Cum va fi vremea în weekend. Anunțul meteorologilor despre ciclonul devastator care a măturat Europa

Cum va fi vremea în weekend. Anunțul meteorologilor despre ciclonul devastator care a măturat Europa

Instabilitatea atmosferică rămâne accentuată în România, însă în weekend vremea se încălzește. Meteorologii anunță ploi abundente în special în jumătatea vestică a țării, dar și episoade cu vijelii puternice.

Furtunile vor fi la putere în weekend FOTO Shutterstock

"De vineri vremea se va încălzi și se va ajunge la 27-28 grade Celsius. Aceasta configurație rămâne de interes până la sfârșitul ultimei luni din primăvara lui 2023. Deja am consemnat temperaturi de vară, la început de iunie vom avea 29 grade Celsius, ceea ce este normal pentru această perioadă a anului", a declarat Elena Mateescu, director ANM, la România TV.

Aceasta a mai precizat că vor mai fi și perioade de instabilitate pe parcursul următoarelor zile, în special pe parcursul după-amiezilor, când fenomenele de instabilitate vin la pachet și cu valorile de temperaturi mai ridicate.

"Într-adevăr, în zona Italiei, acolo unde a fost în vigoare o avertizare meteorologică de cod roșu, în special în regiunea Milia, Romagna, cantitățile de precipitații în 24h au depășit 100-130 și s-au apropiat chiar de 200l/m² ceea ce pentru zona respectivă înseamnă foarte mult într-un timp relativ de scurt.

Noi ne-am aflat la periferia frontală a acestui ciclon și practic am înregistrat cantități importante de precipitații, cu precădere în jumătatea vestică a țării. Vor mai continua și în următoarele zile aversele și în zona țării noastre", spun specialiștii ANM.

Cresc temperaturile

Vineri, 19 mai, vremea va fi ușor instabilă și se va încălzi în cea mai mare parte a teritoriului. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse și descărcări electrice, în special după-amiaza și seara, în zonele de munte, local în vestul, sudul și centrul țării și pe arii mai restrânse în rest. Izolat vor fi condiții de grindină și de cantități de apă mai însemnate (15-20 l/mp). Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, precum și în regiunile sud-estice, dar și în timpul averselor, în general cu viteze de 40-60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 27 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 și 16 grade Celsius, cu valori mai scăzute în depresiunile intramontane, în special din estul Transilvaniei, până spre 5 grade Celsius. Dimineața și noaptea izolat se va semnala ceață.

Vremea se va încălzi și în București, însă după-amiaza și seara vor fi condiții pentru averse, posibil însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 26 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 13 grade Celsius, ușor mai scăzută în zona preorășenească până spre 11 grade Celsius.

Sâmbătă, maxime de 28 grade Celsius

Sâmbătă, 20 mai, meteorologii anunță maxime cuprinse în general între 21 și 28 grade Celsius și minime între 9 și 16 grade Celsius, ușor mai scăzute în depresiunile intramontane. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și izolat descărcări electrice, după-amiaza și seara, pe alocuri în zonele montane și submontane și pe spații mici în restul teritoriului (cu probabilitate mai mare în sud). Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu ușoare intensificări ziua în regiunile estice și sudice, precum și pe crestele montane.

În Capitală, mercurul din termometre urcă până la 28 grade Celsius, iar minima se va situa între 10 și 13 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și posibil averse slabe, mai ales în a doua parte a zilei. Vântul va sufla în general moderat.

Averse, însoțite și de descărcări electrice

Duminică, 21 mai, vremea se va meține relativ caldă în majoritatea zonelor țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate și pe alocuri averse însoțite și de descărcări electrice, cu probabilitate mai mare în zonele montane și în regiunile sudice. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane, în sud-estul teritoriului și izolat în rest, cu precădere asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 27 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 15 grade Celsius.

În București vor averse și descărcări electrice, iar temperatura maximă se situa în jurul a 26 grade Celsius, iar minima va fi 11-14 grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro