Cum vom şti că strategia ucrainenilor din Herson are succes. Comandanţii ruşi se tem că vor pica într-o capcană | ANALIZĂ

Cum vom şti că strategia ucrainenilor din Herson are succes. Comandanţii ruşi se tem că vor pica într-o capcană | ANALIZĂ

Armata ucraineană a atacat, vineri, 13 august, podul de pe barajul centralei hidroelectrice (HPP) Kakhovka, făcând podul inutilizabil pentru vehiculele grele, conform ISW .

Comandamentul Operaţional de Sud al Ucrainei a transmis, miercuri, 10 august, că podul de la barajul HPP Kakhovka era inutilizabil. Acesta era singurul pod rutier pe care armata rusă îl mai putea utiliza, după ce trupele ucrainene au reuşit să scoată din funcţiune podul rutier Antonovski .

Evaluarea ISW a fost publicată aproape de miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, ulterior fiind publicate noi imagini cu lovituri HIMARS asupra podului Antonovski.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că armata rusă nu are, în prezent, niciun pod pe care să-l utilizeze pentru a se reaproviziona cu echipamente grele sau provizii. Aşadar, trebuie să se bazeze pe feribotul de pontoane pe care l-au stabilit lângă podul rutier Antonovski.

Forţele ruseşti nu pot desfăşura operaţiuni mecanizate la scară largă fără o linie de comunicaţie terestră fiabilă.

Reaprovizionarea cu echipamente grele, combustibil şi muniţie pentru operaţiunile ofensive sau defensive la scară largă prin feriboturile de pontoane sau pe calea aerului este impracticabilă, poate chiar imposibilă de realizat.

În situaţia în care trupele Kievului au deteriorat cele trei poduri şi îi pot împiedica pe ruşi să restabilească capacitatea de folosire a oricăruia dintre ele pentru multă vreme, atunci armata rusă de pe malul vestic al râului Niprul îşi va pierde, cel mai probabil, capacitatea de a se apăra.

Indicatorii de degradare a aprovizionării ruseşti:

  • deficitul de combustibil şi muniţie în rândul armatei ruse din vestul regiunii Herson,
  • vehicule ruseşti abandonate;
  • scăderea intensităţii şi încetarea bombardamentelor terestre ruseşti şi a atacurilor de artilerie;
  • posibila creştere a numărului de cazuri de jafuri ruseşti;
  • creşterea numărului de informaţii din partea militarilor ruşi cu privire la lipsa de aprovizionare;
  • creşterea numărului de prizonieri de război ruşi luaţi de forţele ucrainene;
  • absenţa observată a vehiculelor grele noi transportate în vestul Herson-ului.

Remarcarea acestor indicatori ar putea dura zile sau săptămâni, în funcţie de proviziile trupelor ruse pe malul vestic al Niprului şi de succesul armatei ucrainene în descoperirea şi distrugerea stocurilor, menţinând, totodată, podurile nefuncţionale.

Liderul regiunii ucrainene Nikolaev, Vitali Kim, a transmis că elemente nespecificate ale comandamentului militar rus au părăsit regiunea superioară a regiunii Herson şi s-au mutat pe malul stâng al Niprului, ceea ce sugerează că liderii militari se tem că sunt prinşi în capcană pe partea greşită a râului.

Consilierul ucrainean al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne Rostislav Smirnov, a afirmat că Rusia a desfăşurat 90% din forţele sale de asalt aerian ( s-ar putea referi la 90% din cele dislocate în Ucraina) în locuri nespecificate din sudul Ucrainei pentru a intensifica apărarea rusă.

Nu se ştie dacă unităţile aeropurtate ruseşti precizate de Smirnov sunt concentrate numai în regiunea Herson sau sunt desfăşurate şi în proximitate de Zaporojie.

Ar putea ruşii să scape din Herson pe cale aeriană?

Adunarea forţelor aeropurtate ruseşti în vestul regiunii Herson ar putea semnala eforturile Rusiei de a utiliza forţe pentru a se apăra împotriva unei contraofensive ucrainene.

Forţele aeropurtate se pot deplasa mai uşor cu ajutorul aeronavelor decât forţele mecanizate, cu toate că pentru ruşi ar fi o provocare şi este riscant să încerce să deplaseze forţele pe calea aerului, ţinând cont de bombardamentele ucrainene asupra aerodromurilor din regiunea Herson şi eşecul rusesc de a-şi asigura superioritatea aeriană.

Armata Rusă a redus aparent atacurile la est de Siversk şi a realizat atacuri terestre sporadice, bazându-se în mare măsură pe barajele de artilerie asupra aşezărilor din apropiere începând cu 6 august.

Totuşi, începând cu joi, 11 august, armata rusă a crescut numărul de atacuri terestre limitate în zona Siversk.

Atacurile şi asalturile din Bahmut pot constitui un efort de a ademeni material şi personal ucrainean către linia Bahmut-Siversk din nord-estul regiunii Doneţk, pentru a distrage atenţia Ucrainei de la zonele critice din sud.

Concluziile Institutului pentru Studiul Războiului

Armata ucraineană îşi continuă eforturile de a întrerupe liniile de comunicaţii terestre ruseşti, care sprijină trupele ruseşti de pe malul drept al râului Nipru.

S-ar putea ca trupele ruse să îşi îndrepte eforturile în nord-estul regiunii Doneţk pentru a distrage atenţia ucrainenilor de la Axa Sudică.

Forţele ruse au realizat atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk şi la sud şi est de Bahmut.

Forţele ruse au lansat un atac terestru limitat la nord de oraşul Harkov.

Autorităţile ruse şi ucrainene s-au acuzat reciproc de atacarea centralei nucleare din Zaporojie.

Autorităţile ruse nu reuşesc să îi plătească pe rezerviştii ruşi şi pe membrii unităţilor de voluntari pentru serviciul în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis