunii noiembrie.

Acțiunile Ucrainei împotriva comerțului cu arme între Rusia și Iran

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că folosește drone iraniene pentru a ataca sectorul energetic din Ucraina.

Pe 1 noiembrie, Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că „din 13 septembrie, când ocupanții [ruși] au folosit pentru prima dată drone kamikaze iraniene împotriva Ucrainei, forțele de apărare ucrainene au doborât peste 300 de astfel de drone".

Cu puțin timp înainte, ministerul a emis un anunț public prin care solicita informații privind furnizarea de arme iraniene către Federația Rusă.

„Cerem să se furnizeze orice informație care va ajuta la determinarea rutelor logistice de furnizare a armei iraniene și la identificarea persoanelor specifice responsabile de furnizare", se arată în anunț.

Iranul a recunoscut sâmbătă că a furnizat drone Rusiei . Ministrul de Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a declarat că Moscova a primit un număr limitat de drone înainte de începerea războiului din Ucraina. Totuși, acesta a negat că țara a mai trimis arme după declanșarea invaziei.

Kievul şi Washingtonul au criticat recent folosirea de drone „kamikaze'' de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, aminteşte dpa, care adaugă că, potrivit unor informaţii, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru acordarea de asistenţă tehnică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”