Danileţ: Implicarea instituţiilor politice în numirea sau revocarea magistraţilor trebuie să ţină seama de avizul CSM

Danileţ: Implicarea instituţiilor politice în numirea sau revocarea magistraţilor trebuie să ţină seama de avizul CSM

Implicarea instituţiilor politice în numirea sau revocarea magistraţilor trebuie să ţină seama de avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), consideră judecătorul Cristi Danileţ.

"Singura autoritate a statului care gestionează cariera magistraţilor este CSM - acesta e rostul pentru care a fost creat. Orice intruziune a politicului este inacceptabilă. De aceea, implicarea unor instituţii politice în numirea sau revocarea magistraţilor trebuie să ţină seama de avizul CSM. Altfel, se numeşte imixtiune a politicului în magistratură", a scris Danileţ pe pagina sa de Facebook.

El reaminteşte că Inspecţia Judiciară a efectuat în 2017 verificări la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul General, iar CSM a avizat rapoartele de control care arătau că activitatea conducerilor celor două instituţii a fost una eficientă.

"Anul trecut s-au făcut două controale la PÎCCJ şi DNA. Activitatea a fost considerată de o instituţie constituţională - CSM - ca fiind una eficientă. Hotărârile CSM de aprobare a acestor rapoarte sunt publice şi neinfirmate de vreo altă autoritate a statului. Cine cere decapitarea acestor unităţi de parchet trebuie să aibă motive noi, neavute în vedere de aceste rapoarte. Respectivele motive noi trebuie verificate de CSM în momentul acordării avizului la propunerea de revocare", susţine Cristi Danileţ.

Ministrul Justiţiei a anunţat joi că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru ''acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept''.

''În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului-şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are", a afirmat Toader. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...