Daraban (CCIR): Deficitul comercial al României ar putea creşte la 18,5 - 19 miliarde de euro la finele acestui an

Daraban (CCIR): Deficitul comercial al României ar putea creşte la 18,5 - 19 miliarde de euro la finele acestui an

Deficitul comercial al României va fi în acest an de 18,5 - 19 miliarde de euro, faţă de 17,3 miliarde de euro anul trecut, a afirmat, marţi, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), într-o dezbatere de specialitate.

"Avem nişte probleme de strategie economică. Considerăm că sectorul energetic, industria prelucrătoare şi cea alimentară ar trebui să fie priorităţile naţionale şi de aici trebuie să începem să construim. Iar acestea trebuie deservite de infrastructură. Trebuie plecat de la a ne stabili priorităţile", a spus Daraban.

Potrivit acestuia, România ar trebui să iasă din paradigma exporturilor de bunuri şi să se axeze pe exporturile de servicii.

"Nici nu vreau să mă gândesc cum va suna balanţa comercială a României la sfârşitul anului 2020, mai ales după importurile agresive din perioada pandemiei. Anul trecut am terminat cu 17,3 miliarde de euro, o creştere de 3,3 miliarde de euro în doar 10 ani. Bănuiesc că anul acesta o să-l încheiem undeva pe la 18,5 - 19 miliarde de euro. Acest lucru trebuie să ne pună serios pe gânduri cu privire la promovarea externă a României pe toate palierele", a susţinut preşedintele CCIR.

El a adăugat că statul ar trebui să înţeleagă că trebuie să delege cât mai mult sectorului privat.

"Aşa e şi cu promovarea externă: ne lăsăm pe mâna unor funcţionari, care, pe de-o parte, vor să meargă cu maşina acasă, iar, pe de altă parte, se uită în calendar să le treacă mandatul de patru ani. Deci cred că aici trebuie schimbată filozofia statului şi, repet, cred că trebuie să ne alegem nişte domenii prioritare pentru care să construim acest proiect de ţară", a adăugat Daraban.

Trustul de presă DC Media Group a organizat, marţi, dezbaterea online cu titlul "Upgrade România - Planul de repornire a economiei", în care au fost abordate teme precum bilanţul economic la şase luni de la declanşarea stării de urgenţă, situaţia reală "din teren", sursele de finanţare pentru economie şi accesarea banilor europeni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...