CUTREMUR în Poliție! Procurorii DNA s-au mutat la „Doi ș’un sfert”!

CUTREMUR în Poliție! Procurorii DNA s-au mutat la „Doi ș’un sfert”!

Risc Seismic

Cu bune si rele, „tavalugul” luptei anticoruptie merge nestingherit inainte. Iar dupa ce s-a spart „buboiul” in atatea domenii de activitate, se pare ca se apropie vertiginos momentul in care „curatenia” va fi declansata si chiar in curtea sistemului. De fapt in acea parte care pare mai mult „clonata” dupa structurile legale ale statului roman si care, din pacate, a cazut prada intereselor unor puternice grupuri de influenta. 

De aceasta data insa se pare ca lucrurile nu vor fi in niciun caz spalate in familie, asa cum este cutuma internationala atunci cand apar probleme in „paradisul” sigurantei nationale. La aceasta ora cert este insa doar ca, dupa  cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie par sa se fi mutat practic la Directia de Informatii si Protectie Interna. Ce-i drept, au venit aici in interes de serviciu, dar in niciun caz prin detasare sau transfer, ci doar pentru a cere tot felul de documente. Multe documente! Si pentru a pune intrebari. Tot mai multe intrebari! Asa ca este foarte posibil sa se fi „copt” si  celebra unitate „Doi s’un sfert”, ramanand de vazut care este perioada de timp care ii intereseaza in mod special pe procurorii anticoruptie. Pentru ca nu ar fi deloc imposibil sa apara surprize nebanuite in aceste cercetari…

Tenebrele trecutului 

Ani de zile, Directia de Informatii si Protectie Interna, mai cunoscuta initiatilor sistemului drept „Doi s’un sfert”, dupa prima denumire a unitatii 0215, s-a mentinut intr-o adevarata zona gri. De multe ori chiar a fost privita drept o „afacere de familie”, mai ales ca aici ajungeau sau erau promovati doar oameni loiali „dinastiei” care a intemeiat acest serviciu secret, cunoscut si drept „ochiul si timpanul” Internelor. Ceea ce a si intarit legenda functionarii DIPI dupa propriile reguli ale unui veritabil „stat in stat”. Iata insa ca, dupa cum reiese si din lungul sir de dezvaluiri din „National” cu privire la crearea si functionarea, in cadrul „Doi s’un sfert”, a unui serviciu paralel, problemele de la DIPI sunt cunoscute si de alte structuri ale statului. Astfel ca tenebrele trecutului pot fi oricand dezgropate, mai ales ca arhiva secreta a DIPI „geme” inca de „scheletii” ingropati aici, de cele mai multe ori cu buna stiinta, de catre unii dintre cei care s-au aflat la conducerea unitatii.

Miza uriasa 

Cu o Directie Generala Anticoruptie care se dovedeste o „sora” prea mica a DNA-ului si pana la relansarea acestei structuri, altadata una de elita, eficientizarea la maximum a activitatii DIPI se dovedeste o miza uriasa. Desigur insa ca, asa cum se intampla indeobste, se pune problema atat cu ce oameni se poate porni la un astfel de drum extrem de anevoios, cat si cu privire la identificarea zonelor „vulnerabile”, pentru eventuala lor eradicare. Este un proces alambicat, in care de cele mai multe ori se loveste cu manta, asa ca este hazardata lansarea de pronosticuri cu privire la un asemenea demers. Astfel ca, in acest moment, singurul lucru cert este ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput sa calce pragul „Doi s’un sfert”.

Cătălin TACHE/National



Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa