Curtea Internaţională de Justiţie autorizează Iranul să recupereze două miliarde de dolari din activele îngheţate de SUA

Curtea Internaţională de Justiţie autorizează Iranul să recupereze două miliarde de dolari din activele îngheţate de SUA

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a acceptat miercuri cererea Iranului de a recupera aproape două miliarde de dolari din SUA, care doresc ca fondurile să ajungă la victimele atacurilor atribuite Teheranului, relatează AFP.

Judecătorii au refuzat cererea SUA de a obţine o respingere a cererii iraniene. Washingtonul a susţinut că Iranul are "mâinile murdare" având în vedere presupusele sale legături cu terorismul şi că CIJ nu este competentă în acest caz.

Dar Curtea, cu sediul la Haga, a respins apelurile Statelor Unite şi a declarat că este pe deplin competentă să se pronunţe asupra acestui caz care ar putea duce la o recrudescenţă a tensiunilor între cele două ţări, care nu mai au relaţii diplomatice din 1980.

''Curtea, în unanimitate, respinge prima obiecţie preliminară de incompetenţă ridicată de Statele Unite ale Americii'', a declarat judecătorul Abdulqawi Ahmed Yusuf după citirea hotărârii CIJ.

În viitoarele audieri plenare, a căror dată nu a fost încă stabilită, CIJ va analiza dacă Teheranul poate recupera efectiv cele două miliarde de dolari îngheţaţi în Statele Unite.

Republica Islamică a iniţiat procedura împotriva Statelor Unite la CIJ în iunie 2016 pentru a obţine deblocarea fondurilor sale, procedură care a fost autorizată de Curtea Supremă a SUA în aprilie 2016. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu