CUTREMUR/ȘEFII KazMunayGas, citați marți la DIICOT în dosarul Rompetrol (surse)

CUTREMUR/ȘEFII KazMunayGas, citați marți la DIICOT în dosarul Rompetrol (surse)

Risc Seismic

Reprezentanții companiei KazMunayGas au fost citați marți la sediul DIICOT în dosarul Rompetrol, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Companiile KazMunayGas, Oil Field Business Solutions și SC Rompetrol Rafinare au fost introduse de procurori ca părți responsabile civilmente în dosarul Rompetrol, iar reprezentanții acestora sunt așteptați marți la DIICOT.

UPDATE/Acţiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacţionare după anunţul DIICOT. Acţiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacţionare la BVB începând cu ora 9:42, după ce procurorii DIICOT au pus sechestre de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice.
Acţiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzacţionare după anunţul DIICOT
Pe 7 aprilie, China Energy Company Limited a semnat acordul de preluare a 51% din acţiunile KMG International, acţionarul principal al Rompetrol Rafinare, cucerind astfel o poziţie extrem de importantă în sectorul energetic, o piaţă de 30 de miliarde de euro anual în România.

Dosarul este disjuns dintr-o cauză trimisă în instanţă în anul 2006, în care a fost judecat omul de afaceri Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

KazMunaiGaz International, OilField Business Solutions şi SC Rompetrol Rafinare sunt introduse ca părţi responsabile civilmente în acest nou dosar, reprezentanţii societăţilor fiind citaţi la sediul DIICOT pentru audieri marţi, 10 aprilie, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

Procurorii DIICOT vor pune luni sechestru pe rafinăria Petromidia , în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria.

Potrivit unor surse judiciare, suma totală pe care se va pune sechestru este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu.

Pe 17 martie, procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara că dosarul Rompetrol disjuns din cel în care a fost judecat Dinu Patriciu are 3.100 de volume și estima că se vor vedea "progrese" cu privire la această speță.

"Rompetrol este un dosar de 3.100 de volume, ne ocupă tot subsolul instituției. (...) Se lucrează destul de intens în acest dosar, a făcut și obiectul Inspecției Judiciare, este în atenția conducerii DIICOT odată cu alte câteva zeci de dosare în acest moment. (...) Dosarul e o disjungere (...). E un dosar care implică foarte multă pricepere. E un procuror desemnat care se ocupă îndeaproape zilnic de acest dosar și cred că în perioada următoare vom vedea progrese. Cred că discutăm de nivelul lunii următoare. Așteptăm din acel dosar să avem o schimbare de încadrare juridică și o extindere, dar nu aș vrea să antamez", declara atunci Horodniceanu.

În 2001, Dinu Patriciu a cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acțiuni de la rafinăria Petromidia, iar în anul 2003 Guvernul Năstase a adoptat o ordonanță de urgență prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanța în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligațiuni subscrise de către stat.

În anul 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde euro, iar în luna mai 2016 compania chineză CEFC a anunțat că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI (fostul Rompetrol Group). AGERPRES

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”