Cutremur în Japonia. Mii de persoane stau în adăposturi peste noapte, după avertizările de tsunami

Cutremur în Japonia. Mii de persoane stau în adăposturi peste noapte, după avertizările de tsunami

Risc Seismic

Mii de persoane din Japonia își petrec noaptea în centrele de evacuare după cutremurul puternic de luni dimineață, 1 ianuarie..

Japonia a fost lovită de un cutremur major FOTO: captură video

Cel puțin două persoane au murit, iar bilanțul este posibil să crească în zilele următoare, după cutremurul de luni dimineață, cu magnitudinea de 7,6 grade, potrivit bbc.com.

Zeci de clădiri s-au prăbușit în mai multe orașe, prinzând un număr necunoscut de persoane sub dărâmături.

Andy Clark, un britanic aflat în Japonia, a descris pentru BBC o "după-amiază și o seară înfricoșătoare", el aflându-se în orașul de coastă afectat, Toyama, când a avut loc cutremurul.

El a spus că "s-a agățat de dig pentru a rămâne în picioare" înainte de a se îndrepta spre acoperișul unei școli pentru siguranță. Dl Clark a spus că s-a dovedit a fi "greu de dormit" din cauza replicilor.

Este puțin probabil ca amploarea totală a pagubelor să fie clară până marți dimineață, dar pagubele majore la nivelul infrastructurii sunt evidente.

Autoritățile au anunțat că mii de persoane din Japonia își petrec noaptea în centrele de evacuare, după avertizările de tsunami

Inițial, a fost emisă o alertă de tsunami major pentru zona de coastă Noto din Ishikawa - în apropierea epicentrului cutremurului - autoritățile spunând că valurile ar putea atinge înălțimi de 5 m.

Rapoartele locale au declarat că acesta a fost primul avertisment de acest fel din Japonia din 2011, când un cutremur puternic a sfâșiat nord-estul țării și a dezlănțuit valuri de până la 40 de metri înălțime.

Valurile care au lovit efectiv luni țărmul Mării Japoniei în Ishikawa nu au depășit cu mult un metru înălțime.

Avertizarea majoră a fost ulterior retrogradată la o simplă avertizare, iar apoi la o "recomandare", potrivit NHK. Prefecturile vecine Niigata și Toyama au fost, de asemenea, în alertă.

Japonia este una dintre cele mai active națiuni de pe Pământ din punct de vedere seismic, datorită poziției sale pe așa-numitul Inel de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice. Amenințarea constantă a cutremurelor a determinat Japonia să dezvolte unul dintre cele mai sofisticate sisteme de avertizare a tsunami-urilor din lume.

În zonele afectate se află mai multe centrale nucleare, însă autoritatea nucleară japoneză a declarat că nu există "niciun risc de scurgeri de radioactivitate" din aceste instalații.

Agenția meteorologică din Coreea de Sud și Rusia au emis, de asemenea, avertismente de tsunami după cutremur.

Cutremurul cu magnitudinea 9,0 care a lovit Japonia în 2011 a provocat un tsunami - care a sfâșiat comunitățile de coastă din nord-estul țării, ucigând aproape 18.000 de persoane și provocând strămutarea a zeci de mii de oameni.

Aceste valuri tsunami au declanșat o topire nucleară la centrala Fukushima, provocând cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl încoace.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat