Dacă e așa e grav rău!

Dacă e așa e grav rău!

Ministerul Apărării Naționale pregătește unul din cele mai păguboase și nocive contracte pentru Armata română înainte de schimbarea Guvernului, dezvăluie defapt.ro .

Reprezentanții companiei israeliene Rafael, printre ei aflându-se și generalul (r) de armată Ștefan Marin, au fost chemați pe repede înainte la sediul Romtehnica, compania MApN, pentru ultimele negocieri înainte de semnarea contractului de achiziție pentru sistemul de apărare antiaeriană SHORAD – VSHORAD.

DeFapt.ro a aflat în exclusivitate că oferta companiei Rafael este de 2,2 miliarde euro, cu 10% mai mult decât bugetul alocat de Ministerul Apărării pentru achiziția sistemului SHORAD – VSHORAD.

Pe de-o parte, MApN nu are această diferență de aproape 230 de milioane în buget.

Pe de altă parte, sistemul ofertat de Rafael nu este un produs integrat, așa cum a cerut MApN.

Mai mult, au fost constatate mai multe „neconformități tehnice” pentru care israelinii speră să primească o dispensă din partea ministrului Angel Tîlvăr.

MBDA și Diehl Defence s-au retras din licitație

Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin compania Romtehnica, a lansat licitația pentru achiziția sistemului de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, cunoscut sub numele de SHORAD – VSHORAD, în noiembrie 2023.

Valoarea contractului a fost stabilită la 1,99 milioane de euro. Atunci, la conducerea Direcției Generale pentru Armamente se afla generalul – locotenent Teodor Incicaș, trecut în rezervă în data de 1 martie 2025.

Dar ministrul Apărării, pesedistul Angel Tîlvăr, l-a numit instant pe Incicaș consilier în cabinetul său pentru a supraveghea discret achizițiile de tehnică militară și armament aflate în desfășurare.

Una dintre achiziții viza sistemul de apărare antiaeriană SHORAD – VSHORAD.

DeFapt.ro a aflat în exclusivitate că în prima fază a licitației s-au înscris israelienii de la Rafael, francezii de la MBDA și nemții de la Diehl Defence.

Ultimii au cumpărat doar caietul de licitație, fără a depune o ofertă.

MBDA a depus o ofertă de aproape trei miliarde de euro, cu 50% mai mare decât valoarea bugetată de Romtehnica, respectiv MApN. Într-un final, francezii s-au retras din licitație.

Rafael, ofertă de 2,2 miliarde de euro

Compania israeliană Rafael (care produce celebrul sistem antiaerian Iron Dome) a apelat la serviciile de consultață ale firmei Rom – Offset Management & Production, controlată de Bogdan Ceaușelu și generalul de armată Ștefan Marin pentru această licitație.

Surse din cadrul MApN au declarat sub protecția anonimatului că oferta depusă de Rafael este de 2,2 miliarde de euro, cu 10% mai mult decât suma bugetată de MApN.

Coincidență (sau nu), fix cât să se încadreze în Legea achizițiilor publice, care prevede la art. 221 că contractele de achiziție publică pot fi modificate fără organizarea unei noi proceduri de atribuire dacă "valoarea modificării este mai mică decât 10% din prețul contractului de achiziție publică inițial, în cazul contractelor de achiziție publică de servicii sau de produse".

Dar, pentru ca MApN să accepte oferta, trebuie să identifice mai întâi sursa de finanțare pentru diferența de 230 milioane de euro.

Până acum nu s-a identificat această sursă, iar Guvernul, respectiv Ministerul Finanțelor, trebuie să se împrumute pentru a face rost de bani.

Sistemul oferit de Rafael nu este integrat, cum a cerut MApN

Banii nu sunt singura problemă cu care se confruntă MApN în cazul acestei licitații.

Surse din cadrul MApN susțin că sistemul SHORAD VSHORAD propus de israelienii de la Rafael nu e un produs integrat, așa cum a cerut ministerul.

"Sistemul propus de ei nu este unul integrat. Ei vin cu produse dispersate. Vor să livreze un produs pe care să-l asambleze cumva în România. E o nebunie!

În plus au cerut o sumedenie de derogări din punct de vedere tehnic pentru că sistemul nu corespunde cerințelor impuse. Oferta trebuia declarată neconformă", a declarat una dintre sursele din MApN.

Israelienii au cerut dispensă pentru "neconformitățile tehnice"

O altă sursă, din cadrul Romtehnica, a declarat pentru DeFapt.ro că în acest moment sunt mai multe probleme cu această licitație:

"Prima este legată de diferența de bani: MApN nu are alocată în acest moment diferența de bani. O altă problemă este legată de foarte multe neconformități tehnice."

Pentru a rezolva problema legată de neconformitățile tehnice, reprezentanții companiei Rafael speră să primească o dispensă de la ministrul Apărării, pesedistul Angel Tîlvăr, și subordonații săi de la Direcția Generală pentru Armamente.

O primă negociere între MApN și compania Rafael, reprezentată de generalul Ștefan Marin, legată de "neconformitățile tehnice", a avut loc recent la sediul Romtehnica.

Consultantul Rafael, conexiuni privilegiate

Firma Rom-Offset Consultancy & Management, actuala Rom – Offset Management & Production, oferă consultanță israelienilor de la Rafael pentru afacerile cu armament în România.

Societatea a fost înființată în septembrie 2008 de Bogdan Ceaușelu (40%), Sebastian Vlădescu (40%) și generalul (r) Ștefan Marin (20%).

Ceaușelu este un vechi dealer de arme românești pe piața din Africa, alături de generalul Otto Breuer și Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanțelor.

Pe 26 mai 2023, Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la șapte ani și patru de închisoare cu executare pentru luare de mită într-un dosar de corupție legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată București–Constanța.

Între timp, liberalul Sebastian Vlădescu s-a retras din firma Rom – Offset Management & Production. Părțile sale sociale au fost împărțite în mod egal între Bogdan Ceaușelu și Mădălin Marian Marin.

MApN invocă procedura în curs și tace

DeFapt.ro a solicitat MApN să comunice dacă a identificat sursa de finanțare pentru a acoperi diferența de aproape 230 de milioane de euro pe care a cerut-o în plus compania Rafael, dar și dacă ministrul Apărării va da dispensă pentru a accepta neconformitățile constatate la sistemul SHORAD – VSHORAD.

Ministerul Apărării Naționale nu a confirmat, dar nici nu a negat oferta depusă de compania Rafael, și nici nu a comunicat dacă a făcut rost de cele 230 de milioane de euro.

"Procedura de atribuire la care vă referiți face obiectul prevederilor art. 59, alin. (1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cu modificările și completările ulteriorare.

Urmare a acestei situații, întrucât procedura nu este finalizată în momentul de față, nu vă putem furniza informațiile solicitate", a transmis MApN la solicitarea DeFapt.ro.

DeFapt.ro a încercat în repetate rânduri să obțină un punct de vedere de la generalul (r) Ștefan Marin, consultantul Rafael, dar acesta nu a răspuns întrebărilor transmise.


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit în taină cu oamenii tehnici din mediul de afaceri

2 Fotbaliștii care i-au jignit oribil pe Nicușor Dan și pe alegătorii lui rămân fără primele de promovare

3 STENOGRAME Priviți, acest specimen, inspector antifraudă, preferă șpaga în locul bonusului salarial! / Imagini de la flagrantul procurorilor și precizăr…

4 Cine este Antonela Bujduveanu, soția primarului interimar al Capitalei

5 „Sper că nu există oameni care încă mai speră într-un miracol” / Fostul șef al Armatei Ucrainei, Valeri Zalujnîi, îndeamnă Kievul să accepte o realitate…