Danemarca va institui restricţii în unele regiuni după ce a descoperit o mutaţie a coronavirusului provenită din fermele de nurci

Danemarca va institui restricţii în unele regiuni după ce a descoperit o mutaţie a coronavirusului provenită din fermele de nurci

Danemarca va institui restricţii în mai multe zone ale ţării după descoperirea unei mutaţii a noului coronavirus la nurci şi care s-a răspândit la oameni, ameninţând eforturile de creare a unui vaccin eficace, relatează joi agenţia Reuters.

Guvernul de la Copenhaga a anunţat miercuri sacrificarea tuturor nurcilor din nordul ţării, după ce aproximativ jumătate dintre cele 783 de persoane testate pozitiv la COVID-19 în acea parte a ţării au fost infectate cu o tulpină de virus provenită din fermele de nurci.

În municipalităţile din nordul Danemarcei vor fi instituite restricţii de deplasare dincolo de limitele comitatelor, iar barurile şi restaurantele vor fi închise, a declarat primarul municipalităţii Vesthimmerland, Per Bach Laursen.

Ministerul danez al Sănătăţii a refuzat să comenteze, dar este aşteptat să anunţe joi o serie de noi măsuri pentru a nu permite răspândirea mutaţiei.

Mutaţia descoperită ar putea fi mai rezistentă faţă de vaccinurile împotriva COVID-19 aflate în stadiu experimental şi ar ameninţa eficacitatea lor.

Potrivit unui raport publicat miercuri de institutul danez de boli infecţioase (State Serum Institute - SSI), testele de laborator au relevat că noua tulpină prezintă mutaţii în aşa-numita proteină spike, acea parte a virusului care infectează şi invadează celulele sănătoase. Aceasta reprezintă un risc pentru viitoarele vaccinuri împotriva noului coronavirus, întrucât ele au la bază neutralizarea proteinei spike, explică SSI.

Danemarca, principalul producător de blană de nurcă, a început din luna iunie sacrificarea animalelor infectate, dar cu toate acestea focarele în ferme au persistat. Sacrificarea celor circa 17 milioane de nurci va costa statul danez circa 800 de milioane de dolari şi unii parlamentari au cerut ''dovezi'' care să fundamenteze această decizie. ''Dorim să vedem (dovezile), pentru a putea evalua baza tehnică'', a spus un purtător de cuvânt al Partidului Liberal danez.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri că are cunoştinţă despre infectarea unor oameni cu tulpina de coronavirus descoperită la nurci, adăugând că menţine dialogul cu autorităţile daneze.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!