Curtea Supremă israeliană invalidează o lege favorabilă coloniilor evreieşti

Curtea Supremă israeliană invalidează o lege favorabilă coloniilor evreieşti

Curtea Supremă israeliană a invalidat marţi seară o lege controversată care permitea Israelului să preia sute de hectare în Cisiordania ocupată, o lege care i-a scandalizat pe palestinieni, informează AFP.

Această lege, adoptată în 2017, a fost suspendată în aşteptarea deciziei Curţii Supreme privind validitatea sa.

Curtea a fost sesizată de consiliile locale palestiniene, precum şi de ONG-uri palestiniene şi israeliene.

Legea adoptată pe 6 februarie 2017 permitea Israelului să îi exproprieze, cu compensare financiară, pe proprietarii palestinieni de terenuri private din Cisiordania pe care coloniştii evrei au construit fără a avea permisiunea oficială israeliană. Ea îşi propunea să legalizeze coloniile nerecunoscute de Israel şi să le salveze de la demolare prin decizie judecătorească.

Israelul face o distincţie între aşezările recunoscute şi cele care sunt ilegale, conform legislaţiei israeliene. Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967 şi, conform dreptului internaţional, toate aşezările sunt ilegale.

Ministrul israelian al aşezărilor Tzipi Hotovely a denunţat hotărârea Curţii Supreme, acuzându-o că "declară război dreptului evreilor de a se stabili pe pământul Israelului".

"Cel mai bun răspuns pentru instanţă este anexarea şi continuarea construcţiilor" în Cisiordania, a adăugat ministrul într-un comunicat.

La rândul său, Adala, unul din ONG-urile care a introdus apel împotriva legii, a salutat o "decizie importantă de a combate ameninţarea Israelului de a anexa părţi din Cisiordania".
"Curtea a decis: parlamentul israelian nu poate adopta legi care încalcă legile umanitare internaţionale", a afirmat Adala într-un comunicat.

Colonizarea, adică construirea de aşezări civile în teritorii ocupate, este văzută de o mare parte a comunităţii internaţionale drept un obstacol major în calea păcii dintre palestinieni şi israelieni.

Israelul urmează să prezinte la începutul lunii iulie programul de punere în aplicare a planului administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu ce prevede anexarea unor părţi din Cisiordania ocupată şi crearea unui stat palestinian pe un teritoriu redus.

O parte din dreapta israeliană solicită guvernului să anexeze toate aşezările existente în Cisiordania, indiferent de rezultatul planului american.

Palestinienii resping ferm acest plan şi încearcă să îşi mobilizeze susţinătorii, în special în Europa, pentru a face presiuni asupra Israelului, pentru ca acesta să renunţe la proiectul de anexare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”