Danemarca: Prima rugăciune într-o moschee rezervată femeilor

Danemarca: Prima rugăciune într-o moschee rezervată femeilor

În prima moschee condusă de femei dintr-o țară scandinavă, la Copenhaga, s-a ținut vineri prima rugăciune interzisă bărbaților, transmite AFP. Circa 60 de femei, dintre care doar jumătate musulmane, au asistat la predica imamului de sex feminin Saliha Marie Fetteh.

Sursa foto: Women in the World / Twitter

Proiectul "feminismului islamic" a fost gândit de fondatoarele sale ca o modalitate de luptă împotriva islamofobiei. Moscheea Mariam, deschisă acum șase luni într-un apartament de pe o stradă comercială din capitala daneză, este menită să demonstreze femeilor că pot "lua puterea", a declarat Sherin Khankan, una dintre fondatoare, care în prezent se pregătește pentru a deveni imam.

Intenția inițială a fost ca moscheea să permită femeilor imam să se roage în fața unei asistențe mixte, dar ulterior ideea a fost reconsiderată. "S-a dovedit că majoritatea comunității dorește o rugăciune de vineri exclusiv pentru femei", a explicat Sherin Khankan, agenției AFP. Ea s-a născut în Danemarca, mama ei este finlandeză, iar tatăl ei — sirian.

Proiectul a suscitat și critici pentru că nu merge destul de departe pe linia promovării femeilor. Juristul danez de origine siriană Nasser Khader consideră "insuficientă" decizia de a nu permite femeilor să se roage în fața unei asistențe mixte într-o țară ca Danemarca, recunoscută pentru deschiderea față de egalitatea între sexe.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...