Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici.×

Danileț despre un amendament votat în Comisia parlamentară: E o prostie evidentă, magistratul român nu e atât de idiot

Judecătorul Cristi Danileț susține că amendamentul adoptat miercuri în Comisia specială parlamentară, prin care magistrații sunt obligați să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului, este "o prostie evidentă", deoarece magistratul român "nu e atât de idiot" să spună sau să facă ceva defăimător la adresa Parlamentului, Guvernului sau a președintelui.

 "Judecătorii și procurorii sunt obligați ca, în exercitarea atribuțiilor, să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului — legislativă și executivă. Asta a votat ieri Camera Deputaților. E o prostie evidentă și voi explica. Magistratul român nu e atât de idiot încât, în timpul unui proces sau în conținutul unui document judiciar, să spună sau să facă ceva defăimător la adresa Parlamentului, Guvernului sau președintelui țării. Nu s-a întâmplat asta niciodată și nu ar fi motive să se întâmple. Dacă tot vrei să defăimezi o instituție, o faci pe FB și ai scăpat, căci doar pe FB nu ești în exercitarea atribuțiilor de serviciu chiar dacă ești la birou!", a scris Danileț, joi, într-un mesaj pe Facebook.

Cristi Danileț arată că magistrații au un cod deontologic care interzice manifestări de acest gen față de orice persoană sau instituție.

"Magistrații au din 2005 un cod deontologic și o abatere disciplinară care interzic manifestări de acest gen nu numai în timpul exercitării atribuțiilor, ci și în afara lor, față de orice persoană sau instituție, atât timp cât afectează imaginea justiției. Spre deosebire de parlamentari, noi respectăm aceste interdicții și, imediat ce le încălcăm, Inspecția Judiciară se pune în mișcare. O interdicție trebuie însoțită de o sancțiune: or, cică se va interzice conduita sau vorba defăimătoare, dar magistratul nu va fi sancționat expres sau altfel decât până acum pentru acest lucru. Este lipsit de sens să interzici magistraților defăimarea celorlalte puteri ale statului (legislativă și executivă), dar să permiți defăimarea altor instituții publice sau autorități (de exemplu, ministere sau prefecți), precum și să permiți defăimarea unor persoane din cadrul puterilor statului (de exemplu, să critici individual pe unii miniștri sau parlamentari!)", spune Danileț.

"În concluzie: este un text făcut fără nicio justificare, cu un conținut hilar și fără vreo aplicabilitate practică. Și aș putea lua la puricat toate articolele votate ieri în Camera Deputaților să demonstrez ridicolul din unele propuneri, vicleniile cuprinse în altele sau inutilitatea celor mai multe dintre modificări. Și când mă gândesc că sunt trei legi ale justiției și trei proiecte prin care vor să le schimbe...", a mai scris Danileț.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp
loading...

Citește și:

populare
astăzi

1 ȘOCUL zilei! Gest fără precedent din partea a 135 de procurori DNA! E de rău pentru penali, au stârnit stupul!

2 Comisarul Traian Berbeceanu, mesaj în miez de noapte pentru Dragnea: Nu voi accepta vreodată ca un infractor c…

3 Kovesi, răspuns simplu și demn. Fraților, asta are mai mult curaj și sânge rece decât toți pesedeii la un loc!

4 MÂRȘĂVIE! Procuroarea care instrumentează dosarul Dragnea / TelDrum, anchetată de Inspecţia Judiciară. Este degr…

5 Ce se bârfește. În spatele atacului lui Toader la Kovesi ar sta Voiculescu și Tăriceanu. Planul lor vizează în…

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel