Dancă(PNL): Comunicatul Departamentului de Stat al SUA privind legile Justiției - fără precedent și grav

Dancă(PNL): Comunicatul Departamentului de Stat al SUA privind legile Justiției - fără precedent și grav

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, afirmă că reacția Departamentului de Stat al SUA față de propunerile de modificare a legilor Justiției este fără precedent, arătând că este important ca în România să fie păstrat un sistem democratic, cu instituții independente puternice.

 "Comunicatul prin care Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului Romaniei să nu aprobe propunerile legislative de modificare a legilor Justiției pentru că afectează lupta anti-corupție și independența sistemului judiciar este fără precedent și grav", a scris, luni seara, Dancă pe Facebook.

El subliniază că independența sistemului judiciar este absolut necesară pentru o Românie normală cu instituții democratice puternice și stabile în care oamenii pot avea încredere.

"Solicitarea imperativă a partenerilor strategici ai României din alianța NATO este în interesul românilor pentru ca PSD — ALDE să renunțe la tentativa lor de subordonare a Justiției în scopuri personale. Este în interesul nostru și al partenerilor noștri să construim și să păstrăm în Romania un sistem democratic, cu instituții independente puternice, bazat pe respectarea legilor", conchide Dancă.
Pe de altă parte, deputatul PNL Cătălin Predoiu — fost ministru al Justiției — afirmă că nu poate să accepte tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României.

"Eu am sprijinit și sprijin cu fapte administrative și politice independența Justiției și parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independența Justiției nu e ușoară și orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României. Suntem, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune și cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democrație și valorile nord-atlantice. Măcar pentru acest motive ar trebui să se discute pe un alt ton cu România, orice probleme, indiferent cât de delicate. Nu e sigur cât de inspirată și eficientă este această mișcare din punct de vedere tactic, ce ar putea alimenta un curent anti-american și naționalist, care poate fi manipulat de Rusia. Poate că e nevoie de mai multă ingeniozitate din partea Departamentului de Stat. Poate că diplomații americani ar trebui să fie mai atenți la modul în care abordează România, mai adaptați la realitățile din teren, pentru a fi eficienți. O spun de pe poziția unui prieten al Americii", a scris Predoiu, pe Facebook.

"Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislație ce ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi independența sistemului judiciar în România", se arată într-o declarație de presă intitulată "România — propuneri ce afectează independența sistemului judiciar" și care aparține purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Heather Nauert.

Această legislație, "propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice protejate de interferența politică", notează purtătorul de cuvânt în această declarație publicată luni pe site-ul Departamentului de Stat.

Statele Unite "îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției", adaugă purtătorul de cuvânt.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”