Dacă Berlinul alege 5G de la Huawei, NATO va întrerupe comunicarea cu colegii germani (general american)

Dacă Berlinul alege 5G de la Huawei, NATO va întrerupe comunicarea cu colegii germani (general american)

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a avertizat miercuri Germania că forţele NATO vor înceta să mai comunice cu partenerii lor germani dacă Berlinul va colabora cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G, informează AFP.

'Ne este teamă că structura comunicaţiilor lor va fi compromisă, deoarece mai ales cu sistemul 5G, a cărui lăţime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă', a declarat miercuri şeful forţelor NATO în faţa unei comisii parlamentare a Congresului SUA.

Dacă 5G este 'integrat în sistemul lor de comunicare militară, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem', a avertizat el. 'Şi pentru militari, aceasta ar fi o problemă', a adăugat Scaparrotti.

Generalul Scaparrotti a fost întrebat despre discuţiile comerciale în curs de desfăşurare în Europa, în special în Germania, cu grupuri de telecomunicaţii chineze cu ar fi Huawei şi ZTE.

Wall Street Journal a dezvăluit luni că ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, un apropiat al preşedintelui Donald Trump, a adresat o scrisoare ministrului german al economiei, Peter Altmaier, pentru a-i semnala că relaţiile de colaborare în materie de servicii secrete vor fi revizuite dacă Berlinul nu renunţă la companii chineze precum Huawei în domeniul tehnologiei mobile 5G.

Germania urmează să lanseze licitaţii la mijlocul lunii martie pentru viitoarea infrastructură de telecomunicaţii mobile 5G, iar cancelarul Angela Merkel a promis că va 'discuta' cu Washingtonul înainte de a face eventuala alegere pentru Huawei.

'Acordăm o mare importanţă securităţii în construirea reţelei 5G, motiv pentru care suntem pe cale să ne definim propriile standarde şi, desigur, le vom discuta cu partenerii noştri, atât în Europa, cât şi în Statele Unite', a declarat cancelarul marţi.

Berlinul vrea să recupereze întârzierea semnificativă pe care o are în domeniul digital, orientându-se spre tehnologia mobilă 5G, care oferă internet ultra-rapid ce ar trebui să permită dezvoltarea de noi tehnologii, cum ar fi inteligenţa artificială, vehiculele autonome sau fabricile automatizate.

În acest domeniu, grupul Huawei este considerat mai performant şi mai inovativ în raport cu concurenţii săi, remarcă France Presse. Dar Washingtonul se teme că Beijingul îl va folosi ca pe un 'cal troian' pentru a spiona comunicaţiile în ţările care folosesc echipamente chineze în reţeaua lor 5G.

Legislaţia chineză obligă grupurile al căror sediu social este în China să ofere ajutor tehnic serviciilor de informaţii, notează AFP.

Statele Unite au exclus Huawei de la implementarea pe teritoriul american a tehnologiei 5G şi interzic instituţiilor să achiziţioneze produsele şi serviciile companiei chineze de telecomunicaţii. Washingtonul încearcă să-şi convingă aliaţii occidentali să facă acelaşi lucru.

Audiată în aceeaşi comisie miercuri, responsabila pentru afaceri internaţionale din cadrul Ministerului Apărării american, Kathryn Wheelbarger, a subliniat că Huawei reprezintă o 'ameninţare' pentru întreaga Europă.

'Vă pot asigura că, în toate convorbirile noastre cu toţi partenerii noştri europeni, încercăm să arătăm clar ameninţarea reprezentată de investiţiile chineze şi dezvoltarea unei infrastructuri chineze de telecomunicaţii în Europa', a subliniat ea. Aceste îngrijorări vizează 'securitatea comunicaţiilor noastre private şi militare', a adăugat Kathryn Wheelbarger.

Cei doi oficiali ai Pentagonului au refuzat să dea mai multe detalii despre îngrijorările lor în această sesiune publică, spunând aleşilor că vor discuta subiectul în profunzime în timpul unei sesiuni cu uşile închise, programată să aibă loc la o dată ulterioară. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria