Curtea de Apel Bacău a respins cererea de strămutare a procesului solicitată de Romeo Stavarache în procesul său de corupție

Curtea de Apel Bacău a respins cererea de strămutare a procesului solicitată de Romeo Stavarache în procesul său de corupție

Instanța a respins, joi, cererea de strămutare formulată de avocații lui Romeo Stavarache, primarul suspendat al municipiului Bacău, în procesul în care este judecat, la Tribunalul Bacău, pentru luare de mită. Decizia Curții de Apel Bacău este definitivă.

La susținerea cererii, avocatul lui Stavarache a prezentat, pentru a demonstra presiunea la care este supus magistratul ce judecă dosarul, articole de presă, dar și materiale electorale răspândite în Bacău de diverși candidați, prin care se face referire la dosarul penal al edilului.

S-au constat "încălcările grave de procedură din partea judecătorului în cauza — manifestări percepute de inculpat ca manifestări de părtinire", dar și "cereri de recuzare respinse și anumite aprecieri ale magistratului, care ar arăta o antepronunțare", se menționează în cerea de strămutare formulată de avocații primarului suspendat.

În timpul ședinței de judecată unul din cei doi avocați a subliniat faptul că judecarea cauzei în campanie electorală creează sentimentul că "justiția este participantă la acest proces electoral".

"Dacă va fi strămutat procesul la o alta instanță, nu va mai fi judecat primarul Stavarache, ci inculpatul Stavarache", a spus avocatul în timpul ședinței de judecată.

În cuvântul său din timpul ședinței Stavarache a vorbit despre "starea de nesiguranță" în care se află.

"Există o presiune mediatică foarte mare prin articole care pun o presiune foarte mare asupra judecătorilor de la Tribunal. Simt, presant, o stare de nesiguranță. Eu nu știu cât pot să rezist. O să mă îmbolnăvesc. Este o presiune foarte mare", a spus Romeo Stavarache.

La rândul său, procurorul de ședință a subliniat faptul că "interesul presei, având în vedere calitatea de primar a inculpatului, nu poate fi o dovadă că imparțialitatea ar fi afectată (...), articolele de presă nestând la baza actului de justiție".

În rechizitoriul înaintat de procurorii DNA la dosarul în care Romeo Stavarache este judecat pentru acte de corupție se indică faptul că, în perioada 2008 ? 2011, primarul, direct sau prin intermediul inculpaților Constantin Apostol și Liviu Goian, ar fi pretins și primit, de la patru oameni de afaceri băcăuani, diverse sume de bani pentru sponsorizări, care însă nu se regăsesc în contabilitățile entităților pentru care au fost solicitați.

Pentru cei vizați în dosar, acuzațiile sunt de luare de mită, complicitate la luare de mită, respectiv dare de mită.

Romeo Stavarache obținuse, la începutul acestui an, strămutarea de la Curtea de Apel Bacău la cea din Alba Iulia a unui alt proces, denumit generic dosarul "Apartamentul", în care este inculpat pentru trafic de influență. Strămutarea a fost decisă de o instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție după condamnarea sa, primită la prima instanță.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...