CUTREMURĂTOR! Pe mâna cui au fost BANII României! O gloată de PENALI!

CUTREMURĂTOR! Pe mâna cui au fost BANII României! O gloată de PENALI!

Risc Seismic

Cutremurător! A citi știrea că un fost șef al fiscului e luat cu cătușe – fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) , Sorin Blejnar, a fost reţinut, luni, într-un dosar DNA de trafic de influenţă – e șocant chiar și într-o țară în care procurorii trimit politicieni în judecată „pe bandă rulantă”, iar justiția pronunță, în majoritatea acestor dosare, condamnări. Șocul crește la vederea faptului că, din șase șefi ai ANAF, de la înființarea instituției în 2003, patru au probleme penale, iar din 12 titulari ai portofoliului de Finanțelor, opt au diverse implicări în dosare penale, scrie  Ioan Bujor pe România Curată.

La finanțe au fost 14 titulari în ultimele două decenii: Mircea Ciumara (1996-1997), Daniel Dăianu (1997-1998), Decebal Traian Remeș (1998-2000), Mihai Tănăsescu (2000-2004), Ionuț Popescu (2004-2005), Sebastian Vlădescu (2005-2007 și 2009-2010), Varujan Vosganian (2007-2008), Gheorghe Pogea (2008-2009), Gheorghe Ialomițianu (2010-2012), Bogdan Drăgoi (2012), Daniel Chițoiu (2012-2014), Ioana Petrescu (2014), Darius Vâlcov (2014-2015), Victor Ponta (scurt interimat în 2015), Eugen Teodorovici (2015). Dintre aceștia, mai mult de jumătate au avut diverse implicări în dosare penale.

La șefia ANAF, de la înființare, Neculae Plăiașu (2003-2005), Sebastian Bodu (2005-2007), Daniel Chițoiu (2007-2009), Sorin Blejnar (2009-2012), Șerban Pop (2012-2013), Gelu Ștefan Diaconu (2013-2016). În afară de primii doi, restul au diverse legături cu cauze investigate de procurori.

Dar de la reorganizarea Parchetului Național Anticorupție ca DNA în 2005, momentul în care au început să fie aduși în fața justiției marii corupți, rămân nouă miniștri, dintre care șase apar în dosare penale, în diverse calități. În plus, DIICOT și DNA au cercetat sau investighează în prezent faptele a alți doi miniștri de Finanțe, în funcție anterior reorganizării DNA, dintre care unul a fost deja condamnat.

Ionuț Popescu nu apare în niciun dosar, dar a fost acuzat de Mugur Ciuvică, la Antena 3, că ar fi beneficiat de retrocedări frauduloase, pe baza unor speculații legate de faptul că el a înființat Fondul Proprietatea. Bogdan Drăgoi a stat în funcție mai puțin de trei luni (în scurtul mandate al cabinetului MR Ungureanu) și nu figurază în vreun dosar; nici presa nu l-a legat de fapte penale, singura investigație legată de el fiind una a Rise Project, dedicate moștenitorilor de mari averi. Iar Eugen Teodorovici a fost audiat de DNA doar ca martor în dosarul parlamentarilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu.

Important de precizat, despre doi dintre foștii miniștri de finanțe nu vom ști, probabil niciodată, dacă au fost cinstiți sau nu, și asta din cauza parlamentarilor, care s-au opus începerii urmăririi penale: Vosganian și Chițoiu.

Decebal Traian Remeș a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboșul”, în care a fost acuzat că, în calitate de ministru al Agriculturii, funcție pe care a deținut-o în 2007, a primit 15.000 de euro, caltaboși și țuică de la un om de afaceri. A fost una dintre primele condamnări cu executare date unor miniștri, la noi.

Mihai Tănăsescu este urmărit penal de procurorii DIICOT în dosarul „Rompetrol II”, pentru complicitate la delapidare. Anchetatorii spun că în toamna anului 2003, ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu  şi cel al Economiei, Dan Ioan Popescu, şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Dinu Patriciu,  George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, reprezentanți ai Rompetrol. Tănăsescu a fost audiat și de procurorii DNA, ca martor, într-o ramură a dosarului „Microsoft”.

Sebastian Vlădescu este și el urmărit penal în dosarul „Rompetrol II” și a fost audiat ca martor în dosarul ANRP. În primul dosar, fostul ministru de finanțe, alături de alți trei deținători ai portofoliului, este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

Varujan Vosganian a fost scăpat de colegii săi senatori de urmărirea penală solicitată de DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro, în care fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, care n-a avur norocul protecției date de statutul de parlamentar, este urmărit penal. Mai există un raport al Corpului de Control al Guvernului în care Vosganian este acuzat că ar fi emis ilegal două hotărâri de guvern, alături de Ludovic Orban.

Gheorghe Pogea este urmărit penal de DIICOT în dosarul „Rompetrol II” și a avut, și el, alături de Vlădescu, de dat declarații, ca martor, în dosarul ANRP.

4 foști miniștri sunt suspectați de DIICOT de constituire de grup infracțional organizat în cazul Rompetrol

Cu privire la Gheorghe Ialomițianu, Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA, iar presa a scris că acesta ar fi cercetat, alături de fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, într-un dosar disjuns din cel numit de presă „Gala Bute”, pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu.

Daniel Chițoiu a fost scăpat de colegii săi deputați, care au respins cererea de urmărire penală în dosarul Carpatica, în care soția sa a primit un an de închisoare cu suspendare și în care au existat multe condamnări grele. Numele său a mai apărut în dosarul lui Mircea Govor (fost vicepreședinte CJ Satu Mare) și în cel al senatorului PSD Marius Isăilă.

Darius Vâlcov apare în mai multe dosare DNA; în cel mai recent este acuzat de trafic de influență, pentru primirea a 2,5 milioane de lei, ca procent din contracte. Mai are un dosar, tot la DNA, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în care este acuzat că ar fi primit 4,2 milioane de lei de la oameni de afaceri care derulau contracte cu Primăria Slatina sau cu SC Compania de Apă Olt. Dar primul dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta, este cel mai interesant – cel cu lingourile de aur și tablourile ascunse prin pereți.

Și interimarul Victor Ponta are mai multe dosare.

La ANAF, doar primii doi șefi nu fac, deocamdată, obictul unor cercetări penale. Primul președinte al structurii, Neculae Eugeniu Plăiașu, nu este subiectul niciunui dosar, dar numele lui apare ca semnatar al unui document în dosarul „Rompetrol II” și în investigațiileunui fost jurnalist de la Ziua. Sebastian Bodu apare într-un singur dosar, deschis după plângerea fostului șef de sindicat, care l-a dat în judecată pentru abuz, însă fără succes. Următorul la conducerea ANAF a fost Daniel Chițoiu, despre care am scris mai sus, pentru că a fost și ministru al Finanțelor.

Sorin Blejnar, arestat preventiv luni, este acuzat că, în cursul anului 2011, a acceptat din partea unui afacerist promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul ANAF. „În aceste circumstanţe (…) inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei”, se arată în comunicatul DNA. Blejnar se declară nevinovat spunând că „cine ascultă nişte denunţuri ale unor oameni cu probleme, poate să ia măsuri, dacă are putere”. Fostul şef ANAF a fost deja condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare, într-un alt dosar, în care este acuzat de complicitate la evaziune fiscală cu produse petroliere şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Șerban Pop a fost condamnat, în primă instanță, la doi ani de închisoare cu executare pentru divulgare de informaţii nedestinate publicităţii, în mai anul acesta, în dosarul șantajului de la Antene. El a fost acuzat de DNA că, în calitate de șef al ANAF, a aflat de controlul făcut de Garda Financiară la RCS și că i-a prezentat lui Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group, informații și acte din timpul controlului, pe care șeful trustului și ginerele lui Dan Voiculescu le-ar fi folosit pentru șantaj. Șerban Pop a fost trimis în judecată de DNA și într-un alt dosar, unde alături de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzat că ar fi primit o mită de 230.000 de euro de la omul de afaceri Horia Simu.

Gelu Ștefan Diaconu, penultimul șef al ANAF, demis din funcție în februarie de premierul Cioloș, este cercetat penal de DNA, pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Potrivit rechizitoriului, în urma „demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele ANAF Diaconu Gelu – Ştefan, împreună cu vicepreşedintele Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis circularele (…)” al căror scop era „scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor” (…) de la plata contribuţii la bugetul de stat.

Acesta ar fi tabloul integrității celor ce s-au ocupat de banii românilor și-ai României – deocamdată puțini sunt condamnați definitiv. În condițiile în care avem o rată de colectarede circa puțin peste 50% la impozite (peste 80% la majoritatea impozitelor, dar numai 40% la TVA – date 2013). Iar evaziunea fiscală era, tot în 2013, de peste 16 procente.






Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro