Cutremur în Turcia. Bode: Dacă va fi nevoie, România va suplimenta numărul salvatorilor

Cutremur în Turcia. Bode: Dacă va fi nevoie, România va suplimenta numărul salvatorilor

Risc Seismic

Lucian Bode a subliniat că Ministerul Afacerilor Interne este în continuare în prima linie în tot ce înseamnă salvarea cetăţenilor afectaţi de catastrofa din Turcia, arătând că România va suplimenta numărul salvatorilor dacă va fi nevoie.

FOTO Profimedia

„MAI este în continuare în prima linie în tot ceea ce înseamnă salvarea cetăţenilor aflaţi în dificultate. (...) Suntem solidari cu Turcia, o ţară prietenă, un vecin foarte bun al României. Am trimis deja prima echipă de salvatori în zona afectată de aceasta catastrofă, putem vorbi de dimensiuni apocaliptice a ceea ce s-a întâmplat în Turcia", a declarat ministrul Lcian Bode în Parlament, precizând că România a răspuns solicitării venite prin mecanismul de protecţie european, fiind printre primele state care au oferit ajutor Turciei.

Potrivit ministrului de Interne, „România a transmis deja, a trimis deja către Turcia primii 60 de salvatori, 52 de colegi de la ISU, patru medici şi asistente de la SMURD, doi coordonatori de la DSU, respectiv doi voluntari de la UN ONG, partener DSU, a îmbarcat în cele trei aeronave peste şapte tone de materiale de prim ajutor”.

„Sunt de asemenea şi patru câini specializaţi în astfel de activităţi. În momentul în care prima aeronavă se va întoarce în România, vor fi aduşi în ţară cei 10 români”, a mai anunțat Lucian Bode.

Ministrul a precizat că țara noastră și-a exprimat totodată disponibilitatea de a evacua cetățeni străini, aflați în zona afectată de cutremure, pentru alte state „Dacă va fi nevoie, România va suplimenta numărul", a explicat ministrul de Interne. El a mai spus că toate cele trei aeronave care sunt cu echipamente deplasate în Turcia pot fi folosite pentru a aducerea în Romania a cetăţenilor care au nevoie de acest lucru”, a mai subliniat ministrul.

Cutremur de peste 7 grade în Turcia

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de altele două, cu magnitudini de 6,7 și 7,5. Ankara a cerut ajutor internațional. Ultimul bilanț cunoscut este de peste 2.300 de morți și 10.813 de răniți în Turcia și în Siria.

Cei care au îndrăznit în cursul dimineţii să se întoarcă în locuinţele lor în aparenţă intacte au fost nevoiţi să evacueze din nou când un nou cutremur, cu magnitudinea 7,5, s-a produs la amiază.

Ajutor din Republica Moldova

Peste 50 de salvatori cu 12 autospeciale de intervenție a anunțat că va trimite Republica Moldova în Turcia, potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău.

Autoritățile din țara vecină așteaptă asigurarea transportului de către NATO.

„Odată ce cererea de ajutor a Republicii Moldova va fi acceptată și va fi identificat un avion pentru transport, echipa de salvatori va zbura către locul dezastrului”, au transmis angajații IGSU.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă

2 Surpriza Rusiei? / „Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare” / Un oficial din cabinetul Viktor Orban anunță noile planuri ale guvernului ungar

3 Două chestii care încep să se cam vadă în spatele grevei profesorilor, care continuă

4 „Mr. Bean”, editorial surprinzător despre mașinile electrice

5 Foarte interesante amănunte...