Curtea de Apel Alba Iulia: Termen în procesul privind revocarea lui Lazăr din funcţie; procurorul general - reprezentat de un avocat

Curtea de Apel Alba Iulia: Termen în procesul privind revocarea lui Lazăr din funcţie; procurorul general - reprezentat de un avocat

Augustin Lazăr este reprezentat de un avocat, marţi, la primul termen al procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia, în care se judecă cererea de suspendare a executării propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului general.

Lazăr este reprezentat de avocatul Ovidiu Podar, ia Ministerul Justiţiei - de un consilier juridic.

Ministerul Justiţiei a depus întâmpinare în această cauză săptămâna trecută, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

Pe 2 noiembrie, procurorul general a depus, la instanţa din Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios administrativ, prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei. Lazăr solicita, de asemenea, şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a Raportului privind activitatea sa managerială.

Augustin Lazăr a motivat că propunerea de revocare constituie un act administrativ unilateral cu caracter individual, care poate fi supus controlului instanţelor de contencios administrativ.

"Solicităm instanţei să constate că, în procedura desfăşurată de ministrul Justiţiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la apărare al procurorului vizat de această măsură nu a fost asigurat, nefiind în măsură să prezentăm ministrului, anterior formulării propunerii, motivele şi documentele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri. Prin efectele pe care le produce în mod concret, asupra carierei procurorului ce ocupă o funcţie de conducere, procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu", se arăta în cererea depusă de Augustin Lazăr.

Totodată, Augustin Lazăr menţiona, în plângere, că unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este desfăşurarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10 august, invocarea acestui motiv constituind, în realitate, "o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale".

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general.

Ministrul Justiţiei a susţinut atunci că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale.

De asemenea, Toader afirma că în dosarul de candidatură de la MJ se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr.

Secţia pentru procurori a CSM a dat luni aviz negativ propunerii formulate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. AGERPRES/ (AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani