CUTREMUR/SRI știa din 2010!

CUTREMUR/SRI știa din 2010!

SRI știa din 2010 de problemele de pe piața dezinfectanților din spitale. Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan, SRI ştia de existenţa problemelor de la firma Hexi Pharma încă din 2010. Iar doi ani mai târziu, au aflat şi cei de la DNA, după ce un importator a depus un denunţ privind achiziţiile ilegale şi contractele date cu dedicaţie date lui Dan Condrea. Între timp, compania a derulat liniştită mii de contracte cu statul în valoare de peste 26 de milioane de euro. Abia acum s-a deschis un dosar penal, însă în rem, informează B1 TV. 

”Noi am publicat documente indubitabile și nici nu au au contestat cei de la DNA și DIICOT că DNA a știu în 2012, a dat Judecătoriei Sectorului 2, care a clasat în 2014, fără a face măcar o audiere în dosarul licitațiilor trucate. Rareori am văzut un document de 40 de pagini atât de bine structurat. De exemplu, acolo scria că dacă o licitație nu era câștigată de Hexi Pharma, ci de o altă firmă, atunci spitalul îi spunea firmei respective ”bun, atunci nu comandăm de la voi, ci luăm prin încredințare directă de la Hexi Pharma”.

Am informații de la o sursă bună, care nu a dat rateuri până acum. În 2010, SRI a fost informat despre problemele pe piața dezinfectanților. De ce nu a făcut nimic?  Dacă a făcut, sunt chestiuni pe care ar trebui să le comunice. Noi nu avem documente, de asta nu am publicat. Tot ce am publicat publicat până acum a fost pe documente. Acum nu avem documentele, dar avem o mărturie. E puțin probabil ca SRI să nu fi știut.  Am făcut această afirmație public, iar acum SRI ar trebui să reacționeze. Nu le cerem să ne spună ce baterii folosesc în aparatele cu care fac interceptări, dar când munca lor se intersectează cu sănătatea publică, e normal să știm ce s-a întâmplat acolo”, a susținut jurnalistul Cătălin Tolontan pentru B1 TV. 

Sănătatea în rapoartele SRI

În rapoartele anuale difuzate de SRI în ultimii ani uneori apar şi referiri la chestiune legate de sănătate. Iată în ce context:

- În raportul de activitate a SRI pe anul 1998 se precizează:

"Dreptul la ocrotirea sănătăţii, expres prevăzut de Constituţie, a fost afectat  de ilegalităţi  în   reţeaua  de  desfacere  a  produselor  destinate consumului  uman şi disfuncţii  pe  linia  protejării  mediului şi  apărării echilibrului ecologic. Reţin atenţia,  însă, factorii  agravanţi reprezentaţi  de activităţile desfăşurate  în afara  cadrului  legal,  care  au  contribuit  la  diminuarea şanselor de redresare, dezvoltare şi perfecţionare a sistemului de acordare a  asistenţei  medicale.  

In  acest  sens,  în  domeniul  medico- sanitar  s-au resimţit efectele unor tranzacţii încheiate cu parteneri străini în condiţii dezavantajoase  pentru ţara  noastră,  cu  efecte  contraproductive  asupra efortului de protejare a stării de sănătate a populaţiei. S-au  înregistrat,  de  asemenea,  unele  situaţii  de deturnare  a  unor fonduri  alocate de  la  buget şi  schimbare a  destinaţiei  acestora către finalităţi colaterale, punând în dificultate realizarea unor obiective de primă urgenţă."

- În raportul de activitate a SRI pe anul 2011 se precizează:

"Activitatea  informativ-operativă – dar şi ansamblul demersurilor ce concură la  realizarea acesteia  la  parametri  optimi  – a fost orientată către următoarele priorităţi operaţionale: (...)

- factori de risc în domeniile protecţie socială, sănătate şi educaţie (...)

- disfuncţii  sistemice  în  asigurarea  serviciilor  vitale  pentru  populaţie, cu precădere  în  sănătate  şi  educaţie,  precum  şi  în  funcţionarea  sistemului  de protecţie socială"

- În raportul de activitate a SRI pe anul 2012 se precizează:

"La menţinerea dificultăţilor în plan socio-economic a contribuit semnificativ şi nivelul ridicat al corupţiei în instituţiile publice, grupuri de interese nelegitime acţionând pentru deturnarea, în  beneficiu  propriu,  a  procesului  decizional  din  diverse  domenii  (în  principal  administraţie  publică – direcţionare  preferenţială de fonduri,  atribuire discreţionară de contracte de achiziţii publice etc.) şi a actului de justiţie.

Nerespectarea  cadrului  legal  privind  asigurarea  transparenţei  în  exercitarea demnităţilor / funcţiilor  publice,  cazurile  de  incompatibilitate  ori  de  conflict  de  interese  au  reprezentat constante ale perioadei analizate, interesul public fiind astfel grav afectat. Astfel  de  situaţii  au  avut  ca  efect  şi afectarea  drepturilor  constituţionale  ale cetăţenilor  la  învăţământ  şi  sănătate,  alături  de  subfinanţarea  cronică, managementul  defectuos  (concretizat  în  numeroase  situaţii  în  gestionarea nejudicioasă  a  resurselor  disponibile)  şi  deficienţele  în  ceea  ce  priveşte  resursa umană (pregătirea inadecvată, deficitul de personal calificat)."

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla