Dana Gîrbovan: Felicit inițiativa ministrului Justiției de a publica numele vizitatorilor arhivei SIPA; să publice și data

Dana Gîrbovan: Felicit inițiativa ministrului Justiției de a publica numele vizitatorilor arhivei SIPA; să publice și data

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, îl felicită pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru intenția de a publica numele vizitatorilor arhivei SIPA și îi cere acestuia să facă publice și data la care aceștia au intrat în arhivă.

"Felicit intenția ministrului Justiției, domnul Tudorel Toader, de a 'publica numele celor care au 'vizitat' arhiva, eventual și numărul 'vizitelor' efectuate' în arhiva SIPA. Așa cum a spus pe Facebook și domnul ministru, această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situației acestei arhive. Sper ca această publicare să fie făcută azi. Îl rog, de asemenea, pe domnul ministru ca, alături de numele acestor persoane, să publice și data când au intrat în arhiva SIPA", scrie Dana Gîrbovan pe Facebook .

Președintele UNJR precizează că așteaptă răspunsurile la întrebările pe care i le-a adresat Monicăi Macovei cu privire la arhiva SIPA. "În altă ordine de idei, aștept cu interes răspunsurile la întrebările pe care i le-am adresat doamnei Monica Macovei", mai spune Gîrbovan.

Dana Gîrbovan i-a cerut Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției (decembrie 2004 — aprilie 2007), tot prin intermediul rețelei de socializare, să răspundă unor întrebări legate de cercetarea arhivei SIPA înainte de emiterea HG 127 din 26 ianuarie 2006, de publicarea concluziilor unei eventuale cercetări, accesarea, cercetarea și inventarierea arhivei între data emiterii HG 127/2006, 26 ianuarie 2006, și data desființării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006. Dana Gîrbovan o mai întreabă pe Monica Macovei "de unde știe ce conțineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA", faptul că SIPA culegea informații și cu ajutorul unor magistrați care erau ofițeri acoperiți, pe ce își susține afirmația că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 și ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an și dacă a sesizat CSM cu privire la existența ofițerilor acoperiți printre magistrați.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, consideră că arhiva SIPA este o pată pe obrazul justiției române și a anunțat că primul pas în procesul de desecretizare a acesteia va fi să publice numele celor care au "vizitat-o", eventual și numărul "vizitelor" efectuate.

Toader a scris luni dimineața pe pagina de Facebook că adevărul trebuie să fie scos la suprafață, indiferent dacă acesta este plăcut sau neplăcut.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...