Danemarca raportează o „scurgere periculoasă” de gaze la conducta Nord Stream 2

Danemarca raportează o „scurgere periculoasă” de gaze la conducta Nord Stream 2

Gazoductul Nord Stream 2 a suferit o scurgere de gaze sub Marea Baltică, fapt care ar putea reprezenta un pericol pentru traficul maritim, potrivit anunțului făcut luni de autoritatea maritimă daneză, relatează ABC News.

Prin gazoductul Nord Stream 2 nu a fost importat gaz de către Germania. FOTO: Shutterstock

Operatorul Nord Stream 2 a confirmat că a fost detectată o scurgere în conductă la sud-est de insula daneză Bornholm din Marea Baltică. Conducta are o lungime de 1.230 de kilometri, pornind din Rusia către Germania și trecând prin Marea Baltică. Nord Stream 2 a fost finalizată și în ea se află gaz, dar acesta nu a fost niciodată importat prin conductă, a informat dpa.

Cauza scurgerii detectate nu a fost identificată imediat. Agenția daneză pentru energie a declarat într-un comunicat că autoritatea maritimă a țării a emis o avertizare de navigație și a stabilit o zonă de interdicție de cinci mile marine în jurul conductei „deoarece este periculoasă pentru traficul navelor”. De asemenea, agenția a informat că „în afara zonei de excludere, nu există riscuri de securitate asociate cu scurgerea”.

Totodată, incidentul nu ar avea consecințe asupra siguranței aprovizionării cu gaz danez, a declarat agenția energetică a țării.

Un purtător de cuvânt al operatorului Nord Stream 2 a declarat că luni dimineață a fost detectată o pierdere de presiune într-un tub, iar autoritățile maritime responsabile din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia au fost imediat informate, a raportat dpa. În timp ce presiunea din interiorul conductei este în mod normal de 105 bari, acum este de numai 7 bari pe partea germană, a declarat purtătorul de cuvânt Ulrich Lissek.

Cât de periculos este gazul din Nord Stream 2

ONG-ul german pentru Protecția Mediului și a Consumatorului Deutsche Umwelthilfe a subliniat faptul că gazul natural este metan, care se dizolvă parțial în apă și nu este toxic. Cu cât gazul este eliberat mai adânc în mare, cu atât este mai mare este proporția care se dizolvă în apă, a transmis ONG-ul, citat de agenția dpa. Chiar și în cazul unei explozii subacvatice, ar exista doar efecte locale, a mai precizat sursa citată.

Ministerul german al economiei a declarat că a fost informat despre zona din apele teritoriale daneze și că a luat legătura cu autoritățile din Germania și Danemarca.

Conducta era deja finalizată când cancelarul german Olaf Scholz a suspendat certificarea Nord Stream 2 în ajunul invadării Ucrainei de către Rusia în februarie, după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei.

Germania a fost foarte dependentă de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, dar de când Moscova și-a lansat războiul în Ucraina pe 24 februarie, Berlinul a încercat să caute alte surse de energie.

Scurgerea survine cu o zi înainte de inaugurarea unei noi conducte, Baltic Pipe, care va aduce gaz norvegian prin Danemarca până în Polonia. Gazul norvegian are un rol important în înlocuirea gazului rusesc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia