CUTREMUR în Justiție! PSD/ALDE au votat elementul-CHEIE!

CUTREMUR în Justiție! PSD/ALDE au votat elementul-CHEIE!

Dupa 12 ore de la inceputul sedintei de plen si 10 ore de dezbateri, care in realitate au fost doar voturi pe amendamente nedezbatute - peste 700, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata doar "pe articole", fara sa se dea un vot in ansamblu, intrucat la ora 22.45 mai erau doar circa 140 de deputati in sala, iar pentru vot final este necesar un cvorum de 165. Sedinta de plen a fost marcata de un protest spontan inedit al celor de la USR, care au luat cu asalt practic tribuna salii de plen cu pancarte improvizate pe care scria "Hotii!", in timp ce deputatul Stelian Ion isi citea amendamentele si le discuta la o portavoce, microfonul fiindu-i taiat. Vreme de minute bune, votul pe amendamente s-a dat in paralel cu aceasta actiune a lor. Singura modificare fata de ceea ce s-a votat in comisia speciala pentru legile justitiei a fost una premeditata si anuntata acum doua zile de Florin Iordache, deputatul PSD care conduce comisia - PSD si ALDE au revenit la propunerea din initiativa lor legislativa in cazul prevederii privind raspunderea magistratilor - actiunea in regres a statului.

22.49 S-a terminat sedinta. Votul final pe aceste proiecte se va da insa alta data, pentru ca la aceasta ora nu mai este cvorumul necesar - cel mai probabil insa abia saptamana viitoare, urmand ca acest lucru sa se decida in urmatoarea de sedinta a Biroului Permanent - cel mai probabil maine.

Ioan Munteanu, lider de grup PSD: "Dragi colegi, va multumesc pentru rezistenta."

22.20 S-a revenit din pauza de 5 minute necesara pentru ca s-au depasit 700 de voturi in sistemul electronic. Sunt 149 deputati prezenti, mai multi decat mai devreme. Pentru o sedinta de vot final este necesar cvorum de 165, iar pentru ca legea sa treaca, intrucat este lege organica, sunt necesare 165 voturi "pentru".

21:51: !!! Votul asteptat de PSD. Elementul-cheie, care va înmuia genunchii tuturor procurorilor și judecătorilor! Mai mult, celor corupți le va crea un alibi perfect! Asa cum a anuntat de luni Iordache, PSD si ALDE au respins un amendament al UNJR votat in Comisia speciala la raspunderea magistratilor - actiunea in regres si au votat articolul in forma din lege asa cum au vrut initial. Concret, statul va fi obligat sa se indrepte cu actiune in regres impotriva magistratului care a comis eroare judiciara.

Forma votata la alin. 7 art. 96 - au fost 100 voturi "pentru", 20 "impotriva" si 3 abtineri:

Forma votata la alin. 7 art. 96:

"După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii."

In prezent, legea prevede astfel:

(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

Iordache anunta luni că, in plenul Camerei Deputatilor, PSD va sustine ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului/ In comisia speciala, PSD a votat altceva

Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale parlamentare pentru elaborarea noilor legi ale justitiei, a declarat luni ca, in plenul Camerei Deputatilor, PSD isi va sustine amendamentul si va vota, in privinta raspunderii magistratilor, ca statul sa se indrepte obligatoriu impotriva magistratului prin actiune in regres, desi, in comisia speciala, si-a respins propriul amendament si a votat in favoarea variantei propuse de asociatiile magistratilor - UNJR si AMR.

"La acel aliniat 7 de la raspunderea magistratilor sunt trei discutii in acest moment: in legea in vigoare se spune ca statul se poate indrepta, in propunerea noastra, statul se indreapta si in amendamentul UNJR ca statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom sustine este sa ne sustinem amendamentul nostru cu statul se indreapta", a declarat Florin Iordache, intrebat daca cei de la ALDE sunt nemultumiti, avand in vedere ca ei doresc sa se instituie obligativitatea actiunii in regres.

"De aceea v-am spus ca suntem compatibili si nu sunt probleme. In plen la alineatul 7 grupul PSD si grupul ALDE vom sustine ca statul se indreapta" a adaugat Iordache.

Miercuri, in comisia speciala parlamentara, s-a votat, dupa lungi discutii pe subiect - circa patru ore, ca fata de forma in vigoare, care prevede ca "statul poate sa se indrepte" cu actiune in regres, dupa ce a achitat prejudiciul, impotriva magistratului care a comis o eroare judiciara cu rea-credinta sau din grava neglijenta, sa fie prevazut ca statului "ii revine dreptul".

Acest compromis a fost facut dupa ce reprezentantii UNJR si CSM in comisia au sustinut foarte vehement sa nu se adopte in forma in care dorea initial PSD, si anume ca "statul se indreapta" automat cu actiune in regres.

Forma propusa de PSD si ALDE:

(7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii definitive, date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea¬credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii. Prejudiciul se recupereaza din valorificarea politei de asigurare incheiate anual, in mod obligatoriu, de catre judecator sau procuror, pentru exercitarea profesiei.

In legea in vigoare, acesta prevede:

7) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii.

Ce s-a votat in comisie:

(7) Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlul de despagubire se efectueaza in termen de maxim 1 an de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

(8) Dupa ce prejudiciul a fost acoperit integral de catre stat, acestuia ii revine dreptul de a se indrepta cu actiune in regres prin MFP, impotriva judecatorului sau procurorului care cu rea credinta sau neglijenta a savarsut eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii¬

In cadrul sedintei, PSD si-a respins o serie intreaga de amendamente, majoritatea fara a le dezbate in vreun fel. Amintim ca toate amendamentele respinse pot fi sustinute si votate in plenul Camerei Deputatilor, si apoi in plenul Senatului, camera decizionala.

Situația este explozivă în Parlament, la dezbaterile pe prima dintre legile justiției. Deputații USR au blocat lucrările Camerei Deputaților și au venit cu toții la prezidiu, cu o portavoce și cu afișe pe care scrie ”Hoții!!!”.

19.44: Catalin Drula (USR) a luat cuvantul si a cerut o pauza de 15 minute. "Si pentru ca suntem obositi, si pentru ca aici s-au strans deja niste oameni". El a luat telefonul si la microfonul de la tribuna a dat drumul la o inregistrare cu un slogan ce se aude de la protestele din strada: "Nu vrem sa fim o natie de hoti".

21:51: !!! Votul asteptat de PSD. Asa cum a anuntat de luni Iordache, PSD si ALDE au respins un amendament al UNJR votat in Comisia speciala la raspunderea magistratilor - actiunea in regres si au votat articolul in forma din lege asa cum au vrut initial. Concret, statul va fi obligat sa se indrepte cu actiune in regres impotriva magistratului care a comis eroare judiciara.

Forma votata la alin. 7 art. 96:

"După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii."

In prezent, legea prevede astfel:

(7) După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii.

20.41: Iordache a preluat de la Vlase conducerea sedintei. S-a ajuns la art. 62, mai sunt circa 40. In sala sunt 134 de deputati.

Florin Iordache, fost ministru al Justitiei autor al OUG 13, este unul dintre initiatorii acestei legi si presedinte al Comisiei special unde s-au adus modificarile la ea.

20.30 Presedintele de sedinta Gabriel Vlase a scapat cateva injuraturi cu microfonul deschis. Nu e clar cui ii erau adresate.

20.13 S-a ajuns cu votul la art. 56. Articolele 53 si 54 - numirile la Inalta Curte si ale procurorilor de rang inalt - au trecut in forma adoptata in comisie. La aceasta ora mai sunt 128 de deputati in sala.

18.52 Raluca Turcan: "La Senat a fost inregistrata initiativa legislativa ca fiind votata si exista deja numar de inregistrare. Lucrul acesta arata un singur lucru: ca a fost actiune cu premeditare. Urmareati ca azi, cu paravanul de comemorare a regelui Mihai, sa dati o lovitura justitiei. Noroc ca opozitia a reusit sa blocheze acest demers. Inca mai sunt sanse sa fiti opriti din acest proces."

18.50 S-a ajuns cu votul la amendamentele de la art. 50 (legea are un total de 107). In acest moment sunt prezenti 154 de deputati in sala, sub cvorumul necesar pentru vot final, ceea ce inseamna ca legea nu ar putea fi votata in ansamblu, nu doar pentru ca este lege organica, dar si pentru ca nu ar exista cvorum de sedinta de vot final (care este de 165).

18.46 Deputatul PNL Florin Roman si apoi deputatul USR Claudiu Nasui au luat cuvantul la tribuna si au semnalat faptul ca proiectul apare ca adoptat si are si nr de inregistrare la Senat. Vlase, care conduce sedinta: "E problema Senatului." Votul continua ca si pana acum.

18.16 ALERTA Legea privind statutul magistratilor si proiectul lui Iordache de modificare a Legii ANI apar pe site-ul Senatului ca fiind deja adoptate de Camera Deputatilor

17.46 Votul continua insa nu s-a ajuns nici macar la jumatatea documentului. La acest moment prezenta in sala este de 172 de deputati, dintre care circa 130 de la majoritatea parlamentara plus UDMR. Pentru ca acest proiect sa treaca la votul final - dupa ce este votat amendament cu amendament - este necesar un minim de 165 de voturi "pentru". NU este astfel sigur daca legea va trece la vot final sau va fi amanata.

16.54: Pauza pana la 17.10. Pe holuri, se estimeaza ca va mai dura inca cel putin doua ore. Comisia speciala a lui Iordache, care lucreaza la Legea 304, se va reuni in sedinta joi dimineata, de la 10.00.

16.30 Ș.Nicolae a făcut-o proastă și i-a spus că are poze cu ea făcând sex anal unei deputate USR! Liderul senatorilor PSD, gorila Șerban Nicolae, a avut o ieșire dementă la adresa deputatei USR Cosette Chichirău! După ce deputata USR i-a spus că este un "şofer penal", acesta a numit-o proastă și i-a transmis că ”penală este mama care v-a făcut așa nesimțită”.

 Vezi imagini VIDEO aici (min. 41):

Chichirău filma ce se întâmplă în plen, iar în momentul în care l-a numit pe Șerban Nicolae penal, acesta a răbufnit. De asemenea, Chichirău a spus că Șerban Nicolae este ”șofer penal” pentru că, la un moment dat, l-a condus pe Cătălin Voicu cu mașina.

 ”Cum sunt eu penal, ce am furat eu? Penală este mama care v-a făcut așa nesimțită! Dumneata nu ai nicio meserie, nu-ți este rușine să primești banii ăștia nemunciți? Leafa mărită îți place, nu?

Nu vă hliziți fasolea așa la mine! Vă rog frumos, nu mai râdeți, că este o imagine dezolantă. Căutați un coleg alfabetizat, care a terminat două clase și să vă scrie o plângere penală la adresa mea, să vedeți ce am furat eu.

Dumneavoastră sunteți atât de proastă! CV-ul este în poze? Sunteţi atât de proastă încât e incredibil ce spuneţi. Demonstraţi că am fost eu şofer. Aveţi o poză? Poza e CV? Eu am o poză în care dvs faceţi sex anal. Ce să facem?", a spus Șerban Nicolae.

 LIVE:

16.37: Deputat USR Tudor Benga a ridicat problema art. 110 alin 2 din Regulament, care prevede astfel: "(2) Supunerea la vot a amendamentelor se face în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele de modificare şi/sau de completare propuse de comisia sesizată în fond, urmând amendamentele de modificare şi/sau de completare respinse şi cuprinse în raportul comisiei şi apoi cele de corelare tehnico-legislativă, gramaticale şi lingvistice."

15.43 Continua votul. S-a ajuns la al 36-lea amendament.

15.40 Vlase, care prezideaza sedinta, a decis sa continue votul pe fiecare amendament, desi cei de la USR au ramas la prezidiu si isi continua actiunea.

În timp ce parlamentarii puterii îi critică dur pe cei de la USR, Victor Ponta îi aplaudă pe aceștia pentru protest.

 Președintele de ședință, Gabriel Vlase, a cerut o întrunire a liderilor de grup.

Parlamentarii USR incearca folosesc tactici inedite pentru a stopa sau macar intarzia votarea modificarilor aduse de coalitia PSD-ALDE-UDMR la legile Justitiei. Astfel, miercuri, in plen, deputatii USR au oprit sedinta protestand cu pancarte pe care au scris "Hotii!". Ceva mai devreme, deputatul Stelian Ion a folosit o portavoce pentru a se face auzit atunci cand presedintele de sedinta i-a taiat microfonul.

Cei de la PMP și PNL au părăsit sala de plen și s-au disociat de protestul USR.

”Considerăm în tot mandatul nostru că Parlamentul trebuie să aibă parte de un cadru civilizat. Nu putem nici prelua cu forța tribuna Parlamentului, nu putem nici stopa lucrările în acest fel, PNL va rămâne în plenul Camerei Deputaților și va încerca prin mijloacele legale să lupte împotriva acestei majorități. Vom rămâne în sală pentru a nu decredibiliza și mai mult instituția Parlamentului.

Respingem orice comportament care nu are la bază o conduită serioasă și civilizată”, a spus Raluca Turcan, liderul grupului PNL.

În același timp, cei de la PNL susțin că ”nu există niciun motiv pentru prelungirea programului de lucru pentru că domnul Dragnea a bătut din picior”.

Reamintim ca proiectul PSD-ALDE de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor este dezbatut, apoi votat, in plenul Camerei Deputatilor, prima camera sesizata, cu un raport din partea comisiei speciale parlamentare conduse de deputatul PSD Florin Iordache ce contine aproximativ 300 de amendamente admise si 400 de amendamente respinse, multe apartinand chiar initiatorilor, adica PSD si ALDE. Pentru dezbaterea acestui raport - cel putin o parte dintre amendamentele respinse vor fi sustinute in plen - a fost alocat un timp de o ora si un sfert din programul sedintei de plen. Ulterior, legea va intra la vot final.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

2 Așa o fi?

3 Ar fi bomba anului, Gâdea și Ciuvică și-ar face seppuku în direct! / O va propune USR-PLUS pe Camelia Bogdan pen…

4 DNA l-a trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda, „Olguțul”

5 Așa o fi?