Daraban (CCIR): Peste 334.000 de societăţi nu depun bilanţul anual

Daraban (CCIR): Peste 334.000 de societăţi nu depun bilanţul anual

La nivelul lunii noiembrie 2021, din totalul de 1,102 milioane de companii active, au depus bilanţul doar 768.367 de societăţi comerciale active, a afirmat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), împreună cu Secţia Comercială a Ambasadei SUA la Bucureşti, a organizat, în data 11 ianuarie, conferinţa "Cele mai bune practici anticorupţie din S.U.A. - educaţie şi prevenire", eveniment ce a avut ca subiect central corupţia la nivelul mediului de afaceri şi mijloacele de combatere a practicilor neconforme în companiile româneşti.

"CCIR promovează, în rândul comunităţii de afaceri din România, o cultura bazată pe respingerea tuturor formelor de corupţie în relaţiile cu sectorul public şi privat, prin aplicarea unor mecanisme instituţionalizate de prevenire şi combatere la nivelul companiilor din România. Din perspectiva mediului de afaceri, corupţia reduce oportunităţile pieţei pentru afaceri legitime, creşte nejustificat costurile activităţilor de afaceri, creează un mediu de operare neospitalier şi imprevizibil, creează riscul de urmărire penală pentru încălcarea legii, creşte riscul de deteriorare a reputaţiei, afectează substanţial întreprinderile mici şi furnizorii. Trebuie să avem o corelare mai bună între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei în ceea ce priveşte bilanţul anual depus de către companiile active. La nivelul lunii noiembrie 2021, din totalul de 1.102.777 companii active, au depus bilanţul doar 768.367 de societăţi comerciale active. Vorbim, astfel, de peste 334 de mii de societăţi care nu depun bilanţul anual şi care, în acest fel, eludează controalele ANAF. Nu există sancţiuni semnificative pentru nedepunerea bilanţului anual", a declarat în cadrul conferinţei preşedintele CCIR, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Discuţiile au fost concentrate pe importanţa educaţiei şi prevenirii, plecând de la modelele de succes de peste ocean, oferite de către Biroul Federal de Investigaţii - FBI pentru România şi Moldova, din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

"În numele Guvernului SUA, felicit Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru organizarea sesiunii de astăzi. Este întotdeauna important să abordăm subiectul luptei împotriva corupţiei în mediul de afaceri global. La nivel mondial, corupţia şi lipsa de transparenţă cresc costurile şi riscurile de a face afaceri: descurajează investiţiile, denaturează preţurile, perturbă dezvoltarea economică şi compromit achiziţiile publice. Trebuie să ne unim forţele pentru a contracara ameninţările globale la adresa securităţii noastre colective. Pentru a face acest lucru, trebuie să promovăm şi să sprijinim sisteme şi instituţii care sunt puternice, care se susţin reciproc şi sunt lipsite de corupţie. Pentru România şi Statele Unite, aceste valori sunt esenţiale pentru apartenenţa noastră comună la NATO", a declarat însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA, David Muniz.

La rândul său, şeful FBI pentru România şi Moldova, Departamentul de Justiţie al SUA, Monika A. Wasiewicz, susţine că pentru FBI, combaterea fenomenului corupţiei rămâne o prioritate pentru că reprezintă un real pericol la nivel mondial.

"Corupţia poate afecta securitatea graniţelor, poate afecta viaţa noastra de zi cu zi prin inducerea unei lipse de siguranţă atunci când pur şi simplu mergi pe stradă sau atunci când treci peste un pod. În SUA, fenomenul corupţiei generează pierderi anuale de miliarde de dolari. Pentru a combate acest fenomen nu este necesar numai să investigăm, ci şi să oferim infomaţii importante despre care sunt noile trenduri, despre care sunt ameninţările sau care sunt noile scheme de eludare a legii. FBI-ul trebuie sa facă primul pas şi să vină către mediul privat şi să întrebe cu ce îi poate ajuta. Numai împreună cu mediul de afaceri, prin coordonare şi prin educare putem să construim o adevărată rezilienţă împotriva acestui flagel", a subliniat Monika A. Wasiewicz.

Reprezentanţii FBI susţin că o singură companie coruptă poate duce la distrugerea industriei din care face parte. "La fel cum câteva persoane corupte dintr-o ţară pot distruge din multe puncte de vedere întregul stat. Programul Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) a luat fiinţă în anul 1977 pentru că, până în acel moment, nu aveam echipe dedicate combaterii corupţiei internaţionale. O componentă a acestui program vizează şi furtul de fonduri guvernamentale de către politicienii corupţi. Foarte des, aceştia spală bani în SUA, ceea ce face ca intervenţia FBI să poată fi extinsă şi în afara graniţelor. Orice atinge sistemul bancar american sau piaţa imobiliară atrage după sine intervenţia FBI. Este o luptă constantă, dar pe care o câştigăm pas cu pas", consideră reprezentanţi ai FBI. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?