„Curățenie” în conducerea Antifraudă Fiscală București: 9 șefi au fost destituiți. „Tergiversarea şi lipsa de reacţie nu mai pot fi tolerate”

„Curățenie” în conducerea Antifraudă Fiscală București: 9 șefi au fost destituiți. „Tergiversarea şi lipsa de reacţie nu mai pot fi tolerate”

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a anunţat, marţi, că Adrian Nicuşor Nica, președintele ANAF, a dispus schimbarea a nouă persoane cu funcţii de conducere din Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) Bucureşti.

Nouă persoane au fost schimbate din funcție la Antifraudă Fiscală București Foto: Arhivă

Nouă persoane au fost schimbate din funcție la Antifraudă Fiscală București Foto: Arhivă

Am discutat în detaliu cu noul preşedinte ANAF despre necesitatea de a întări acţiunile instituţiei împotriva evaziunii fiscale. În urma discuţiilor, acesta a dispus ieri ( luni, 14 iulie n.r.) schimbări majore în conducerea Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Bucureşti, înlocuind 9 din cele 15 persoane cu funcţii de conducere ale instituţiei”, a scris, pe Facebook, ministrul Alexandru Nazare.

Potrivit acestuia, au fost schimbaţi din funcţie: inspectorul General Adjunct antifraudă, doi inspectori şefi de Direcţie - Direcţia de control Antifraudǎ 1 și șase inspectori şefi de Serviciu - din cadrul serviciilor de control antifraudă.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată ca urmare a întăririi luptei împotriva evaziunii fiscale.

Inacţiunea, tergiversarea şi lipsa de reacţie nu mai pot fi tolerate. Este inacceptabil ca semnalele evidente privind evaziunea fiscală să fie ignorate de cei care sunt plătiţi să le combată. ANAF trebuie să devină parte a soluţiei, nu parte a problemei”, a precizat ministrul Finanţelor.

În data de 2 iulie, Adrian Nicuşor Nica a fost eliberat din funcţia de şef al Corpului de control al premierului şi numit preşedinte al ANAF

Curtea de Conturi a anunţat, pe 4 iulie, că a realizat un audit de conformitate la ANAF, în cadrul căruia a constatat, între altele, mai multe deficienţe privind evidenţa contabilă a veniturilor statului şi evidenţa analitică pe plătitori.

În cadrul analizei, auditorii au semnalat că: „în România sunt 2.440 de adrese ce însumează peste 1 milion lei datorii/adresă către bugetul statului la data de 31.12.2023, la care sunt înregistrări multiple de societăți comerciale. Numărul total de firme care au sediul social declarat la aceste adrese identificate este de 47.513, cu datorii totale cumulate de aproape 30 miliarde de lei (29.666.938 mii lei)”.

Curtea de Conturi a identificat un număr mare de adrese pe teritoriul României la care sunt înregistrate sediile sociale aparținând unor mii de firme (la aceeași adresă), dintre care cele mai multe în București.

Astfel, la o adresă din bulevardul Bucureștii Noi, Sectorul 1, aveau sediul profesional declarat în același spațiu un număr de 6061 persoane fizice autorizate, precum și 2398 societăți comerciale. Tot în Sectorul 1, la o adresă de pe strada Argentina, aveau sediul social declarat un număr de 1895 societăți comerciale, cu datorii cumulate de 465.708 lei. Un alt exemplu întâlnim în Sectorul 2, unde într-un singur apartament dintr-un imobil de pe strada Arhitect Grigore Ionescu funcționau 2736 firme, cu un sold total al datoriilor de 124.773.065 lei (la 31.12.2023)”, a transmis Curtea de Conturi a României, într-un comunicat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum e posibil așa ceva? / Ce se întâmplă la Uzina de muniții de la Dragomirești arată de ce am ajuns pe marginea prăpastiei economice

2 Priviți, e președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă! Unde a zburat șeful statului

3 „Fiți pe fază pentru anunțul de luni”. Calculul lui Putin privind Ucraina se va întoarce împotriva lui, spune un senator republican

4 Culisele alegerii Siminei Tănăsescu la șefia CCR. A fost votată de doi judecători PSD. Nicușor Dan, luat prin surprindere

5 VIDEO Trump, contrat dur de Melania după o discuție la telefon cu Vladimir Putin