Dăncilă: Vom face o nouă propunere de comisar european; Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese

Dăncilă: Vom face o nouă propunere de comisar european; Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat luni seara că va face o nouă propunere de comisar european, dar a susţinut că Rovana Plumb "nu se află în niciun conflict de interese".

"Noi vom face o nouă propunere de comisar european, iar în ceea ce priveşte invitaţia la consultări adresată de preşedinte îi răspund că voi veni de îndată, acelaşi 'de îndată' cu care şi dumnealui a decis să numească miniştrii interimari, conform deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că preşedintele a încălcat Constituţia", a precizat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PSD.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, "conform legislaţiei naţionale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese".

"În legislaţia europeană un astfel de cadru nu doar că nu este clar reglementat, dar situaţia sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări. Nu există un conflict dovedit, nu există un motiv solid pentru această respingere", a subliniat ea.

Şefa Guvernului a vorbit despre un "lobby agresiv" ca propunerea României de comisar european să nu treacă de audieri. "Vedem atacuri furibunde, campanii de discreditare şi în esenţă, o adevărată luptă cu interesele României", a spus ea. Respectiva "campanie de denigrare", după cum a susţinut şefa Executivului, a fost dusă de preşedinte şi partidele de Opoziţie. "Am văzut din partea preşedintelui şi a partidelor de Opoziţie o campanie de denigrare şi un atac asupra candidatului propriei ţări de o agresivitate fără margini şi o lipsă de raţiune totală", a punctat ea.

Premierul a arătat că, în acest context, "Comisia JURI se află la originea unui conflict între legislaţia naţională din România şi cea europeană, conflict ce depăşeşte competenţele înscrise în regulamentul de procedură al Parlamentului, precum şi în Tratatul Uniunii Europene".

Conform lui Dăncilă, "atitudinea Comisiei juridice a fost profund încurajată de opoziţia din România, în frunte cu preşedintele Iohannis, care anunţa cu o oră înaintea deciziei că doreşte consultări pe tema nominalizării unui nou comisar european".

"Să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul grupului europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, împotriva României. Să nu uităm că preşedintele Comisiei juridice este membru al grupului condus de domnul Cioloş. Să îl întrebăm şi pe domnul Dacian Cioloş ce demersuri a întreprins în acest sens şi care este, mai exact, influenţa dumnealui în ceea ce priveşte decizia de astăzi", a spus premierul.

Luni, Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins candidatura Rovanei Plumb la postul de comisar european pentru Transporturi.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care o invită miercuri la consultări pe tema nominalizării persoanei pentru funcţia de comisar european. "În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie, ora 12,00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă şi de importanţă deosebită pentru statul român", spune şeful statului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...